Зміст:
Пострадянське минуле, яке міцно укоренило у нас звичку з’їдати смачний сир або вчорашні макарони в блюді під назвою дієтична запіканка з химерним складом вже занадто глибоко засіло в нас.
Саме тому бажання замішати і запекти практично в крові.
До того ж, навіть самий невибагливий сир або морквина можуть стати цілком собі гідною стравою, якщо з’єднати їх в дієтичну запіканку.
Від такого частування не відмовляться навіть діти, адже запіканка – це завжди смачно, незалежно від того солодка вона або м’ясна.
Однак для того щоб запіканка вийшла не тільки дієтичної (в тому то секретів трохи – дієтичні продукти – дієтичне блюдо), але й смачною, пишною і апетитною слід осягнути деякі ази.
Дивно, але іноді яйце, збите до потрібної консистенції, може зіграти ключову роль.
Секрети, нюанси і рекомендації – все це дивимось і запам’ятовуємо з нашій відео добірки найкращих рецептів дієтичних запіканок.
Класична сирна запіканка без цукру. Відео рецепт
Дієтична запіканка з сиру «як у дитячому садку» полонить навіть багатьох дорослих, проте вміст цукру і борошна змушує відмовлятися від неї тим, хто стежить за фігурою.
А дарма, є можливість приготувати її, дотримуючись норм правильного харчування.
- 200 грам сиру.
- 40 грам цільнозерновий борошна.
- 30 грам родзинок.
- 2 яйця.
- Стевія або сахзам за смаком.
- Сода.
- Лимонний сік.
Приготування:
- Сир краще взяти м’який і не дуже жирний, для того щоб він краще тримав в’язкість маси. Сир, яйця, стевію змішуємо в блендері до однорідної маси. Суміш перелити в іншу ємність і вводимо борошно, ретельно помішуючи.
- Потім додаємо трішки соди, погасивши її лимонним соком, додаємо ізюм, хоча можна обійтися і без нього, щоб знизити калорійність і кількість вуглеводів. Суміш викладаємо у форму, бажано, щоб вона була невелика і глибока. Духовку розігріваємо до 180 градусів і випікаємо 15 хвилин.
КБЖУ на 100 г: білки – 13,91, жири – 8,17, вуглеводи – 12,34. Калорійність – 181,34.
Дієтична овочева запіканка. Відео рецепт
Легкий і швидкий варіант для обіду або вечері, для останнього можна додати шматочок риби або грудки.
Готується просто, швидко,а виходить соковитою і низькокалорійної.
- 450 грам цвітної капусти.
- 450 грам брокколі.
- 100 г стручкової квасолі.
- 2 яйця.
- 50 грам сиру.
- 2 зубчики часнику.
- 5 столових ложок натурального йогурту.
Приготування:
- Для початку бланшируем овочі. Квасолю відварюємо в підсоленій воді 2-3 хвилини і викладаємо у форму. В цій же воді відварюємо цвітну капусту (достатньо двох хвилин) і в останню чергу брокколі. Саме брокколі краще залишити для верхнього шару, тому що воно виглядає яскравіше і смачніше.
- Отже, овочі покладені в форму. Тепер потрібно нарізати часник і відправити туди ж. Яйця трохи солять і збивають. Овочі промащують йогуртом або сметаною, заливають яєчної сумішшю.
- Запіканку відправляють в духовку, розігріту до 180 градусів на 15 хвилин, потім посипають сиром і дають постояти в духовці ще хвилин 10.
КБЖУ на 100 г: білки – 4,54, жири – 2,53, вуглеводи – 4,8. Калорійність – 56,04.
Рисова дієтична запіканка на сніданок. Відео майстер клас
Цей варіант найкраще підійде на сніданок, оскільки в ньому міститься достатня кількість вуглеводів, які забезпечать вас енергією на майбутній день.
Таку подачу оцінять ще й діти.
- 1 яблуко.
- 1 моркву.
- 70 грам рису.
- 1 склянку молока.
- 1 яйце.
- Сахзам або тростинний цукор.
- Трохи ванільних сухарів для панірування.
- Оливкова олія для змащування. Можна використовувати вершкове.
Приготування:
- Рис заливаємо молоком, додаємо сахзам і ставимо готуватися. За цей час нарізаємо моркву і яблуко невеликими кубиками. Зверніть увагу, що моркву потрібно порізати трохи менше, тому що готується вона довше.
- Яйце збиваємо з підсолоджувачем і змішуємо з яблуком та морквою. Форми, в яких буде подаватися запіканка (підійдуть ємності для кексів або креманки), ретельно промазуємо маслом за допомогою пензлика і посипаємо сухарями.
- Укладаємо на дно рис, зверху морково-яблучну суміш. Відправляємо в духовку на 15 хвилин при температурі 190 градусів. І все, наша дієтична запіканка готова!
КБЖУ на 100 г: білки – 3,47, жири – 2,64, вуглеводи – 14,47. Калорійність – 95,72.
Макаронна запіканка з фаршем для тих, хто худнє. Відео рецепт
Зовсім не обов’язково вносити макарони в число заборонених продуктів, навіть якщо ви худнете. Вибравши макаронні вироби з борошна твердих сортів можна отримати блюдо, цілком відповідає нормам правильного харчування.
А класичний рецепт запіканки макаронів з фаршем, можна виконати і в дієтичному виконанні.
Список продуктів:
- 400 грамів макаронів з пшениці твердих сортів.
- 400 грам яловичого фаршу.
- 1 цибулина.
- 600 мл молока.
- 2 яйця.
Приготування:
- Макарони відварюємо до готовності в підсоленій воді. Фарш тушкуємо на сковороді з водою без додавання олії. Сюди можна додати улюблені спеції, коли м’ясо буде майже готове, викладаємо дрібно посічену цибулю і тушкуємо ще кілька хвилин.
- Молоко збиваємо з яйцями і сіллю – це заливка для запіканки. На деко з високими бортиками викладаємо половину макаронів, трохи заливаємо молочно-яєчною сумішшю. Кладемо половину фаршу, що залишилися макарони і залишок м’яса. Зверху заливка.
- Деко бажано накрити фольгою, щоб страва не підсохло. Ставимо в духовку на 40 хвилин при температурі 180 градусів.
КБЖУ на 100 г: білки – 9,12, жири -7,44, вуглеводи – 19,95. Калорійність – 186,21.