Дієта на тушкованій капусті: користь і шкода

Зміст:

Дієта на тушкованої капусти знаходиться на піку своєї популярності. Люди твердять про чудодійний схуднення за допомогою улюбленого овоча. Для того щоб перевірити чи так це насправді, розглянемо користь і шкоду цього продукту.

Корисні властивості капусти

З точки зору калорійності, капуста ідеально підходить для схуднення.

Смачний і ситний овоч містить всього 27 кілокалорій на 100 грам і на 90% складається з води.

До того ж, вона багата:

  • калієм;
  • магнієм;
  • кальцієм;
  • фосфором і другому;
  • а також вітамінами групи В,С і Е.

Так організм насичується корисними елементами, відчуває насичення і не відкладає жири.

Унікальною особливістю білокачанної культури є здатність зберігати корисні властивості при термічній обробці. Іншими словами, як би Ви її не приготували, вона завжди буде корисною для організму.

Крім того, капуста:

  • Володіє сечогінною властивістю;
  • Виводить з організму шлаки і холестерин, завдяки великому вмісту клітковини;
  • Запобігає закупорці кровоносних судин;
  • Знижує ризик розвитку атеросклерозу;
  • Допомагає при захворюваннях печінки і проблеми з кишечником (але тільки у відвареному і тушкованому вигляді);
  • Усуває похмільний синдром після веселих застіль, а також знижує ступінь сп’яніння при вживанні в якості «закуски»;
  • Полегшує процес жовчо — кам’яної хвороби;
  • Покращує голосові зв’язки;
  • Збільшує об’єм грудей у жінок;
  • Нормалізує рівень цукру при діабеті;
  • Знижує ризик появи геморою.

Як капуста може нашкодити людині?

Список корисних властивостей овочевої культури практично безмежний.

Проте «цілющий плід» здатний нашкодити організму при не правильному вживанні.

  • Надмірне її вживання може призвести до тимчасового помутніння в очах;
  • Чоловікам вживати капусту потрібно з особливою обережністю. Вона здатна «загальмувати» процес виділення насіннєвої рідини і призвести до тимчасової статевої дисфункції;
  • Белокочанный овоч не варто часто вживати при проблеми з щитовидною залозою;
  • Незважаючи на користь капусти при виразкових хворобах, в період загострення від неї краще утриматися, щоб не погіршити ситуацію;
  • Обмежити споживання продукту (але НЕ виключати з раціону зовсім) потрібно і при підвищеній кислотності шлунка;
  • Відомими проблемами любителів капусти є метеоризм і діарея (при переїданні).

Як видно застережень на рахунок смачного овоча нітрохи не менше. Виною більшості протипоказань клітковина, надлишок якої негативно позначається на роботі шлунка і кишечника.

Дієтичні особливості

Що ж стосується дієти на капусті – потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем і пройти гастроентерологічне обстеження.

Справа в тому, що здоровий шлунок – рідкість для сучасного суспільства.

  • Велика кількість фаст — фуду і сурогатів;
  • нерегулярне харчування;
  • екологія та шкідливі звички

порушують роботу травної системи.

Лікарі рекомендують вживати капусту, підданий термічній обробці, оскільки розм’якшені харчові волокно більш гуманно впливають на травний тракт.

Важливо! У раціон крім овоча Обов’язково повинні входити інші продукти!

Приклад раціону на тиждень для «худнучих на капусті»

Понеділок

  • Сніданок – яєчний омлет + салат з моркви, огірка, капусти і солодкого перцю, з краплею олії +чай з медом або молоком;
  • Другий сніданок –сир з низьким вмістом жиру + чай з шипшиною;
  • Обід – щі вегетаріанські + салат зі свіжих овочів, з заправкою з яблучного оцту +200 грам курки без жиру;
  • Полудень – кисломолочний напій;
  • Вечеря – Овочеве рагу з капусти, моркви, перцю + 100 грамів пісної риби, запеченої в духовці без масла.

Вівторок

  • Сніданок – вівсяні пластівці, зварений на воді + капустяний салат з додаванням соку лимона + кава без цукру і молока;
  • Другий сніданок – яйце + капуста, тушкована з морквою і цибулею;
  • Обід – «щі» на м’ясному бульйоні + 200 грам паровий телятини;
  • Полудень – кисломолочний продукт;
  • Вечеря – салат з овочів, заправлений невеликою кількістю оливкової олії + сиру мінімальної жирності.

Середа

  • Сніданок – сирна запіканка + салат + цикорій;
  • Другий сніданок – тушкована капуста з морквою і грибами;
  • Обід – 200 грам філе червоної риби без жиру + салат з капусти, приправленим яблучним оцтом;
  • Полудень – салат – коктейль з фруктів;
  • Вечеря – «щі» на яловичому бульйоні.

Четвер

  • Сніданок – коктейль з вівсянки, йогурту без жиру і банана + капустяний салат з лимонним соком + чай;
  • Другий сніданок – сир без жиру;
  • Обід – вегетаріанський суп +капуста, тушкована з м’ясом;
  • Полудень – кисломолочний напій;
  • Вечеря – риба, приготовлена на пару без жиру + салат, приправлений соком лимона;

П’ятниця

  • Сніданок – гарячий бутерброд з цільнозернового хліба і сиру + яблучно-капустяний салат + шипшиновий чай;
  • Другий сніданок – молочна вівсяна каша з сухофруктами;
  • Обід – тушкована капуста з картоплею і морквою з додаванням рослинної олії;
  • Полудень – салат з фруктів;
  • Вечеря – квашена капуста + телятина у вершковому соусі, запечена в духовці.

У вихідні повторюється будь варіант меню.

Корисні поради

Для тих хто зважився спробувати цю дієту є кілька рекомендацій

  • Дотримуйтеся даної дієти не більше двох тижнів.
  • Якщо досягти бажаного результату не вдалося, скоротіть кількість свіжої капусти в раціоні меню і продовжуйте схуднення.
  • Не забудьте проконсультуватися з лікарем з приводу нового режиму харчування.
  • Досягнувши результату не «накидаються» на шкідливі продукти, продовжуйте слідувати принципам правильного харчування хоча б протягом тижня.

Leave a Comment