Зміст:
- рекомендації в приготуванні
- рецепти
- запечені яблука
- запіканка овочева
- курячі фрикадельки
- сирок пікантний
- овочевий плов
- пастрома з грудки індички
- блюдо «Корисна риба»
- курячі грудки з грибами
Всіма улюблений і очікуваний свято Новий рік найчастіше проходить за рясним святковим столом. Попередньо люди масово відвідують магазини, йдучи звідти з переповненими сумками та пакетами продуктів, плануючи наготувати значна кількість страв. Причому чим більше, тим краще, оскільки багато очікують гостей.
Тільки от ви, ймовірно, неодноразово помічали, що після святкування Нового року по всьому тілу, особливо на зонах стегон, талії і сідниць, з’являються зайві жирові відкладення. Внаслідок цього у вас погіршиться настрій, адже кожна з нас бажає мати досконалу фігуру без яких-небудь недоліків.
Після цього вам доведеться сісти на строгу дієту або взагалі голодувати, активно займатися спортом. Тобто сам свято займає невеликий проміжок часу, а для відновлення колишніх форм ви затратите тижні, а може й місяці.
Але, в Новий рік адже так хочеться щільно і смачно поїсти, тим більше якщо на столі ви бачите безліч висококалорійних страв. Як же тут не спокуситися? А деяким людям, які хворіють або вже перенесли тяжкі захворювання, взагалі дозволено виключно дієтичне харчування.
Невже зовсім не сідати за святковий стіл, щоб фігурі і здоров’ю не нашкодити? Звичайно ж, ні! Оптимальне рішення – приготувати смачні і малокалорійні страви, дієтичні новорічні салати, які порадують і худнуть, і тих, хто не стежить за своєю вагою. Повірте, це досить-таки просто.
Кілька рекомендацій з приготування дієтичних страв
Безумовно, в першу чергу необхідно пам’ятати про головні принципи дієтичного харчування – вживати наскільки можна менше жиру і солі. Дуже важливим фактором при виготовленні страв є те, який вид термічної обробки ви застосовуєте.
Не рекомендується піддавати продукти харчування жарению, краще обробляти на пару, оскільки в результаті зберігається більша кількість вітамінів і корисних компонентів.
До того ж, вони будуть менш калорійними на відміну від смажених. Ну, а якщо вже сильно хочеться, на крайній випадок дозволяється піддавати безпечення в духовці страви.
Спробуйте при виготовленні страв додавати багато зелені — наприклад, петрушку, кинзу, базилік, кріп. По-перше, це дуже корисно для організму, а по-друге, ви чудово прикрасите свої страви.
Не можна готувати страви для дієтичного новорічного столу завчасно. Вони повинні бути свіжими. Не рекомендується також піддавати продукти консервації, заморожування або поміщати в маринад.
Якби будете споживати алкогольні напої у великій кількості, то це тільки підвищить ваш апетит. До того ж алкоголь підвищить калорійність страв і може викликати дієтичне плато.
Ну, а якщо все-таки ви не можете виключити вживання алкогольних напоїв, то дозволено пити солодкі і неигристые вина, а в сухі або напівсолодкі вина слід додати мінералку без газу. Однак пити все одно необхідно в невеликих кількостях. Спробуйте обійтися без міцних спиртних напоїв.
Що стосується м’ясних продуктів, при виготовленні страв використовуйте м’ясо низької жирності – нежирна телятина, курка, м’ясо індички.
Майонез є висококалорійним продуктом, тому краще використовувати сметану з низькою жирністю.
Рецепти дієтичних новорічних страв
А тепер перейдемо безпосередньо до рецептами приготування низькокалорійних новорічних страв.
Яблука, запечені з сиром і корицею
Інгредієнти:
- сир знежирений — 100 грам;
- яблука – 500 грам;
- кориця — 5 г;
- ванілін
- трохи цукру
- горіхи, родзинки
Метод приготування:
- яблука старанно промийте під струменем води, усуньте серцевину, не розрізаючи повністю яблуко. На дні повинно залишитися приблизно 1,5-2 см, іншими словами яблуко не повинно бути розрізаним наскрізь.
- На ¾ яблука начиніть отриманою начинкою.
Духовку слід попередньо нагріти до 180-200 °С і запікати яблука до повної готовності (приблизно півгодини).
Час виготовлення може коливатися в залежності від сорту яблук. Цей десерт подавайте на стіл, як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Калорійність на 100 грам продукту – 70 кал.
Запіканка овочева
Інгредієнти:
- 3-4 відварених картоплини,
- 3-4 помідора,
- 2 баклажана,
- часник,
- цибулю,
- тертий сир,
- зелень,
- 1 яйце,
- масло рослинне — 30 грам.
Метод приготування:
Баклажани подрібнюємо і смажимо з цибулею на невеликій кількості рослинного масла. Добре, якщо у вас сковорода з антипригарним покриттям, кількість масла можна скоротити.
Кладемо у форму для запікання нарізану картоплю, зверху кладемо шар підсмаженого з цибулею баклажанів, зверху порізані помідори, потім заливаємо все це одним збитим яйцем, яке слід перемішати зі спеціями, часником і зеленню. Сир натерти за допомогою терки і посипати зверху. Час виготовлення — приблизно 25-30 хвилин. Якщо ви хочете скоротити калорійність страви, картоплю можна замістити або зовсім усунути.
Калорійність в 100 г продукту – 118 кал.
Курячі Фрикадельки з гарніром з брокколі і моркви за допомогою пароварки.
Інгредієнти:
- фарш курячий 500 грам (на одну порцію близько 150 грам);
- моркву в сирому вигляді середніх розмірів – 2 штуки;
- брокколі – один пакет;
- перець чорний у меленому вигляді – трохи;
- петрушка сушена — 2 чайні ложки;
- сіль згідно бажанням і смаком.
Метод приготування:
- Фарш покласти в каструльку, посипати перцем, підсолити, розім’яти за допомогою пальців петрушку, натерти за допомогою терки 2/3 моркви. Старанно змішати. З наявного фаршу приготувати фрикадельки розміром з великий горіх волоський, помістити на дошку.
- 1/3 частина моркви порізати у вигляді тонких кружечків, трішки товще ніж ви ріжете для супу.
На дно пароварки помістити моркву, броколі висипати, симетрично розкласти необхідне число фрикадельок. Якщо заливати пароварку закип’ятила водою, час приготування — приблизно двадцять п’ять хвилин. - Фрикадельки, які у вас залишаться, заморозити і коли для готування бідує мало часу, проварити, стушкувати або виготовити за допомогою пароварки.
- Овочі модно не підсолювати, а збризнути соєвим соусом або соком лимона.
Калорійність на 100 грам продукту – 128 кал.
Сирок пікантний
Інгредієнти:
- 250 р. сиру з нульовим відсотком жирності,
- 2 чайні ложки цукру,
- 2 столові ложки ряжанки з низькою жирністю.
- 2 чайні ложки кориці в молотом вигляді.
Метод приготування:
Всі складові старанно змішати до отримання однорідної маси, подавати в креманках разом з житніми хлібцями.
Калорійність на 100 грам продукту – 98 кал.
Овочевий Плов
Інгредієнти:
- півтора склянки рису,
- один кабачок,
- 300 грам капусти цвітної,
- один баклажан,
- одна морквина,
- одна цибулина ріпчаста,
- сіль згідно бажанням і смаком,
- 300 грам шампіньйонів.
Метод приготування:
- Овочі старанно промити, очистити і порізати, моркву натерти за допомогою терки. Цвітну капусту можна замінити кольрабі або білоголової. Помістити в каструлю, залити водою до половини, трішки підсолити і піддавати гасіння на невеликому вогні.
- Коли овочі трохи утушатся, засипати рис шаром приблизно в 1,5-2 см і варити до стану готовності. Перед тим, як подавати на стіл, необхідно змішати рис з овочами. Можна додати печериці або інші гриби, в такому випадку страву отримає незвичайний аромат і чудовий смак.
Калорійність на 100 грам продукту – 95 кал.
Пастрома з грудки індички
Інгредієнти:
- грудка індички — близько 300-350 грам,
- спеції (паприка солодка, трішки солі),
- часник — 1-2 зубчики,
- рослинне масло.
Метод приготування
- Спочатку необхідно грудку індички замочити у підсоленій воді приблизно на двогодинний термін. Після цього перемішуємо солодку паприку, небагато солі, перець і масло рослинне до отримання кашки.
- Додаємо гострий перець червоний карі. Через 2 години дістаємо м’ясо, протираємо, начиняємо часником м’ясо. Начинити можна тим, чим ви побажаєте, увімкніть фантазію і кожен раз отримувати нові смакові якості.
- Потім ретельно змащуємо грудинку отриманої кашкою. Після цього поміщаємо на фольгу. Завчасно прогріваємо духовку до граничної температури 250 градусів, куди поміщаємо індичку.
- Час виготовлення – приблизно п’ятнадцять хвилин. Потім вимикаємо духовку і тримаємо там страву протягом двогодинного терміну. При цьому духовку дозволено відкривати.
Можете подавати на святковий стіл і в гарячому, і в холодному вигляді.
Калорійність на 100 грам продукту – 250 кал.
Блюдо «Корисна риба»
Інгредієнти:
- філе морського окуня – 500 грам;
- листя салату,
- кріп (у свіжому вигляді),
- спеції (лист лавровий, для риби).
Метод приготування:
Беремо філе окуня морського, промиваємо під струменем води, зверху посипаємо спеціями спеціально для риби і поміщаємо в пароварку на листя салату.
З верхньої частини рибки поміщаємо гілочки кропу і лавровий лист. Час приготування в пароварці — 15-20 хвилин.
До речі, для цієї страви можна використовувати будь-яку рибу.
За бажанням рибу по краях можете обкласти нарізаної кубиками морквою і скропити соком лимона.
Калорійність на 100 грам продукту – 105 кал.
Курячі грудки з грибами
Інгредієнти:
- грудки курячі – 1 кг,
- гриби (печериці) – близько 500 грам,
- сметана низької жирності – 100 грам,
- твердий сир низької жирності – 100 грам,
- спеції згідно зі смаком.
Метод приготування
- Відокремте від кісточок курячі грудки і поріжте шматочками невеликих розмірів, обсмажте майже до стану готовності. Тепер поріжте на шматочки печериці, проваріть і помістіть в сковорідку з курячими грудками, прожарюйте до повної готовності.
- Після цього залийте все сметаною, ще трошки потушкуйте, зверху посипте сиром, натертим за допомогою терки, вимкніть плиту. Дозвольте страві трохи настоятися.
Калорійність в 100 грам – 130 кал.
Спробуйте виготовити запропоновані нами дієтичні страви на Новий рік, і ви приємно здивуєте запрошених гостей та поділіться рецептами.
Веселих вам свят! Тільки запам’ятайте головне правило – не варто відразу поїдати все і переповнювати шлунок, більше танцюйте, веселіться і спілкуйтеся. Таким чином, ви зможете негайно витратити зайві калорії! Успіхів!