Як їсти хліб і не поправлятися ? Аргументи на користь розумного вибору

Зміст:

Не можете відмовитися від бутербродів, але не хочете поправлятися? Замість того щоб повністю виключати хліб з раціону, рекомендуємо вам придивитися до його більш корисних різновидів. Не будемо брати до уваги різноманітні хлібці, які зараз можна знайти в будь-якому магазині. Причина проста — їх смак далекий від смаку справжнього хліба, і подобається він далеко не всім.

Розберемося, які різновиди хліба можна їсти, у чому шкода білого хліба,та чи корисно заміняти його на чорний.

Різновиди хліба

Для виробництва так званого білого хліба використовується пшеничне борошно вищого сорту. Щоб виготовити таку муку, в хід беруть не все зерно, а тільки його «серединку», яка називається ендосперм.

Це абсолютно пуста і марна частина зерна, що:

  • не приносить у наш організм нічого цінного;
  • швидко засвоюється;
  • викликає стрибок рівня цукру;
  • насичує лише короткочасно;
  • сприяє утворенню зайвої ваги.

Таким чином, найбільш шкідливим хлібом можна назвати звичайний білий дріжджовий хліб. Одним з найбільш корисних видів хліба є хліб з цільнозернового борошна. Це борошно грубого помелу, яке виробляється з цільного зерна.

Все це дає масу плюсів нашому організму і фігурі:

  • Засвоюється повільніше
  • Не дає різкого стрибка цукру в крові
  • Містить велику кількість грубих волокон
  • Містить вітамін B, залізо, калій

Чорний чи сірий?

Якщо ви твердо вирішили відмовитися від хліба, то в першу чергу потрібно виключати саме білий хліб з борошна вищого сорту. На щастя, зараз це далеко не єдиний вид, який можна знайти в магазині. Крім цільнозернового, хорошими аналогами є чорний і сірий хліб. До складу цих продуктів входить житнє борошно, яка засвоюється повільніше, а значить, не так швидко викликає стрибок рівня цукру в крові.

Хліб з такого борошна багатий:

  • клітковиною;
  • безліччю мікроелементів;
  • і мінеральними солями.

В сірому хлібі пропорції пшеничного і житнього борошна приблизно однакові, а в чорному житнього борошна в три рази більше. Калорійності сірого і чорного хліба також трохи нижче, ніж калорійність білого.

Але і в темних сортів хліба є свої мінуси. Насамперед варто зазначити, що такий хліб вважається «важкою» їжею. Він набагато довше перетравлюється, і при цьому підвищує кислотність шлунка.

Людям, що мають схильність до шлунково-кишкових захворювань, слідують вживати його в обмежених кількостях. В іншому випадку можливі загострення гастриту або виразки.

Який хліб краще купувати?

Ідеальним варіантом можна вважати хліб цільнозерновий або з житнього борошна на природній заквасці.

У складі такого хліба не буде:

  • ніяких харчових добавок;
  • штучних дріжджів;
  • консервантів.

Найчастіше в нього додають натуральні спеції та насіння.

В супермаркетах іноді можна зустріти «живий» хліб із пророщених зерен. Це справжнє джерело корисних речовин! Але знайти такий продукт все-таки досить складно.

Тому вирушаючи в магазин, звертати свою увагу потрібно саме на цільнозерновий хліб. Саме його можна вважати найкращою, корисною та смачною альтернативою білому пшеничному.

Якщо у вас виникли складнощі з пошуком такого виду хліба, то сірий і чорний можна зустріти в будь-якому продуктовому магазині. Але в цьому випадку не забувайте уважно дивитися склад, щоб вибрати корисний варіант з мінімальною кількістю шкідливих добавок і консервантів.

Окремо нагадаємо і про те, що під час схуднення краще відмовитися від будь-якого хліба, навіть самого корисного.

Якщо ви поки до цього не готові, то доведеться ретельно стежити за тим, чи вписується його калорійність у вашу норму денного раціону з дефіцитом калорій.

Leave a Comment