Зміст:
У країнах Середземномор’я можна зустріти незвичайне рослина – ріжкове дерево. Його плоди схожі на стручки квасолі великого розміру. З цих плодів і роблять сироп або порошок, який називають керобом.
Застосування кероба в правильному харчуванні
Відмінною рисою цих бобових вважається їх соковита і ароматна м’якоть з високим вмістом натурального цукру. Саме з цієї м’якоті виготовляють продукт під назвою кероб.
Смак багато знаходять кілька терпкою, але його солодкість і тонкий аромат дуже схожий на солодке какао-напій.
З соку ріжкового дерева виробляють солодкий сироп, який можна використовувати в якості натурального замінника цукру. Останнім часом цей продукт користується великою популярністю у прихильників здорового способу життя.
Його можна використовувати для:
- підсолоджування вівсяної каші на сніданок;
- сиру, йогуртів,
- або додавати у випічку замість цукру.
Кероб поки продається далеко не в кожному магазині, але його можна замовити через інтернет або пошукати в торгових точках, які спеціалізуються на правильному харчуванні. Зверніть увагу на лавки з індійськими спеціями або відділи для вегетаріанців. Купуючи кероб, звертайте увагу на упаковку – на ній повинен бути вказаний термін придатності і виробник. Від вагового продукту без маркувань краще відмовитися.
У продажу порошок кероба зустрічається у двох видах:
- сирий. Він солодкий, але смак далекий від шоколадного. Найчастіше має карамельний відтінок;
- смажений. Колір – темний. Має більш виражений аромат, схожий на гіркий шоколад. Менш солодкий, підходить для випічки як альтернатива какао-порошку.
Чим кероб краще какао?
- у цьому продукті немає теоброміну, сальсолинола і кофеїну як в шоколаді. Ці речовини вважаються психотропними, тому їх відсутність означатиме, що солодощі на основі кероба не викликають звикання;
- у плодах ріжкового дерева немає щавлевої кислоти, яка зустрічається в каві, какао і шоколад. Постійне вживання продуктів з кислотою призводить до дефіциту кальцію, оскільки вона заважає його засвоєнню;
- відсутній фенилэмиламин, тому солодощі з кероба підходять людей з мігренями, які сприйнятливі до цієї речовини;
- для жінок із зайвою вагою варто відзначити низьку калорійність кероба;
- завдяки відсутності безлічі психостимулюючих речовин, його можна вживати людям з алергією на каву і шоколад, дітям і навіть вагітним.
Як використовувати кероб для схуднення
Кероб – справжня знахідка для ласунів, які не хочуть набирати вагу.
- його калорійність на 100 р. становить всього 222 ккал, а калорійність какао – в два рази більше;
- вміст жирів у складі кероба практично дорівнює нулю, тоді як у какао – 11г;
- також на 100 г. порошку плодів ріжкового дерева в ньому міститься 10 р. клітковини, значить, він допомагає знижувати рівень поганого холестерину в крові;
- вміст вітамінів теж значне – E, D і група B, а кальцію в керобе в 3 рази більше, ніж в какао!
На основі кероба можна готувати безліч десертів, які будуть лише трохи поступатися в смаку шоколадним. При цьому вам не доведеться додавати рафінований цукор, так як порошок солодкий сам по собі.
Варіанти ласощів на основі кероба:
- домашня шоколадна плитка;
- напої: «какао» і гарячий шоколад»;
- коктейль на основі молока;
- желе;
- пироги та печиво;
- шоколадна глазур (наприклад, для саморобних сирних сирків).
Список можна продовжувати до нескінченності! У будь-якому десерті, де за рецептом використовується какао-порошок або шоколад, його можна замінити порошком з плодів ріжкового дерева.