Зміст:
Основа цієї дієти — продукти з низьким глікемічним індексом (ГІ). Дуже легка в застосуванні і не вимагає підрахунку калорій.
Глікемічна дієта благотворно впливає на здоров’я людини, сприяє підвищенню тонусу і нормалізації маси тіла. Заснована на усвідомленому зменшенні споживання в їжу швидких вуглеводів.
Історія цієї дієти йде корінням в медицину (відкриття впливу глюкози на організм). Глікемічний індекс продуктів розроблявся для хворих на цукровий діабет. Кожному продукту присвоюється цифровий індекс, значення якого залежить від того, як цей продукт засвоюється і підвищує цукор в крові.
Завдяки вивченню глікемічного індексу продуктів, ця дієта допомагає зберегти молодість, уникнути захворювання на цукровий діабет і привчити свій організм накопичувати жир про запас.
Для кого актуальна глікемічна дієта?
Спосіб життя сучасної людини сприяє тому, що люди поступово набирають зайві кілограми. У результаті не тільки страждає зовнішній вигляд, але і наше здоров’я. Красиве і здорове тіло – це насамперед ваше свідоме ставлення до самого себе.
Кожен організм витрачає різну кількість енергії протягом доби. Тому дуже важливо розрахувати необхідну кількість вуглеводів. Необхідно вживати продукти, які можуть вам дати саме стільки якісної енергії, скільки треба в даний період.
Суть глікемічний дієти полягає в грамотному підборі продуктів і раціональному розподілі порцій протягом дня. Дієта актуальна для спортсменів, хворих, схильних до цукрового діабету і просто для тих, хто хоче бути молодим, енергійним, здоровим.
Глікемічна дієта дозволяє збалансувати своє харчування таким чином, щоб не відчувати почуття голоду і поступово знижувати масу тіла. При її втіленні в повсякденне життя, ваш вагу після схуднення буде стабільним.
Продукти, які необхідно включити в свій повсякденний раціон, вважаються енергетичними продуктами, що забезпечують організм необхідною енергією протягом доби і не поповнюють жирові запаси. Це відбувається за рахунок того, що продукти мають свою гликемическую індексацію.
Коли люди не замислюються, що вони їдять, і наповнюють свій організм продуктами, не мають ніякої енергетичної цінності, то тільки частина з’їденої їжі перетворюється в енергію, дає життя і оновлюючу наше тіло, решта йде у жир.
Які продукти включає в себе глікемічна дієта?
Ця дієта розділила продукти харчування на два фронти. Це продукти з підвищеним і зниженим рівнем вмісту вуглеводів. Вуглеводи поділяються на быстроусвояемые і ті, що засвоюються поступово, не підвищуючи рівень глюкози в крові.
Якщо в наш організм надходить надмірна кількість быстроусвояемых вуглеводів, то це можна назвати «шоковим станом» для підшлункової залози, функцією якої є вироблення інсуліну, гормону, який контролює рівень глюкози в крові.
При постійному надлишку швидких вуглеводів, підшлункова повинна постійно продукувати великий обсяг інсуліну. Це призводить до її швидкого зношування і збою. Якщо рівень глюкози перевищує допустиму норму (3,3 – 5,5 ммоль/л стандарт для людей будь-якого віку), то інсулін виводить зайву глюкозу з крові і шукає для неї місце по всьому нашому організму, перетворюючи її в поклади жирових відкладень.
Так як спосіб життя часто малорухомий, то на наступний день відбувається те ж саме і запаси поповнюються. Інсулін дбайливо зберігає запаси жиру, тому надлишок швидких вуглеводів швидко переробляється і йде в сховище, змінюючи форму тіла і додаючи ненависні кілограми.
Але, змінивши ритм і раціон харчування, можна назавжди припинити цей процес, стабілізувати обмін речовин і при цьому не відчувати почуття голоду, що виникає не під час.
Основні продукти з низьким ГІ
- зелені кислі яблука;
- ківі, зелені банани;
- брокколі, капуста;
- цибуля, часник;
- томати;
- зелень, салат;
- баклажани;
- гриби;
- дикий, неочищений рис;
- горох, соя, сочевиця зелена, деякі види квасолі;
- перловка, гречка;
- волоські горіхи;
- насіння соняшнику;
- свіжі абрикоси, сливи;
- чорний шоколад;
- тверді сорти макаронів.
Продукти, що мають низький глікемічний індекс, вельми різноманітні. Цифрове значення ГІ таких продуктів коливається від одиниці до п’ятдесяти п’яти. Вчені розробили спеціальні таблиці продуктів, в яких вказано індекс. Якщо цифровий показник перевищує цифру п’ятдесят п’ять, це означає, що кількість цих продуктів треба контролювати. Або чекайте поповнення жирових запасів.
Організм добре сприймає гликемическую дієту. Головне вибрати оптимальні продукти, які не будуть вас дратувати, щоб перший час дієта не здавався каторгою.
Продукти, які не варто включати в раціон (з високим ГІ):
- цукор і все цукровмісні продукти:
- різна здоба і випічка з білого борошна;
- газовані напої;
- крохмалиста їжа;
- солодкі фрукти.
Необхідно включити в свій раціон білкові продукти тваринного походження. Це повинні бути яйця, нежирні сорти м’яса, риби, птиці. Важливо правильно підбирати і поєднувати рослинні продукти з продуктами тваринного походження.
Доказ ефективності глікемічний дієти
Не можна не відзначити внесок французького дієтолога доктора і Мішеля Монтіньяка по розробці і дослідженням впливу глікемічного індексу продуктів на організм людини . Лікар сам мав проблеми з надмірною вагою.
І він довів, що, розподіляючи правильно порції, правильно поєднуючи різні продукти (кількість жирів, білків, вуглеводів) і віддаючи перевагу низько глікемічний вуглеводи, можна добитися відмінних результатів.
Мішель Монтіньяк схуд на шістнадцять кілограмів за три перші тижні, при цьому його організм не був виснажений від нестачі вітамінів. Його результат надихнув багатьох людей вести правильний спосіб життя. Поповнювати втрачену нами енергію і в той же час не давати можливість інсуліну створювати і збільшувати жирові прошарки в нашому організмі.
Завжди дотримуйтеся встановленого розпорядку, приймайте невеликі порції їжі в певний час і виключайте зі свого раціону продукти з високим ГІ. Тоді позитивний результат не змусить себе чекати, а ваше тіло і здоров’я будуть радувати красою і гармонією!