Зміст:
- що можна їсти у Великий Піст?
- меню календар харчування по днях
- перший тиждень
- другий
- третій
- четвертий
- п’ятий
- шостий
- Страсна седмиця
- Великдень 2019
Великий піст припадає на 11 березняі триватиме до 27 квітня 2019 року. Православний піст є найсуворішим табу на певні продукти. Тут ви можете дізнатися, чим харчуватися у Великий православний піст 2019 і вивчити календар харчування по днях.
Віруючий християнин повинен пройти до Великого свята особливий шлях, утримуючи себе в суворих рамках. Забороняється не тільки приймати певну їжу, але і проводити час у різних розвагах. Якщо слідувати всім правилам, треба відмовитися від перегляду різних теле передач, а також від інтернету.
Найсуворіший піст церковного календаря розпочнеться за сорок сім днів до Світлого свята.
Складається з Чотиридесятниці і Страсної седмиці.
- Перше утримання присвячено тому, що Ісус голодував протягом сорока днів, спеціально віддалившись для цього в пустелю, щоб підготуватися до майбутніх хресних стражданнь;
- друге – заключним дням земного життя Спасителя, Розп’яття і подальшого Воскресіння.
Пропонуємо переглянути цікаве відео “Великдень 2019. Що символізує паска і яка її історія”
Що можна їсти у Великий Піст? Як харчуватися в піст?
Виключені продукти, які отримують, завдяки тваринам:
- молоко,
- яйця,
- м’ясо.
В дні Благовіщення і Вербної неділі — допустима риба, а включення в раціон мідій, креветок і кальмарів дозволено протягом всього часу.
Основна мета — духовне очищення, а не тілесне, тому пам’ятайте про смиренність і спокій.
Незважаючи на тимчасові харчові обмеження, раціон повинен бути збалансованим і корисним.
Тому вам слід знати, що дозволено:
- Крупи — овес, гречка, рис, кукурудза, пшоно.
- Гриби, бобові.
- Хлібці, чорний і злаковий види хліба.
- Сезонні овочі, мариновані, квашені.
- Фрукти, консервація, джеми.
- Мед, різні види горіхів, сухофрукти.
- Рибу тільки в особливі дні.
Грамотний підхід до харчування дозволить вам навіть під час обмеження не відчувати голоду.
- Перший і останній тижні — особливо строгі. Якщо брати за приклад суворі монастирські закони, то в період посту щодня їдять тільки раз, а винятком є субота, неділя: трапезувати дозволено двічі – обід і вечерю.
- У ці ж дні можна виноградне вино та олію рослинну (Страсна Седмиця — виняток).
- У другий та четвертий дні кожного пісного тижня можна побалувати себе гарячими стравами; в будні – лише продукти в холодному вигляді без краплі олії.
Страсна П’ятниця і Субота до настання Світлого Воскресіння – голодування.
Меню на Великий Піст: календар харчування по днях
Згідно з монастирським статутом, щорічно складається календар харчування. Миряни погоджують строгість відмови від їжі з духівником, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.
Основними правилами є:
- заборона на продукти тваринного походження;
- дозвіл на куштування риби, ікри;
- дозвіл на прийом гарячої їжі з маслом або без;
- сухоїдіння;
- повна відмова.
Тиждень перший (11 березня—17 березня)
Якщо стан здоров’я дозволяє вам тримати суворий піст, то слід почати з такого меню.
Початок харчового обмеження доводиться наступний день після 26 лютого – закінчення Масляного тижня. Тобто, з 27 числа останнього місяця зими почнеться найсуворіший піст.
Понеділок — харчове утримання
- Вівторок — квас з хлібом.
- Середа, четвер — сухоїдіння: сирі городньо-садові плоди, житній хліб.
- П’ятниця — сироїдіння. Заборона масла, готувати їжу не рекомендується.
- Субота — сік виноградний, сухоїдіння.
- Неділя — червоне вино бесспиртовое, відварені продукти з додаванням масла.
Насправді звичайним людям (мирянам) обмежувати себе настільки суворо часом непосильне завдання. Тому радимо починати з малого і зростати духовно і тілесно поступово. Так буде надійніше.
Тиждень другий (18 березня—24 березня)
Якщо ви вперше тримайте пост, не беріть на себе непомірні навантаження!
В основі меню – дозволені страви, які можна замінювати або додавати на свій розсуд.
- Понеділок. Снідайте вівсянкою, випийте чай. До обіду можна з’їсти суп вермішелевий, котлети з картоплі. Яблука, кава допоможуть вгамувати голод. Візьміть за правило вечеряти тільки склянкою чаю.
- Вівторок. Перший прийом їжі — відварений рис, огірково-помідорний салат, чай. До обіду — вермішель з соусом з грибів, супчик без м’яса і заправки, чай з варенням.
- Середа. Сніданок складається з вареної гречки, кава. Пообідайте овочевою солянкою, салатом. Випийте компот.
- Четвер. Почніть день з кукурудзяної каші. Пообідайте щами з капусти, салатом. До вечері можна приготувати пюре картопляне з баклажанної ікрою.
- П’ятниця. Ячна каша, овочі — перший прийом їжі. Другий прийом їжі — гороховий суп, салат, компот. Повечеряйте гречей.
- Субота. Почніть день з вінегрету, випийте чай. Пообідати в суботу можна пшенкой з овочами і випити компот. До вечері — лечо і вермішель. В першу батьківську суботу відправляються для вшанування покійних предків на кладовищі.
- Неділя. Поснідайте вівсянкою, їжте фрукти. В обід можна скуштувати борщ, смажену картоплю. До вечері спробуйте рис з морквяно-цибулевої заправкою.
Тиждень третій (22 березня—31 березня)
Меню
- Понеділок. Сніданок складається з горіхів з пшенкой, чаю. Приготуйте суп картопляний з гречей, зрази овочеві до обіду. Допустимі фрукти.
- Вівторок. Гречка з чаєм — початковий прийом їжі. Квасолевий суп додасть сил в середині дня. Також в обід можна з’їсти вермішель з грибами.
- Середа. Почніть день з рису, випийте кави. До обіду можна покуштувати солянки без м’яса, з’їсти капустяний салат. Випийте компот.
- Четвер. Вівсянка і фрукти — перша трапеза. В обід можна поласувати борщем капустяними, з’їсти салат. До вечері скуштуйте картопляне пюре, баклажанну ікру.
- П’ятниця. Ячна каша з кавою — гарний початок дня. До обіду підкріпіть сили гороховим супом і нарізкою овочів. Останній прийом їжі — гречка і чай.
- Субота. Перша трапеза — пшонка з чаєм. Пообідайте розсольником і вінегретом. Допустимі фрукти, компот. Останній прийом їжі – лечо, відварні макарони.
- Неділя. Поснідайте пшенкой з кавою. З’їжте обід борщ, картоплю, приготовану на олії.Повечеряйте рисовою кашею з цибульно-морквяної заправкою, випийте чай.
Тиждень четвертий (1 квітня — 7 квітня)
Меню
- Понеділок. Перша трапеза для поповнення сил — вівсянка, горіхи і кава. Пообідайте овочевим супом і горохової кашею, горіхами.
- Вівторок. До сніданку використаєте ячну кашу з чаєм, а в обід — сочевичний суп, гриби.
- Середа. Почніть день з відвареного рису. Підкріпіть сили борщем, салатом в обідню пору.
- Четвер. Перша трапеза – рис, горіхи і чай. До обіду можна з’їсти відвар з квасолею, салат. Повечеряйте картоплі пюре з баклажанної ікрою.
- П’ятниця. Вівсянка, кава — перший прийом їжі. Суп з горошком, нарізка додадуть сил. Заключна трапеза — каша.
- Субота. Їжте кашу з кукурудзи. Пообідати можна розсольником, вінегретом. Заключна трапеза — вермішель з грибами.
- Неділя. Вівсянка — початок дня. Салат, борщ, узвар — обідня трапеза. Увечері — гречка з цибульно-морквяної заправкою.
Тиждень п’ятий (8 квітня—14 квітня)
Меню цього тижня може повторюватися страв з попередніх.
Тиждень шостий (15 квітня—21 квітня)
З понеділка по п’ятницю – сухоїдіння, а у вихідні та особливі дні дозволена варена їжа, ікра рибна, риба.
Особливими датами 2019 є:
Сьомий тиждень (22 квітня—27 квітня)
Страсна седмиця найбільш важлива. Утримання максимально суворе, всі дні Пристрасні.
- З понеділка по четвер — мед, горіхи, хліб, необроблені плоди городу і саду.
- Абсолютна харчова заборона в п’ятницю.
- У суботу дозволено сухоїдіння, але можна продовжити голодування до розговіння — першої трапези Світлого Свята.
Воскресіння Христове — Великдень
Закінчення посту припадає на Світлу Пасху Господню. Не забувайте, що мета посту — не просто тимчасове харчове обмеження, а покаяння і смирення.
Святі отці на цю тему говорили:
Та ви їжте, що хочете, лише б не один одного.
Зверніть увагу на:
- Що можна їсти в піст: список продуктів по днях. Календар. Здорове харчування по церковним канонам.
- Смачні рецепти під час посту: відео майстер-класи
- Пісні солодощі. Чим смачненьким можна побалувати себе у Великий Піст?
- Як приготувати дієтичну запіканку? Топ смачних рецептів низькокалорійних рецептів
- Пісне тісто для смачної випічки. Підбірка кращих відео рецептів
- Рецепти пісних супів. Відео підбірка (борщ, розсольник, щі)
- Прості і смачні рецепти пісних салатів. Відео підбірка
- Пісна випічка рецепти. Топ 5 найбільш смачних варіантів десерту
- Пісні млинці рецепти. Відео підбірка
- Рецепти пісного торта. Смачна відео підбірка
- Пісне печиво. ТОП самих смачних рецептів з відео
- Рецепти пісних пиріжків. Відео підбірка варіантів приготування вегетаріанських варіантів приготування
- Пісна вечеря. Рецепти з простих продуктів
- Пісний майонез в домашніх умовах. Підбірка відео рецептів
- Пісний сніданок рецепти на швидку руку. ТОП 5 відео
- Яке масло можна вживати під час посту? Корисні властивості