Яке рослинне масло вибрати для правильного харчування?

Зміст:

Рослинна олія, незважаючи на його досить високу калорійність, відноситься до продуктів здорового раціону. Якщо додавати його в міру, то ніякої шкоди фігурі воно не принесе.

Види масел

Для смачного і різноманітного харчування важливо використовувати якомога більше різновидів масла, і знати, як правильно використовувати кожне з них.

Мигдальне масло

Виготовляється шляхом віджиму мигдалевих горіхів. Найчастіше в магазинах зустрічається нерафінована мигдальне масло.

Користь:

  • мигдаль знижує рівень поганого холестерину, при цьому підвищуючи рівень хорошого;
  • підтримує імунітет і покращує роботу печінки;
  • запобігає рак прямої кишки.

Як використовувати:

  • мигдальна олія чудово підходить для смаження, оскільки температура його димлення 215 градусів;
  • нерафінована олія можна використовувати в салатах – воно надає приємний горіховий аромат.

Кокосове масло

Для їжі найчастіше використовується рафінована олія. При кімнатній температурі воно залишається прозорим, а при охолодженні – твердне і біліє.

Користь:

  • кокосова олія містить безліч вітамінів і мікроелементів;
  • допомагає знизити холестерин.

Як використовувати:

  • на кокосовому маслі можна не тільки гасити, але й смажити;
  • також це відмінна альтернатива вершковому маслу, тому його можна додавати у випічку. Приємний смак гарантовано!

Лляна олія

Для виготовлення цього масла, лляні насіння подрібнюють, а потім поміщають під прес.

Користь:

  • масло багате ліноленової кислотою;
  • допомагає запобігти безлічі неврологічних та імунних розладів.

Як використовувати:

  • лляне масло можна піддавати нагрівання, тому їм краще збризкувати сирі або варені овочі;
  • це рослинне масло зберігається у відкритому вигляді-не більше місяця.

Масло авокадо

Для отримання олії авокадо його спочатку подрібнюють, а потім віджимають. У продажу можна знайти рафінована і нерафінована.

Користь:

  • нормалізує рівень холестерину;
  • містить антиоксиданти, каротиноїди.

Як використовувати:

  • рафінована олія авокадо підходить для смаження на грилі або на звичайній сковороді;
  • нерафінована – для салатних заправок.

Масло виноградних кісточок

Краще масло з виноградних кісточок отримують шляхом холодного віджимання, але зустрічаються виробники, які використовують хімічні розчинники. Масло другого типу краще уникати і вживати тільки в косметичних цілях.

Користь:

  • у цьому продукті можна відзначити високий вміст Омега-6 і вітаміну Е;
  • благотворно впливає на жіночий організм.

Як використовувати:

  • смажити і нагрівати масло виноградних кісточок не рекомендується;
  • тому використовувати його краще в холодних стравах – там, де потрібен нейтральний смак.

Оливкова олія

Найкорисніше оливкова олія з позначкою «Extra virgin». Його отримують шляхом холодного віджимання.

Користь:

  • якісне масло багате вітамінами і антиоксидантами;
  • знижує ризик виникнення й розвитку онкологічних захворювань.

Як використовувати:

  • оливкова олія краще всього застосовувати в готові страви;
  • воно ідеально поєднується з будь-яким овочевим салатом на основі зелені і томатів;
  • смажити на оливковій олії не рекомендується, але можна змішувати або додавати у випічку.

Конопляна олія

Досить рідкісний для Росії продукт, але надзвичайно корисний. Масло виходить шляхом пресування насіння з конопляного сімейства, але без психотропних компонентів.

Користь:

  • містить особливі антиоксиданти і хлорофіл, забезпечуючи хорошу роботу серцево-судинної м’язи;
  • цінне джерело різноманітних вітамінів.

Як використовувати:

  • конопляне масло краще додавати в сирому вигляді в соуси, а також збризкувати їм готові страви.
  • не можна піддавати тепловому впливу!
  • зберігати краще в холодильнику.

Масло волоського горіха

Це ароматне масло виходить з висушених горіхів. В магазинах можна знайти як нерафіновані, так і нерафіновані варіанти.

Користь:

  • цінне джерело Омега 3 і Омега 6. Завдяки цьому регулярне вживання цієї олії сприяє захисту від раку і діабету;
  • продукт діє протизапально, зміцнюючи серцево-судинну систему.

Як використовувати:

  • це масло дуже ароматно, тому добре підходить для додавання у вже готові страви;
  • рафінована олія волоського горіха можна додавати у випічку або використовувати для гасіння м’ясних страв і овочевих рагу;
  • майте на увазі, продукт швидко прогорає, тому відкриту пляшку потрібно зберігати тільки в холодильнику і не більше місяця.

Кунжутна олія

Виготовляється з кунжутного насіння. У продажу зустрічається найчастіше нерафінована олія.

Користь:

  • масло має антиоксидантні властивості;
  • регулярне вживання в їжу кунжутного масла воно допомагає запобігти діабету.

Як використовувати:

  • ароматне нерафінована олія ідеально підходить для салатних заправок;
  • рафінована придатне для швидкої смаження при високих температурах – на ньому можна обсмажити стейки з курячого філе або іншого ніжного м’яса.

Leave a Comment