Зміст
- небезпечні цукрозамінники
- глікемічний індекс
- кокосовий цукор і стевія
- фініковий мед і цукор
- сиропи: кленовий, топінамбура і агави
Перехід на правильне харчування і поступова відмова від всіх рафінованих продуктів змушує задуматися про те, чим можна замінити цукор.
Як відомо, регулярне вживання білого цукру, крім проблем із зайвою вагою, і призводить до серйозних проблем зі здоров’ям – страждають наші зуби, мозок і серцево-судинна система. Саме тому відмовлятися від цього шкідливого продукту потрібно навіть тим, хто не прагне схуднути.
Як вибирати корисний підсолоджувач?
Перше, на що варто звернути увагу – натуральність обраної альтернативи. На жаль, більшість штучних підсолоджувачів не можуть вважатися безпечними. В інтернеті ви можете знайти дані по сотням досліджень, які це доводять.
Найбільш небезпечні цукрозамінники:
- аспартам,
- сахарин,
- цикламат.
Кілька сучасних замінників вже показують хороші результати по впливу на організм, але в довгостроковій перспективі вони ще погано вивчені. Саме тому в щоденний раціон краще додавати саме натуральні цукру.
Пам’ятка для людей із зайвою вагою: звертайте увагу на глікемічний індекс і зміст фруктози. При цьому ГІ повинен бути не більше 70 одиниць, а кількість добової норми фруктози – не більше 30 грам. В іншому випадку натуральний підсолоджувач буде майже також шкодити фігурі, як і звичайний цукор.
7 продуктів, які замінюють цукор білий
Цей продукт зараз на піку популярності в країнах, де люди приділяють більше уваги здоров’ю і стрункості. Цей цукор, отриманий з кокосових пальм, відрізняється високим вмістом калію, вітамінів С і групи B. Але при покупці перевіряйте складу на наявність домішок із звичайного підфарбованого рафінованого цукру! Так можуть чинити недобросовісні виробники для зниження собівартості продукту.
Застосування:
- в будь-яких стравах;
- добре переносить нагрівання;
- без присмаку.
2. Стевія
Листя цієї рослини дають солодкий низковуглеводний сік з низьким глікемічним індексом. У магазинах стевія зустрічається як у вигляді сушених листя, так і в порошку. Варто звернути увагу на те, що стевія має специфічний присмак, тому не завжди буде доречно її використання.
Застосування:
- для стевії у вигляді листя заварити 20 г. в 200 г. кип’ятку;
- порошок можна додавати в будь-які страви;
- не карамелізується.
3. Мед
Натуральний продукт бджолиного виробництва, який не варто списувати з рахунків! Необроблений мед – джерело корисних мікроелементів та вітамінів. Крім того, чай з медом – це хороший заспокійливий і розслабляючий напій.
Застосування:
- як заміна згущеного молока;
- солодких соусів;
- карамелі;
- в чай.
4. Фініковий цукор
Виготовляється з фініків. Відмінний джерело антиоксиантов! Але будьте обережні: продукт містить доволі високу кількість фруктози, що змушує ретельніше стежити за об’ємом з’їденого цукру.
Застосування:
- для підсолоджування йогуртів і десертів без теплової обробки;
- не розчиняється в воді;
- не бажано нагрівати.
5. Кленовий сироп
Для виготовлення натурального кленового сиропу, сік кленових дерев фільтрується і уварюється. В отриманому продукті низький рівень фруктози, а також корисні мікроелементи – марганець, цинк і навіть кальцій.
Застосування:
- як заміна згущеного молока;
- солодких соусів;
- карамелі.
6. Сироп топінамбура
Виготовляється з бульб однойменного рослини. Особлива технологія дозволяє зберегти в сиропі інулін, який прекрасно впливає на серцево-судинну систему в цілому, а також має виражений протизастудний ефект. Сироп містить вітаміни групи B, C, а також магній і калій.
Застосування:
- в деяку випічку;
- десерти;
- як заміна солодких соусів.
7. Сироп агави
Виготовляється з пагонів агави, і уварюється до потрібної консистенції. У два рази солодше цукру, при цьому має смак, схожий на мед.
Застосування:
- у будь-яку випічку;
- десерти;
- чай.
Як бачите, більшість корисних альтернатив цукру можна знайти в самих природних продуктах. Але не забувайте, що навіть у цьому випадку людям, схильним до зайвої ваги, доведеться стежити за денною калорійністю раціону.