Як смачно приготувати овочі? Легкі та корисні страви

Зміст:

Овочі – основа правильного збалансованого харчування. Але що саме з них приготувати, і яким чином зробити їх апетитними?

9 варіантів приготування овочів, які допоможуть урізноманітнити здоровий раціон.

Не секрет, що найбільш корисні гарніри — овочеві. Але як їх зробити не тільки корисними, але й дуже смачними? Нижченаведені варіанти приготування можуть використовуватися як у повсякденних, так і святкових стравах.

Запекти

Приготувати в духовці можна:

  • картопля;
  • морква;
  • буряк;
  • фенхель;
  • цибуля;
  • кабачки;
  • баклажани.

Запікання чудово підходить практично для будь-яких твердих овочів. Після такої теплової обробки вони стають прекрасним гарніром або навіть основним блюдом.

Готувати овочі в духовці просто:

  • очистіть і наріжте;
  • викладіть на фользі;
  • посоліть;
  • приправте сухими травами;
  • загорніть і випікайте до м’якого стану.

Варіанти страв:

  • Печена картопля і морква з розмарином
  • Рататуй

Посмажити

Найпростіший і улюблений усіма спосіб. Рекомендуємо взяти хорошу антипригарну сковороду або сковороду-гриль, і не використовувати масло.

Для приготування овочів краще всього включати сильний вогонь, щоб овочі залишилися соковитими. Для прискорення готування, наріжте їх тонкими скибочками або невеликими кубиками.

Варіанти страв:

  • Баклажани, кабачки, болгарський перець з гострими спеціями і кунжутом по-китайськи
  • Обсмажений шпинат з грибами

Приготувати на пару

Один із самих корисних способів приготування! Якщо у вас є електрична пароварка – то ще й один з найбільш простих, адже їжу там не потрібно навіть перемішувати. Овочі на пару виходять соковитими і смачними, звичайно, якщо не забути додати приправи за смаком.

Варіанти страв:

  • Брокколі з кольоровою капустою
  • Гарнір із стручкової квасолі, моркви і брюссельської капусти

Салат

Нехай це будуть свіжі і легкі салати! Від важких закусок з картоплею і майонезом потрібно відмовитися. Подрібнюйте будь-які овочі, які можна їсти в свіжому вигляді, і не бійтеся експериментувати з поєднаннями.

Варіанти страв:

  • Салат із селери, яблука і волоських горіхів
  • Листя зеленого салату з помідорами-чері і червоним перцем

Зробити пюре

Звикли варити пюре з картоплі? Але цей спосіб підходить для приготування безлічі інших овочів. Їх перетирають на пюре як в моно варіанті, так і в поєднанні між собою, щоразу отримуючи новий смак.

Зробити овочеве пюре більш цікавим допоможуть приправи:

  • мускатний горіх;
  • часник;
  • тертий сир;
  • зелень;
  • розмарин.

Варіанти страв:

  • Пюре із зеленого горошку
  • Суп-пюре з огірка і авокадо

Тушкувати

Простий і відомий спосіб! Якщо тушковані овочі здаються вам нудними і несмачними, спробуйте використовувати замість води вершки або м’ясний бульйон. Страва стане в кілька разів корисніше і апетитніше.

Варіанти страв:

  • Тушковані баклажани з кабачками і перцем
  • Овочеве рагу з картоплі, моркви, цибулі та капусти

Бланшировка

Рідко використовуваний, але досить цікавий спосіб готування. Він ідеальний для тих овочів, які можна з’їсти в сирому вигляді.

Бланшувати в домашніх умовах дуже просто: опустіть овочі на кілька секунд у киплячу воду. Зручно робити це за допомогою металевого друшляка. Зовні вони встигнуть проваритися, а всередині будуть соковитими і хрусткими.

Варіанти страв:

  • Бланшована капуста брокколі з заправкою з оливкового масла і лимона
  • Бланшований молодий шпинат

Фарширувати

Перець з начинкою з м’ясного фаршу пробували багато… Але безліч інших овочів також можна зробити смачніше і цікавіше, використавши незвичайну начинку.

Варіанти страв:

  • Човники з баклажанів з овочевою начинкою
  • Помідори, фаршировані адигейський сиром з часником і зеленню

Карамелізувати

Щоб приготувати продукти цим цікавим чином, необхідно спочатку відварити їх до стану аль-денте, потім обсмажити в медовому сиропі. У вас вийде смачне блюдо з блискучою глазур’ю. Для такого способу добре підходить морква, буряк, батат, фенхель.

Варіанти страв:

  • Карамелізована моркву з кунжутом
  • Карамелізований фенхель з цибулею

У якому вигляді ви не їли овочі, нехай їх в раціоні буде більше, ніж шкідливих і калорійних продуктів.

Leave a Comment