Зміст:
Рослинна олія, незважаючи на його досить високу калорійність, відноситься до продуктів здорового раціону. Якщо додавати його в міру, то ніякої шкоди фігурі воно не принесе.
Види масел
Для смачного і різноманітного харчування важливо використовувати якомога більше різновидів масла, і знати, як правильно використовувати кожне з них.
Мигдальне масло
Виготовляється шляхом віджиму мигдалевих горіхів. Найчастіше в магазинах зустрічається нерафінована мигдальне масло.
Користь:
- мигдаль знижує рівень поганого холестерину, при цьому підвищуючи рівень хорошого;
- підтримує імунітет і покращує роботу печінки;
- запобігає рак прямої кишки.
Як використовувати:
- мигдальна олія чудово підходить для смаження, оскільки температура його димлення 215 градусів;
- нерафінована олія можна використовувати в салатах – воно надає приємний горіховий аромат.
Кокосове масло
Для їжі найчастіше використовується рафінована олія. При кімнатній температурі воно залишається прозорим, а при охолодженні – твердне і біліє.
Користь:
- кокосова олія містить безліч вітамінів і мікроелементів;
- допомагає знизити холестерин.
Як використовувати:
- на кокосовому маслі можна не тільки гасити, але й смажити;
- також це відмінна альтернатива вершковому маслу, тому його можна додавати у випічку. Приємний смак гарантовано!
Лляна олія
Для виготовлення цього масла, лляні насіння подрібнюють, а потім поміщають під прес.
Користь:
- масло багате ліноленової кислотою;
- допомагає запобігти безлічі неврологічних та імунних розладів.
Як використовувати:
- лляне масло можна піддавати нагрівання, тому їм краще збризкувати сирі або варені овочі;
- це рослинне масло зберігається у відкритому вигляді-не більше місяця.
Масло авокадо
Для отримання олії авокадо його спочатку подрібнюють, а потім віджимають. У продажу можна знайти рафінована і нерафінована.
Користь:
- нормалізує рівень холестерину;
- містить антиоксиданти, каротиноїди.
Як використовувати:
- рафінована олія авокадо підходить для смаження на грилі або на звичайній сковороді;
- нерафінована – для салатних заправок.
Масло виноградних кісточок
Краще масло з виноградних кісточок отримують шляхом холодного віджимання, але зустрічаються виробники, які використовують хімічні розчинники. Масло другого типу краще уникати і вживати тільки в косметичних цілях.
Користь:
- у цьому продукті можна відзначити високий вміст Омега-6 і вітаміну Е;
- благотворно впливає на жіночий організм.
Як використовувати:
- смажити і нагрівати масло виноградних кісточок не рекомендується;
- тому використовувати його краще в холодних стравах – там, де потрібен нейтральний смак.
Оливкова олія
Найкорисніше оливкова олія з позначкою «Extra virgin». Його отримують шляхом холодного віджимання.
Користь:
- якісне масло багате вітамінами і антиоксидантами;
- знижує ризик виникнення й розвитку онкологічних захворювань.
Як використовувати:
- оливкова олія краще всього застосовувати в готові страви;
- воно ідеально поєднується з будь-яким овочевим салатом на основі зелені і томатів;
- смажити на оливковій олії не рекомендується, але можна змішувати або додавати у випічку.
Конопляна олія
Досить рідкісний для Росії продукт, але надзвичайно корисний. Масло виходить шляхом пресування насіння з конопляного сімейства, але без психотропних компонентів.
Користь:
- містить особливі антиоксиданти і хлорофіл, забезпечуючи хорошу роботу серцево-судинної м’язи;
- цінне джерело різноманітних вітамінів.
Як використовувати:
- конопляне масло краще додавати в сирому вигляді в соуси, а також збризкувати їм готові страви.
- не можна піддавати тепловому впливу!
- зберігати краще в холодильнику.
Масло волоського горіха
Це ароматне масло виходить з висушених горіхів. В магазинах можна знайти як нерафіновані, так і нерафіновані варіанти.
Користь:
- цінне джерело Омега 3 і Омега 6. Завдяки цьому регулярне вживання цієї олії сприяє захисту від раку і діабету;
- продукт діє протизапально, зміцнюючи серцево-судинну систему.
Як використовувати:
- це масло дуже ароматно, тому добре підходить для додавання у вже готові страви;
- рафінована олія волоського горіха можна додавати у випічку або використовувати для гасіння м’ясних страв і овочевих рагу;
- майте на увазі, продукт швидко прогорає, тому відкриту пляшку потрібно зберігати тільки в холодильнику і не більше місяця.
Кунжутна олія
Виготовляється з кунжутного насіння. У продажу зустрічається найчастіше нерафінована олія.
Користь:
- масло має антиоксидантні властивості;
- регулярне вживання в їжу кунжутного масла воно допомагає запобігти діабету.
Як використовувати:
- ароматне нерафінована олія ідеально підходить для салатних заправок;
- рафінована придатне для швидкої смаження при високих температурах – на ньому можна обсмажити стейки з курячого філе або іншого ніжного м’яса.