Зміст:
Овочі – основа правильного збалансованого харчування. Але що саме з них приготувати, і яким чином зробити їх апетитними?
9 варіантів приготування овочів, які допоможуть урізноманітнити здоровий раціон.
Не секрет, що найбільш корисні гарніри — овочеві. Але як їх зробити не тільки корисними, але й дуже смачними? Нижченаведені варіанти приготування можуть використовуватися як у повсякденних, так і святкових стравах.
Запекти
Приготувати в духовці можна:
- картопля;
- морква;
- буряк;
- фенхель;
- цибуля;
- кабачки;
- баклажани.
Запікання чудово підходить практично для будь-яких твердих овочів. Після такої теплової обробки вони стають прекрасним гарніром або навіть основним блюдом.
Готувати овочі в духовці просто:
- очистіть і наріжте;
- викладіть на фользі;
- посоліть;
- приправте сухими травами;
- загорніть і випікайте до м’якого стану.
Варіанти страв:
Посмажити
Найпростіший і улюблений усіма спосіб. Рекомендуємо взяти хорошу антипригарну сковороду або сковороду-гриль, і не використовувати масло.
Для приготування овочів краще всього включати сильний вогонь, щоб овочі залишилися соковитими. Для прискорення готування, наріжте їх тонкими скибочками або невеликими кубиками.
Варіанти страв:
- Баклажани, кабачки, болгарський перець з гострими спеціями і кунжутом по-китайськи
- Обсмажений шпинат з грибами
Приготувати на пару
Один із самих корисних способів приготування! Якщо у вас є електрична пароварка – то ще й один з найбільш простих, адже їжу там не потрібно навіть перемішувати. Овочі на пару виходять соковитими і смачними, звичайно, якщо не забути додати приправи за смаком.
Варіанти страв:
- Брокколі з кольоровою капустою
- Гарнір із стручкової квасолі, моркви і брюссельської капусти
Салат
Нехай це будуть свіжі і легкі салати! Від важких закусок з картоплею і майонезом потрібно відмовитися. Подрібнюйте будь-які овочі, які можна їсти в свіжому вигляді, і не бійтеся експериментувати з поєднаннями.
Варіанти страв:
- Салат із селери, яблука і волоських горіхів
- Листя зеленого салату з помідорами-чері і червоним перцем
Зробити пюре
Звикли варити пюре з картоплі? Але цей спосіб підходить для приготування безлічі інших овочів. Їх перетирають на пюре як в моно варіанті, так і в поєднанні між собою, щоразу отримуючи новий смак.
Зробити овочеве пюре більш цікавим допоможуть приправи:
- мускатний горіх;
- часник;
- тертий сир;
- зелень;
- розмарин.
Варіанти страв:
Тушкувати
Простий і відомий спосіб! Якщо тушковані овочі здаються вам нудними і несмачними, спробуйте використовувати замість води вершки або м’ясний бульйон. Страва стане в кілька разів корисніше і апетитніше.
Варіанти страв:
Бланшировка
Рідко використовуваний, але досить цікавий спосіб готування. Він ідеальний для тих овочів, які можна з’їсти в сирому вигляді.
Бланшувати в домашніх умовах дуже просто: опустіть овочі на кілька секунд у киплячу воду. Зручно робити це за допомогою металевого друшляка. Зовні вони встигнуть проваритися, а всередині будуть соковитими і хрусткими.
Варіанти страв:
Фарширувати
Перець з начинкою з м’ясного фаршу пробували багато… Але безліч інших овочів також можна зробити смачніше і цікавіше, використавши незвичайну начинку.
Варіанти страв:
- Човники з баклажанів з овочевою начинкою
- Помідори, фаршировані адигейський сиром з часником і зеленню
Карамелізувати
Щоб приготувати продукти цим цікавим чином, необхідно спочатку відварити їх до стану аль-денте, потім обсмажити в медовому сиропі. У вас вийде смачне блюдо з блискучою глазур’ю. Для такого способу добре підходить морква, буряк, батат, фенхель.
Варіанти страв:
- Карамелізована моркву з кунжутом
- Карамелізований фенхель з цибулею
У якому вигляді ви не їли овочі, нехай їх в раціоні буде більше, ніж шкідливих і калорійних продуктів.