Який цукрозамінник вибрати? Солодке життя повинне бути безпечним

Зміст:

Так звані цукрозамінники – це речовини, які застосовують для додання солодощі продуктів без цукру.

Натуральні і синтетичні цукрозамінники

Їх можна розділити на дві групи:

  • Калорійні;
  • Некалорійні.

Натуральні цукрозамінники

До них можна віднести майже всі речовини природного походження – це:

  • фруктоза;
  • сорбіт;
  • ізомальт;
  • ксиліт і деякі інші.

Їх калорійність (енергетична цінність) приблизно дорівнює калорійності самого цукру (сахарози).

Синтетичні цукрозамінники

До них належать замінники з нульовою або низькою калорійністю.

Найчастіше це –

  • цукралоза;
  • сахарин;
  • аспартам;
  • цикломат.

Вони не беруть участь в підвищенні цукру в крові, незначно впливають на вуглеводний обмін.

Штучні та природні цукрозамінники

Всі замінники можна розділити ще на два види: природні і штучні.

Природні замінники

Це речовини, які за складом близькі до сахарозі і мають досить високу калорійність. Часто використовується за медичними показаннями. Наприклад, при діабеті лікарі прописують замінювати звичайний цукор на фруктозу.

Плюси природних підсолоджувачів:

  • Безпека примирення навіть у довгостроковій перспективі;
  • Солодкий смак без присмаків (крім стевії);
  • Не таке сильне вплив на вуглеводний обмін, ніж цукру.

Мінуси:

  • Висока калорійність (майже у всіх);
  • Не допомагають худнути або підтримувати вагу.

Якщо солодкість звичайного цукру прийняти за 1 (одиницю), то солодкість натуральних замінників буде дорівнювати:

  • Стевіозид – 250 одиниць
  • Фруктоза – 1,73 одиниць
  • Мальтоза – 0, 32 одиниць

Штучні замінники

Ці добавки спеціально синтезують хімічним шляхом, т. к. вони не зустрічаються в природі. Найчастіше мають нульову калорійність або близьку до неї, відрізняючись цим від натуральних.

Плюси синтетичних підсолоджувачів:

  • Нульова (або дуже низька) калорійність;
  • Не підвищують цукор в крові;
  • Не сприяють набору зайвої ваги;
  • Не впливають на вуглеводний обмін.

Мінуси:

  • Підходять не для всіх видів готування (не все можна нагрівати);
  • Іноді мають специфічний присмак;
  • Небезпечно підвищувати денну норму;
  • Складність проведення досліджень щодо безпеки на організм в довгостроковій перспективі.

Якщо солодкість звичайного цукру прийняти за 1 (одиницю), то солодкість штучних замінників буде дорівнювати:

  • Сахарин – 300 одиниць
  • Аспартам – 200 одиниць
  • Дульцин – 200 одиниць
  • Цикламат – 30 одиниць
  • Ксиліт – 1,2 одиниць
  • Сорбіт – 0,6 одиниць

Як вибирати підсолоджувач?

У великому різноманітті замінників складно не розгубитися. Але насамперед важливо зрозуміти, з якою метою ви збираєтеся їх використовувати.

Для хворих діабетом питання вибору стояти не має – купуйте той замінник, який прописав вам лікар.

Для людей з зайвою вагою або для тих, хто підтримує стабільний вагу і не хоче поправитися:

  • В першу чергу він повинен бути безпечним. Перед покупкою ознайомтесь з усіма доступними дослідженнями і порадами лікарів-дієтологів. Звертайте увагу на дату публікації – те, що вважалося безпечним колись давно, зараз може бути визнано шкідливим.
  • Низька (нульова) калорійність та мінімальна участь у вуглеводному обміні.
  • Приємна насолода без особливого присмаку.
  • Можливість використовувати в гарячих страви або випічці.

Цукрозамінники випускаються в трьох видах –

  • порошок;
  • таблетки;
  • або рідина.

При цьому варіанти у таблетках більше підходять для надання солодкого смаку чаю, кави або інших напоїв, а замінники у вигляді порошку або рідини ідеальні для випічки і приготування десертів.

Який цукрозамінник самий безпечний?

В сучасних супермаркетах можна знайти просто величезна різноманітність марок підсолоджувачів. Все, що можна знайти у продажу, пройшло клінічну перевірку і є відносно безпечною в даний час. Але кожен окремий компонент складу може по-різному сприйматися в різних країнах.

Те, що дозволено і продається у нас, може бути заборонено в Європі, США, і навпаки. У будь-якому випадку важливо не перевищувати максимальну добову дозу, яка завжди вказана на упаковці.

Найбільш нешкідливим в даний момент можна вважати цукрозамінники на основі:

  • еритрита;
  • сукралози;
  • стевиозида.

Найбільш шкідливими – на основі:

  • аспартама;
  • сахарину.

Важливо: ніякий, навіть самий безпечний, синтетичний підсолоджувач не рекомендується використовувати під час вагітності та грудного вигодовування.

Також небажані штучні цукрозамінники людям з хронічними нирковими захворюваннями або зі схильністю до них.

Leave a Comment