Зміст:
Про підвищеному холестерині чули багато, і шкоди від нього відомий. На початкових етапах симптоматика утруднена, і людина дізнається про цю проблему найчастіше після того, коли звернувся за допомогою з приводу виниклих захворювань серцево-судинної системи.
Однак, не чекаючи цих наслідків, можна запідозрити підвищення холестерину, проаналізувавши звичний раціон і спосіб життя. А підтвердить або спростує сумніви аналіз крові.
Назад до того, як серйозні погрішності в харчуванні призвели до цієї проблеми, при попередженні прогресування захворювань, пов’язаних з надмірною холестерином, провідну роль відіграє правильне харчування.
Чим допоможе дієта при холестерині?
Лікувальне харчування має вплив на порушені функції організму шляхом нормалізації нервових, обмінних процесів, позитивно впливає на згортання крові, оптимізує проникність судинної стінки. У дієті використовуються два підходи: обмеження калорійності раціону, кухонної солі, екстрактивних речовин, а також збагаченням раціону “правильними” жирами, незамінних амінокислот, що містять речовинами, мікроелементами, вітамінами С, Е, Р,РР, В1, В2, В6.
Дуже корисна при холестерині дієта № 8, яка і від ожиріння теж допоможе.
Харчування з метою зниження рівня холестерину, з одного боку, накладає багато заборон, але, в той же час, залишається дозволеними багато смачних продуктів, прийом яких обернеться користю для організму. Питання правильного харчування — справа звички, і якщо ви задумалися про нього з метою знизити холестерин, здоров’я неодмінно буде поліпшуватися.
Меню можна складати самостійно, тому доцільно усвідомити загальні положення цієї дієти за принципом “можна-не можна”.
Що ж можна?
Продукти, що становлять раціон, не повинні привносити додаткові порції холестерину, а в ідеалі і володіти здатністю виводити його надлишки:
- здобні хлібобулочні вироби, хлібці, хліб з висівками
- супи: в основному, вегетаріанські, круп’яні, іноді — на нежирному м’ясі
- м’ясні страви: нежирне м’ясо у відвареному або запеченому вигляді
- страви з риби різних сортів
- яйця відварні або у вигляді омлетів – 2-3 штуки в тиждень
- страви овочів і зелені, в якості заправки — рослинна олія
- напої: компоти, чай зелений; помірно — червоне вино, а краще взагалі відмовитися від вживання будь-якого алкоголю.
При надлишку холестерину страждає серцево-судинна система, тому для підтримки серця особливо корисні такі продукти:
- овочі, фрукти і ягоди, багаті солями калію: родзинки, курага, чорнослив, абрикоси, персики, банани, шипшина, печена картопля, капуста, баклажани, ананаси, кавуни, диня, апельсини;
- продукти, багаті солями магнію : вівсяна, гречана, пшоняна крупи, соя, мигдаль та волоські горіхи.
Калій і магній є основними “помічниками” серця і судин. Це мікроелементи, що сприяють зменшенню в’язкості крові; вони покращують метаболізм в серцевому м’язі, підтримують еластичність стінок кровоносних судин, допомагають у проведенні серцевого імпульсу, а також стримують ріст атеросклеротичної бляшки, яка і є наслідком надлишку холестерину в крові.
Необхідно пам’ятати, що антагоністом цих мікроелементів є натрій, тому слід обмежити надмірне споживання кухонної солі 1 ч. л. в день.
Приймати їжу треба не менше 4-5 разів на день, вітається другий сніданок і/або полуденок, вечірня трапеза повинна бути необільной і завчасної: не пізніше, ніж за 2 години до сну. Також можна додатково приймати сибірську клітковину для схуднення і для очищення шлунку, кишечника.
Для нормалізації обміну речовин і процесів згортання крові особливо корисні продукти моря: морський гребінець, кальмари, морська капуста.
Приблизне меню дієти при холестерині:
Перший сніданок:
- Омлет з двох білків АБО каша вівсяна
- Салат зі свіжих овочів з рослинним маслом
- Кава з молоком або чай
Другий сніданок:
- Бефстроганів з відвареного м’яса — 100 г
- Сир-100 г
- Будь-який фрукт (яблуко, груша) АБО розбавлений фруктовий сік
Обід:
- Суп овочевий
- Відварне м’ясо з овочевим гарніром — 200 г
- Яблучний компот
Вечеря:
- Відварна риба з картопляним пюре — 200 г
- Чай з молоком
На ніч: склянка кисляку або розмочений чорнослив.
А що обмежити при холестерині?
Попрощатися потрібно з продуктами — основними постачальниками холестерину. До них відносять: жирне м’ясо і бульйони, мізки, нутрощі тварин, продукти переробки м’яса: ковбаси, сосиски; а також ікра, сало, крем, здоба, солоні, гострі, жирні закуски, газовані і міцні алкогольні напої.
Обмежити вживання молочних продуктів: сметани, вершків, морозива.
Як правило, підвищений холестерин у крові йде рука об руку з ожирінням, тому необхідно зменшити загальну калорійність раціону, обмеживши вживання цукру, хлібобулочних виробів, страв з картоплі.
Можливі розвантажувальні дні, які краще проводити у вихідний:
М’ясний або рибний день:
- 250-300 г. відвареного м’яса або риби на добу
- 5 прийомів їжі
- гарнір: овочевий—50 г
- відвар шипшини або фруктовий сік — 3 склянки
Сирний день:
- 400-500 гр. сиру в свіжому вигляді або у вигляді запіканок, сирників
- 5 прийомів їжі
- кефір або молоко — 3 склянки
Яблучний день:
- 1 кг яблук
- 5 прийомів їжі
- 100 р. сиру або м’яса в денні або вечірні години
- відвар шипшини — 2 склянки
Нагорода за зусилля
У кожного з нас протягом всього життя сформувалися певні харчові звички і уподобання. Підвищення рівня холестерину говорить про те, що ці звички треба коригувати. Здавалося б, чого простіше при величезному виборі різноманітних продуктів? Але людина звик є те, що він любить, і такий глобальний перегляд його раціону здатний ввести його в смуток. Якщо ви впевнені, що не здатні на різку перебудову, не потрібно махати на себе рукою зовсім.
Вводите обмеження поступово, це краще, ніж нічого. Хоча є думка, що повна заборона сприймається психікою набагато спокійніше, ніж постійні роздуми — з’їсти чи не з’їсти, в якій кількості і коли. Розберіться в собі і побудуйте свою стратегію переходу до правильного харчування.
Крім зниження рівня холестерину, яке очікується через 6-8 тижнів, поліпшуються і видимі показники здоров’я серцево-судинної системи, підвищується загальна витривалість, працездатність. Неодмінною підсумком цієї дієти є також поліпшення обміну речовин і значне зниження ваги.