Зміст:
- натуральні замінники
- синтетичні
- солодкість природних замінників
- солодкість штучних замінників
- як вибирати
- список безпечних
Так звані цукрозамінники – це речовини, які застосовують для додання солодощі продуктів без цукру.
Натуральні і синтетичні цукрозамінники
Їх можна розділити на дві групи:
Натуральні цукрозамінники
До них можна віднести майже всі речовини природного походження – це:
- фруктоза;
- сорбіт;
- ізомальт;
- ксиліт і деякі інші.
Їх калорійність (енергетична цінність) приблизно дорівнює калорійності самого цукру (сахарози).
Синтетичні цукрозамінники
До них належать замінники з нульовою або низькою калорійністю.
Найчастіше це –
- цукралоза;
- сахарин;
- аспартам;
- цикломат.
Вони не беруть участь в підвищенні цукру в крові, незначно впливають на вуглеводний обмін.
Штучні та природні цукрозамінники
Всі замінники можна розділити ще на два види: природні і штучні.
Природні замінники
Це речовини, які за складом близькі до сахарозі і мають досить високу калорійність. Часто використовується за медичними показаннями. Наприклад, при діабеті лікарі прописують замінювати звичайний цукор на фруктозу.
Плюси природних підсолоджувачів:
- Безпека примирення навіть у довгостроковій перспективі;
- Солодкий смак без присмаків (крім стевії);
- Не таке сильне вплив на вуглеводний обмін, ніж цукру.
Мінуси:
Якщо солодкість звичайного цукру прийняти за 1 (одиницю), то солодкість натуральних замінників буде дорівнювати:
- Стевіозид – 250 одиниць
- Фруктоза – 1,73 одиниць
- Мальтоза – 0, 32 одиниць
Штучні замінники
Ці добавки спеціально синтезують хімічним шляхом, т. к. вони не зустрічаються в природі. Найчастіше мають нульову калорійність або близьку до неї, відрізняючись цим від натуральних.
Плюси синтетичних підсолоджувачів:
- Нульова (або дуже низька) калорійність;
- Не підвищують цукор в крові;
- Не сприяють набору зайвої ваги;
- Не впливають на вуглеводний обмін.
Мінуси:
- Підходять не для всіх видів готування (не все можна нагрівати);
- Іноді мають специфічний присмак;
- Небезпечно підвищувати денну норму;
- Складність проведення досліджень щодо безпеки на організм в довгостроковій перспективі.
Якщо солодкість звичайного цукру прийняти за 1 (одиницю), то солодкість штучних замінників буде дорівнювати:
- Сахарин – 300 одиниць
- Аспартам – 200 одиниць
- Дульцин – 200 одиниць
- Цикламат – 30 одиниць
- Ксиліт – 1,2 одиниць
- Сорбіт – 0,6 одиниць
Як вибирати підсолоджувач?
У великому різноманітті замінників складно не розгубитися. Але насамперед важливо зрозуміти, з якою метою ви збираєтеся їх використовувати.
Для хворих діабетом питання вибору стояти не має – купуйте той замінник, який прописав вам лікар.
Для людей з зайвою вагою або для тих, хто підтримує стабільний вагу і не хоче поправитися:
- В першу чергу він повинен бути безпечним. Перед покупкою ознайомтесь з усіма доступними дослідженнями і порадами лікарів-дієтологів. Звертайте увагу на дату публікації – те, що вважалося безпечним колись давно, зараз може бути визнано шкідливим.
- Низька (нульова) калорійність та мінімальна участь у вуглеводному обміні.
- Приємна насолода без особливого присмаку.
- Можливість використовувати в гарячих страви або випічці.
Цукрозамінники випускаються в трьох видах –
- порошок;
- таблетки;
- або рідина.
При цьому варіанти у таблетках більше підходять для надання солодкого смаку чаю, кави або інших напоїв, а замінники у вигляді порошку або рідини ідеальні для випічки і приготування десертів.
Який цукрозамінник самий безпечний?
В сучасних супермаркетах можна знайти просто величезна різноманітність марок підсолоджувачів. Все, що можна знайти у продажу, пройшло клінічну перевірку і є відносно безпечною в даний час. Але кожен окремий компонент складу може по-різному сприйматися в різних країнах.
Те, що дозволено і продається у нас, може бути заборонено в Європі, США, і навпаки. У будь-якому випадку важливо не перевищувати максимальну добову дозу, яка завжди вказана на упаковці.
Найбільш нешкідливим в даний момент можна вважати цукрозамінники на основі:
- еритрита;
- сукралози;
- стевиозида.
Найбільш шкідливими – на основі:
- аспартама;
- сахарину.
Важливо: ніякий, навіть самий безпечний, синтетичний підсолоджувач не рекомендується використовувати під час вагітності та грудного вигодовування.
Також небажані штучні цукрозамінники людям з хронічними нирковими захворюваннями або зі схильністю до них.