Зміст:
Дієта на тушкованої капусти знаходиться на піку своєї популярності. Люди твердять про чудодійний схуднення за допомогою улюбленого овоча. Для того щоб перевірити чи так це насправді, розглянемо користь і шкоду цього продукту.
Корисні властивості капусти
З точки зору калорійності, капуста ідеально підходить для схуднення.
Смачний і ситний овоч містить всього 27 кілокалорій на 100 грам і на 90% складається з води.
До того ж, вона багата:
- калієм;
- магнієм;
- кальцієм;
- фосфором і другому;
- а також вітамінами групи В,С і Е.
Так організм насичується корисними елементами, відчуває насичення і не відкладає жири.
Унікальною особливістю білокачанної культури є здатність зберігати корисні властивості при термічній обробці. Іншими словами, як би Ви її не приготували, вона завжди буде корисною для організму.
Крім того, капуста:
- Володіє сечогінною властивістю;
- Виводить з організму шлаки і холестерин, завдяки великому вмісту клітковини;
- Запобігає закупорці кровоносних судин;
- Знижує ризик розвитку атеросклерозу;
- Допомагає при захворюваннях печінки і проблеми з кишечником (але тільки у відвареному і тушкованому вигляді);
- Усуває похмільний синдром після веселих застіль, а також знижує ступінь сп’яніння при вживанні в якості «закуски»;
- Полегшує процес жовчо — кам’яної хвороби;
- Покращує голосові зв’язки;
- Збільшує об’єм грудей у жінок;
- Нормалізує рівень цукру при діабеті;
- Знижує ризик появи геморою.
Як капуста може нашкодити людині?
Список корисних властивостей овочевої культури практично безмежний.
Проте «цілющий плід» здатний нашкодити організму при не правильному вживанні.
- Надмірне її вживання може призвести до тимчасового помутніння в очах;
- Чоловікам вживати капусту потрібно з особливою обережністю. Вона здатна «загальмувати» процес виділення насіннєвої рідини і призвести до тимчасової статевої дисфункції;
- Белокочанный овоч не варто часто вживати при проблеми з щитовидною залозою;
- Незважаючи на користь капусти при виразкових хворобах, в період загострення від неї краще утриматися, щоб не погіршити ситуацію;
- Обмежити споживання продукту (але НЕ виключати з раціону зовсім) потрібно і при підвищеній кислотності шлунка;
- Відомими проблемами любителів капусти є метеоризм і діарея (при переїданні).
Як видно застережень на рахунок смачного овоча нітрохи не менше. Виною більшості протипоказань клітковина, надлишок якої негативно позначається на роботі шлунка і кишечника.
Дієтичні особливості
Що ж стосується дієти на капусті – потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем і пройти гастроентерологічне обстеження.
Справа в тому, що здоровий шлунок – рідкість для сучасного суспільства.
- Велика кількість фаст — фуду і сурогатів;
- нерегулярне харчування;
- екологія та шкідливі звички
порушують роботу травної системи.
Лікарі рекомендують вживати капусту, підданий термічній обробці, оскільки розм’якшені харчові волокно більш гуманно впливають на травний тракт.
Важливо! У раціон крім овоча Обов’язково повинні входити інші продукти!
Приклад раціону на тиждень для «худнучих на капусті»
Понеділок
- Сніданок – яєчний омлет + салат з моркви, огірка, капусти і солодкого перцю, з краплею олії +чай з медом або молоком;
- Другий сніданок –сир з низьким вмістом жиру + чай з шипшиною;
- Обід – щі вегетаріанські + салат зі свіжих овочів, з заправкою з яблучного оцту +200 грам курки без жиру;
- Полудень – кисломолочний напій;
- Вечеря – Овочеве рагу з капусти, моркви, перцю + 100 грамів пісної риби, запеченої в духовці без масла.
Вівторок
- Сніданок – вівсяні пластівці, зварений на воді + капустяний салат з додаванням соку лимона + кава без цукру і молока;
- Другий сніданок – яйце + капуста, тушкована з морквою і цибулею;
- Обід – «щі» на м’ясному бульйоні + 200 грам паровий телятини;
- Полудень – кисломолочний продукт;
- Вечеря – салат з овочів, заправлений невеликою кількістю оливкової олії + сиру мінімальної жирності.
Середа
- Сніданок – сирна запіканка + салат + цикорій;
- Другий сніданок – тушкована капуста з морквою і грибами;
- Обід – 200 грам філе червоної риби без жиру + салат з капусти, приправленим яблучним оцтом;
- Полудень – салат – коктейль з фруктів;
- Вечеря – «щі» на яловичому бульйоні.
Четвер
- Сніданок – коктейль з вівсянки, йогурту без жиру і банана + капустяний салат з лимонним соком + чай;
- Другий сніданок – сир без жиру;
- Обід – вегетаріанський суп +капуста, тушкована з м’ясом;
- Полудень – кисломолочний напій;
- Вечеря – риба, приготовлена на пару без жиру + салат, приправлений соком лимона;
П’ятниця
- Сніданок – гарячий бутерброд з цільнозернового хліба і сиру + яблучно-капустяний салат + шипшиновий чай;
- Другий сніданок – молочна вівсяна каша з сухофруктами;
- Обід – тушкована капуста з картоплею і морквою з додаванням рослинної олії;
- Полудень – салат з фруктів;
- Вечеря – квашена капуста + телятина у вершковому соусі, запечена в духовці.
У вихідні повторюється будь варіант меню.
Корисні поради
Для тих хто зважився спробувати цю дієту є кілька рекомендацій
- Дотримуйтеся даної дієти не більше двох тижнів.
- Якщо досягти бажаного результату не вдалося, скоротіть кількість свіжої капусти в раціоні меню і продовжуйте схуднення.
- Не забудьте проконсультуватися з лікарем з приводу нового режиму харчування.
- Досягнувши результату не «накидаються» на шкідливі продукти, продовжуйте слідувати принципам правильного харчування хоча б протягом тижня.