Зміст:
Цукровий діабет — захворювання, причиною якого є вміст у крові великої кількості цукру. Підвищення цукру відбувається внаслідок того, що організм не може достатньо всмоктувати інсулін (гормон, який виробляє підшлункова залоза) і тому він накопичується в крові.
Види діабету:
- «ювенильны» — у молодому віці підшлункова залоза виробляє недостатньо інсуліну;
- «старечий» — з’являється старшому віці: в кров практично не проникає інсулін.
Дієта при цукровому діабеті – це сувора дієта. Якщо деякі дієти передбачають на деякий час відмовитися від цукру, то при такій дієті необхідно вживати мінімум солодощів (цукор, цукерки, мед, фруктові соки, лимонад і т. д. ). Якщо ви не можете відмовитися від солодкого, то необхідно пити компоти з горобини і сушених груш (вони знижують рівень цукру в крові).
А також необхідно відмовитися від шкідливих звичок (розпивання спиртних напоїв, курені) на все життя.
Проте, людині хворому на діабет, протипоказано влаштовувати собі голодування, так як недоїдання може призвести до нестачі цукру в крові.
При такій дієті харчування має бути збалансованим в 6 прийомів їжі. Їжу необхідно ретельно пережовувати і не робити перекусів.
Також необхідно займатися спортом (виконувати не складні фізичні вправи, які не виснажують) і відповідально підійти до вибору одягу – носіть одяг виготовлення з натуральних матеріалів і вільну.
Людям, які страждають на цукровий діабет протипоказані конфлікти і стреси, так як вони сприяють підвищенню цукру в крові.
Дієта № 9 при підвищеному цукрі крові
Не складна і запобігає появі супутніх захворювань нирок, очей, судин.
Розробляючи дієту необхідно враховувати: стать, вік, питому масу тіла (ожиріння, наявність або відсутність), супутні захворювання, рівень цукру в крові і характер діяльності (енерговитрат). Звернути увагу на переносимість організмом певних продуктів і страв.
Три такої дієти потрібно дотримуватися правил здорового харчування: вживати низькокалорійні продукти, багато сезонних овочів і трав’яні чаї. Повністю відмовлятися від цукру не варто, однак потрібно контролювати вміст глюкози в крові.
При розробці дієти зверніть увагу на вміст жирів, білків, вуглевод їжі.
При ідеальній дієті:
- вуглеводів 45-50 %
- білків 15-25 %
- жирів 30-35 %
Таким чином, харчування при підвищеному цукрі крові – вуглеводне. Але необхідно враховувати, що вуглеводи бувають: складні та прості. Прості вуглеводи містять фруктозу і глюкоз (підвищують цукор у крові) і їх вживання варто обмежити. Складні вуглеводи (овочі і злаки) знижують кількість цукру в крові і тому їх вживання необхідно.
Необхідно вживати достатньо білків. Вони міститися в квасолі, соєвих бобах, мигдалі, горосі і в молочних продуктах. Тому їсти горіхи при дієті можна.
Необхідно звернути увагу: якщо цукор у крові підвищено, то необхідно з раціону виключити нежирні кисломолочні та молочні продукти, які містять 0,5% жиру.
Жири, є невіддільною частиною денного раціону. Допустима кількість жирів при діабеті залежить від фізичної активності (40-100г) і маси тіла. У денному раціоні менше половини повинні складати тваринні жири (смалець, сало, масло тощо ), а перевагу варто віддати рослинним жирам (рослинна олія). Вживання сирних продуктів повинно бути мінімальним.
Багатьом допомагає вольюметрика — харчування при якому потрібно їсти часто і мало.
При діабеті, також необхідно вживати достатню кількість вітамінів, так як при цьому захворюванні розвивається недолік мікроелементів і вітамінів. Причиною нестачі вітамінів і мікроелементів є порушення обміну речовин, обмеженість раціону і зниження організмом здатності засвоювати корисні речовини. А дефіцит вітамінів (так як бере участь в обміні речовин) призводить до порушення гомеостазу в організмі.
Які продукти не підвищують цукор у крові
Овочі містять мало калорій, багаті мінералами, вітамінами і клітковиною. Впливають на кількість цукру в крові:
- капуста (відварна, сира)
- журавлина (полівітамін)
- баклажани (у вареному вигляді)
- морква (у сирому вигляді)
- буряк (варена, тушкована)
- цибуля (сирий, варений)
- квасоля (відварна).
Введення в раціон: помідорів, журавлину, грибів, огірків (солоних, свіжих), зелені, болгарського перцю, лимонів, шпинату, селери та часнику — не впливає на зміну рівня глюкози, вони є низькокалорійними, нормалізують водно-сольовий обмін та сприяють схудненню (особливо селера).
Деякі овочі краще вживати в їжу сирими: редька, морква, ріпчаста цибуля, картопля, так як вони можуть підвищити рівень глюкози в крові.
Овочі повинні бути основою раціону і краще в сирому вигляді. Віддавати перевагу потрібно їжі, яка містить мало вуглеводів і жирів.
Фрукти та ягоди містять значну кількість вітамінів, мікроелементів і клітковини. Вживати їх варто після основного прийому їжі (до 200 – 300 р. в день), розподіляючи дневною норму на п’ять рівних частин.
Такий розподіл не спровокує підвищення в крові цукру. Необхідно відповідально підходити до вибору фруктів. В першу чергу вони повинні бути кисло-солодких або кислих сортів і містити мінімальну кількість простих вуглеводів. Наприклад, якщо ананаси і банани містять прості вуглеводи у великій кількості, то яблука, грейпфрути, полуниця і кавуни — мінімальна кількість.
Їжте на дієті фрукти з малим вмістом вуглеводів. Необхідно виключити сухофрукти.
Хліб – треба віддати перевагу виробів з мінімальним вмістом вуглеводів: житньому хлібу, хлібцям з непросіяного борошна, білково-пшеничного і отрубному хліба. Необхідно виключити: торти, білий хліб і булочки.
Крупи сприяють зниженню холестерину і цукру в крові, оскільки вони містять вітаміни групи В, мікроелементи, рослинні білки і крохмаль. Корисні крупи: гречка, рис, вівсянка, також допустимі перлова і пшенична. Необхідно виключити манну кашу.
М’ясо повинно бути дієтичним (телятина, яловичина, птиця, морська риба) у відварному або заливному вигляді.
Яйця можна вживати, але не більше двох штук в день (зварені некруто, омлет або у складі інших страв).
Кисломолочні продукти (натуральний йогурт, кисляк, кефір) і молоко необхідно вживати тільки в дозволу лікаря і не більше 1 – 2 склянок на день. Вершки, сметана і сир необхідно обмежити у вживанні. А от сир (натуральний, запіканки, пудинги, сирники, сирник) дуже корисний, оскільки нормалізує жировий обмін і функції печінки.
Мед. лікарі-дієтологи рекомендують ретельно стежити за рівнем цукру в крові. Якщо він не перевищує допустимої норми, то можна вживати мед (1 – 2 чайні ложки в день).
Продукти-табу.
При підвищеному рівні цукру в крові необхідно обмежити вживання продуктів, які містять велику кількість вуглеводів (цукор, варення, цукерки, кондитерські вироби, а також виноград, родзинки, інжир).
Хворим на цукровий діабет потрібно навчитися правильно підходити до прийому їжі.
- Дотримуватися режиму харчування, приймаючи їжу кожен день в один час.
- Необхідно рівномірно розподіляти їжу в день на 5-6 раз.
- Не порушувати режим харчування.
- Їжа повинна бути багата на клітковину (крекери, хліб грубого помелу, зернові пластівці, квасоля, горох).
- Щоденно вживати овочі.
- Вживати в день не менше 1 — 2 літрів рідини.
- Якщо режим живлення порушується більш ніж на 1 годину, то необхідно з’їсти який-небудь кислий фрукт або шматочок хліба, або випити склянку соку.
- Необхідно виключити алкоголь.
- Уникати вживання солі у великій кількості.
Дієту дотримувати нескладно. Для цього необхідно пам’ятати про свою недугу і дотримуватися правил харчування.
Дотримання дієти і помірне фізичне навантаження дозволять скинути зайву вагу і нормалізувати вміст глюкози в крові.
Приблизне меню дієти:
- Сніданок: нежирний сир, несолодкий кави.
- Другий сніданок: салат, відвар пшеничних висівок, хлібець.
- Обід: овочевий суп, відварне м’ясо, гречана каша, салат з капусти, напій з плодів шипшини.
- Полуденок: омлет, яблуко.
- Вечеря: риба відварна, овочева котлета, зелений чай.
- Другий вечеря: кефір (молоко).
При складанні індивідуального харчового раціону за основу беруть дієту №9.