Зміст:
Не можете відмовитися від бутербродів, але не хочете поправлятися? Замість того щоб повністю виключати хліб з раціону, рекомендуємо вам придивитися до його більш корисних різновидів. Не будемо брати до уваги різноманітні хлібці, які зараз можна знайти в будь-якому магазині. Причина проста — їх смак далекий від смаку справжнього хліба, і подобається він далеко не всім.
Розберемося, які різновиди хліба можна їсти, у чому шкода білого хліба,та чи корисно заміняти його на чорний.
Різновиди хліба
Для виробництва так званого білого хліба використовується пшеничне борошно вищого сорту. Щоб виготовити таку муку, в хід беруть не все зерно, а тільки його «серединку», яка називається ендосперм.
Це абсолютно пуста і марна частина зерна, що:
- не приносить у наш організм нічого цінного;
- швидко засвоюється;
- викликає стрибок рівня цукру;
- насичує лише короткочасно;
- сприяє утворенню зайвої ваги.
Таким чином, найбільш шкідливим хлібом можна назвати звичайний білий дріжджовий хліб. Одним з найбільш корисних видів хліба є хліб з цільнозернового борошна. Це борошно грубого помелу, яке виробляється з цільного зерна.
Все це дає масу плюсів нашому організму і фігурі:
- Засвоюється повільніше
- Не дає різкого стрибка цукру в крові
- Містить велику кількість грубих волокон
- Містить вітамін B, залізо, калій
Чорний чи сірий?
Якщо ви твердо вирішили відмовитися від хліба, то в першу чергу потрібно виключати саме білий хліб з борошна вищого сорту. На щастя, зараз це далеко не єдиний вид, який можна знайти в магазині. Крім цільнозернового, хорошими аналогами є чорний і сірий хліб. До складу цих продуктів входить житнє борошно, яка засвоюється повільніше, а значить, не так швидко викликає стрибок рівня цукру в крові.
Хліб з такого борошна багатий:
- клітковиною;
- безліччю мікроелементів;
- і мінеральними солями.
В сірому хлібі пропорції пшеничного і житнього борошна приблизно однакові, а в чорному житнього борошна в три рази більше. Калорійності сірого і чорного хліба також трохи нижче, ніж калорійність білого.
Але і в темних сортів хліба є свої мінуси. Насамперед варто зазначити, що такий хліб вважається «важкою» їжею. Він набагато довше перетравлюється, і при цьому підвищує кислотність шлунка.
Людям, що мають схильність до шлунково-кишкових захворювань, слідують вживати його в обмежених кількостях. В іншому випадку можливі загострення гастриту або виразки.
Який хліб краще купувати?
Ідеальним варіантом можна вважати хліб цільнозерновий або з житнього борошна на природній заквасці.
У складі такого хліба не буде:
- ніяких харчових добавок;
- штучних дріжджів;
- консервантів.
Найчастіше в нього додають натуральні спеції та насіння.
В супермаркетах іноді можна зустріти «живий» хліб із пророщених зерен. Це справжнє джерело корисних речовин! Але знайти такий продукт все-таки досить складно.
Тому вирушаючи в магазин, звертати свою увагу потрібно саме на цільнозерновий хліб. Саме його можна вважати найкращою, корисною та смачною альтернативою білому пшеничному.
Якщо у вас виникли складнощі з пошуком такого виду хліба, то сірий і чорний можна зустріти в будь-якому продуктовому магазині. Але в цьому випадку не забувайте уважно дивитися склад, щоб вибрати корисний варіант з мінімальною кількістю шкідливих добавок і консервантів.
Окремо нагадаємо і про те, що під час схуднення краще відмовитися від будь-якого хліба, навіть самого корисного.
Якщо ви поки до цього не готові, то доведеться ретельно стежити за тим, чи вписується його калорійність у вашу норму денного раціону з дефіцитом калорій.