Зміст:
Насіння, які можна використовувати в їжу, відрізняються за своїм смаком, розміром і кольором…
Але є у них одна спільна риса – вони являють собою джерело вітамінів, мінералів, білків і ферментів.
Завдяки цьому насіння для нас корисна, поживна і одночасно легка і поживна їжа.
Види найкорисніших насіння
Розглянемо кілька видів найкорисніших насіння, дізнаємося, як і скільки їх можна з’їсти, не нашкодивши здоров’ю й фігурі.
Насіння чіа
Багато хто називає насіння чіа супер-продуктом.
У цьому є частка правди: однієї ложечки насіння достатньо, щоб відчувати себе ситим і повним сил на найближчу годину.
При регулярному застосуванні:
- поліпшується робота ШЛУНКОВО-кишкового тракту і серцево-судинної системи;
- знижується вага;
- підвищується працездатність і витривалість.
Насіння чіа містять велику кількість незамінних кислот омега-3 і омега-6.
Вони життєво необхідні нашому організму для:
- нормального функціонування нервової системи;
- профілактики тромбозу, атеросклерозу і діабету.
- Знижують рівень поганого холестерину і тригліцеридів.
- Завдяки кальцію, магнію і фосфору зміцнюють зуби і кісткову систему.
Добова норма: дві столові ложки.
Як їсти:
Насіння льону
Користь насіння льону важко переоцінити.
- По-перше, вони містять Омега-3 жирні кислоти;
- по-друге, в них багато клітковини (столова ложка насіння за її кількістю дорівнює одній склянці висівок);
- по-третє, лляне насіння містить линганы – це потужні імуностимулятори, так необхідні нам, особливо в осінньо-зимовий період;
А також у складі насіння є:
- фітоестрогени;
- вітаміни А, F, С, Е і мінерали;
- цинк;
- магній;
- алюміній і залізо.
Добова норма: достатньо однієї чайної ложки в день.
Як їсти:
- додавати в кашу;
- салати і супи.
- Дієтологи радять також використовувати в їжу мелене в борошно насіння в якості добавки до кефіру, йогурту або смузі.
Гарбузове насіння
Їх по праву можна назвати чемпіонами за змістом:
- цинку;
- калію;
- кальцію;
- ніацину;
- селена;
- протеїну.
Також це джерело:
- вітамінів групи В;
- аргініну;
- глютамінової кислоти;
- L – триптофану.
Гарбузове насіння завдяки своєму унікальному хімічному складу мають:
- сечогінним ефектом;
- покращують роботу головного мозку і пам’ять,
- знижують втому та перевтому.
Крім того, є дані, що гарбузове насіння володіють глистогінним дією.
Як їсти:
- у сирому вигляді.
- Можна додавати в салати;
- кашу;
- корисні десерти.
Добова норма сирого гарбузового насіння: половина склянки тобто, приблизно, 100 грамів.
Насіння кунжуту
Кунжут містить:
- важливі амінокислоти;
- безліч вітамінів;
- фосфор;
- калій;
- залізо і магній.
А так само кунжут:
- покращує вигляд волосся і нігтів;
- зміцнює кістки і добре впливає на биосостав крові;
- нормалізує обмінні процеси і заспокоює нерви.
Кунжутне насіння – відмінна профілактика остеопорозу та атеросклерозу, завдяки величезним запасам кальцію.
Особливо потрібно придивитися до кунжуту жінкам після 45 років, із-за наявності фітоестрогену.
Добова норма: 2-3 чайні ложки.
Як їсти:
- використовувати як добавку до страв;
- у випічці.
Насіння соняшнику
Без сумніву, найулюбленіші і популярні насіння. Ми ними ласуємо, але не завжди знаємо про їх властивості.
Виявляється, це винятково корисний продукт! За своєю харчової цінності вони обігнали навіть м’ясо і молоко.
До складу соняшникового насіння входять:
- білки;
- мінерали;
- вітаміни і Омега-3 кислоти, які гальмують процес старіння організму та знижують рівень поганого холестерину в крові.
Вживання насіння – хороша профілактика інфаркту, інсульту, різних інфекцій, атеросклерозу, хвороб шкіри і переломів. Тільки не потрібно забувати про їх великий калорійності.
Добова норма: всього 50 грам.
Як їсти:
- в будь-якому вигляді.
Рекомендуємо обов’язково включати в раціон насіння, особливо якщо ви їсте мало м’яса, так як вони поряд з бобовими є для нас головними джерелами білка.