Чим замінити цукор: 7 корисних альтернатив!

Зміст

Перехід на правильне харчування і поступова відмова від всіх рафінованих продуктів змушує задуматися про те, чим можна замінити цукор.

Як відомо, регулярне вживання білого цукру, крім проблем із зайвою вагою, і призводить до серйозних проблем зі здоров’ям – страждають наші зуби, мозок і серцево-судинна система. Саме тому відмовлятися від цього шкідливого продукту потрібно навіть тим, хто не прагне схуднути.

Як вибирати корисний підсолоджувач?

Перше, на що варто звернути увагу – натуральність обраної альтернативи. На жаль, більшість штучних підсолоджувачів не можуть вважатися безпечними. В інтернеті ви можете знайти дані по сотням досліджень, які це доводять.

Найбільш небезпечні цукрозамінники:

  • аспартам,
  • сахарин,
  • цикламат.

Кілька сучасних замінників вже показують хороші результати по впливу на організм, але в довгостроковій перспективі вони ще погано вивчені. Саме тому в щоденний раціон краще додавати саме натуральні цукру.

Пам’ятка для людей із зайвою вагою: звертайте увагу на глікемічний індекс і зміст фруктози. При цьому ГІ повинен бути не більше 70 одиниць, а кількість добової норми фруктози – не більше 30 грам. В іншому випадку натуральний підсолоджувач буде майже також шкодити фігурі, як і звичайний цукор.

7 продуктів, які замінюють цукор білий

1. Кокосовий цукор

Цей продукт зараз на піку популярності в країнах, де люди приділяють більше уваги здоров’ю і стрункості. Цей цукор, отриманий з кокосових пальм, відрізняється високим вмістом калію, вітамінів С і групи B. Але при покупці перевіряйте складу на наявність домішок із звичайного підфарбованого рафінованого цукру! Так можуть чинити недобросовісні виробники для зниження собівартості продукту.

Застосування:

  • в будь-яких стравах;
  • добре переносить нагрівання;
  • без присмаку.

2. Стевія

загрузка...

Листя цієї рослини дають солодкий низковуглеводний сік з низьким глікемічним індексом. У магазинах стевія зустрічається як у вигляді сушених листя, так і в порошку. Варто звернути увагу на те, що стевія має специфічний присмак, тому не завжди буде доречно її використання.

Застосування:

  • для стевії у вигляді листя заварити 20 г. в 200 г. кип’ятку;
  • порошок можна додавати в будь-які страви;
  • не карамелізується.

3. Мед

Натуральний продукт бджолиного виробництва, який не варто списувати з рахунків! Необроблений мед – джерело корисних мікроелементів та вітамінів. Крім того, чай з медом – це хороший заспокійливий і розслабляючий напій.

Застосування:

  • як заміна згущеного молока;
  • солодких соусів;
  • карамелі;
  • в чай.

4. Фініковий цукор

Виготовляється з фініків. Відмінний джерело антиоксиантов! Але будьте обережні: продукт містить доволі високу кількість фруктози, що змушує ретельніше стежити за об’ємом з’їденого цукру.

Застосування:

  • для підсолоджування йогуртів і десертів без теплової обробки;
  • не розчиняється в воді;
  • не бажано нагрівати.

5. Кленовий сироп

Для виготовлення натурального кленового сиропу, сік кленових дерев фільтрується і уварюється. В отриманому продукті низький рівень фруктози, а також корисні мікроелементи – марганець, цинк і навіть кальцій.

Застосування:

  • як заміна згущеного молока;
  • солодких соусів;
  • карамелі.

6. Сироп топінамбура

Виготовляється з бульб однойменного рослини. Особлива технологія дозволяє зберегти в сиропі інулін, який прекрасно впливає на серцево-судинну систему в цілому, а також має виражений протизастудний ефект. Сироп містить вітаміни групи B, C, а також магній і калій.

Застосування:

  • в деяку випічку;
  • десерти;
  • як заміна солодких соусів.

7. Сироп агави

Виготовляється з пагонів агави, і уварюється до потрібної консистенції. У два рази солодше цукру, при цьому має смак, схожий на мед.

Застосування:

  • у будь-яку випічку;
  • десерти;
  • чай.

Як бачите, більшість корисних альтернатив цукру можна знайти в самих природних продуктах. Але не забувайте, що навіть у цьому випадку людям, схильним до зайвої ваги, доведеться стежити за денною калорійністю раціону.

загрузка...

Також Вам буде цікаво:

Leave a Comment