Які насіння варто додати в свій раціон? Все саме смачне і корисне!

Зміст:

Насіння, які можна використовувати в їжу, відрізняються за своїм смаком, розміром і кольором…

Але є у них одна спільна риса – вони являють собою джерело вітамінів, мінералів, білків і ферментів.

Завдяки цьому насіння для нас корисна, поживна і одночасно легка і поживна їжа.

Види найкорисніших насіння

Розглянемо кілька видів найкорисніших насіння, дізнаємося, як і скільки їх можна з’їсти, не нашкодивши здоров’ю й фігурі.

Насіння чіа

Багато хто називає насіння чіа супер-продуктом.

У цьому є частка правди: однієї ложечки насіння достатньо, щоб відчувати себе ситим і повним сил на найближчу годину.

При регулярному застосуванні:

  • поліпшується робота ШЛУНКОВО-кишкового тракту і серцево-судинної системи;
  • знижується вага;
  • підвищується працездатність і витривалість.

Насіння чіа містять велику кількість незамінних кислот омега-3 і омега-6.

Вони життєво необхідні нашому організму для:

  • нормального функціонування нервової системи;
  • профілактики тромбозу, атеросклерозу і діабету.
  • Знижують рівень поганого холестерину і тригліцеридів.
  • Завдяки кальцію, магнію і фосфору зміцнюють зуби і кісткову систему.

Добова норма: дві столові ложки.

Як їсти:

  • насіння чіа замочують у рідини на 10-15 хвилин;
  • додають в супи;
  • каші;
  • салати;
  • соуси.

Насіння льону

Користь насіння льону важко переоцінити.

  • По-перше, вони містять Омега-3 жирні кислоти;
  • по-друге, в них багато клітковини (столова ложка насіння за її кількістю дорівнює одній склянці висівок);
  • по-третє, лляне насіння містить линганы – це потужні імуностимулятори, так необхідні нам, особливо в осінньо-зимовий період;

А також у складі насіння є:

  • фітоестрогени;
  • вітаміни А, F, С, Е і мінерали;
  • цинк;
  • магній;
  • алюміній і залізо.

Добова норма: достатньо однієї чайної ложки в день.

Як їсти:

  • додавати в кашу;
  • салати і супи.
  • Дієтологи радять також використовувати в їжу мелене в борошно насіння в якості добавки до кефіру, йогурту або смузі.

Гарбузове насіння

Їх по праву можна назвати чемпіонами за змістом:

  • цинку;
  • калію;
  • кальцію;
  • ніацину;
  • селена;
  • протеїну.

Також це джерело:

  • вітамінів групи В;
  • аргініну;
  • глютамінової кислоти;
  • L – триптофану.

Гарбузове насіння завдяки своєму унікальному хімічному складу мають:

  • сечогінним ефектом;
  • покращують роботу головного мозку і пам’ять,
  • знижують втому та перевтому.

Крім того, є дані, що гарбузове насіння володіють глистогінним дією.

Як їсти:

  • у сирому вигляді.
  • Можна додавати в салати;
  • кашу;
  • корисні десерти.

Добова норма сирого гарбузового насіння: половина склянки тобто, приблизно, 100 грамів.

Насіння кунжуту

Кунжут містить:

  • важливі амінокислоти;
  • безліч вітамінів;
  • фосфор;
  • калій;
  • залізо і магній.

А так само кунжут:

  • покращує вигляд волосся і нігтів;
  • зміцнює кістки і добре впливає на биосостав крові;
  • нормалізує обмінні процеси і заспокоює нерви.

Кунжутне насіння – відмінна профілактика остеопорозу та атеросклерозу, завдяки величезним запасам кальцію.

Особливо потрібно придивитися до кунжуту жінкам після 45 років, із-за наявності фітоестрогену.

Добова норма: 2-3 чайні ложки.

Як їсти:

  • використовувати як добавку до страв;
  • у випічці.

Насіння соняшнику

Без сумніву, найулюбленіші і популярні насіння. Ми ними ласуємо, але не завжди знаємо про їх властивості.

Виявляється, це винятково корисний продукт! За своєю харчової цінності вони обігнали навіть м’ясо і молоко.

До складу соняшникового насіння входять:

  • білки;
  • мінерали;
  • вітаміни і Омега-3 кислоти, які гальмують процес старіння організму та знижують рівень поганого холестерину в крові.

Вживання насіння – хороша профілактика інфаркту, інсульту, різних інфекцій, атеросклерозу, хвороб шкіри і переломів. Тільки не потрібно забувати про їх великий калорійності.

Добова норма: всього 50 грам.

Як їсти:

  • в будь-якому вигляді.

Рекомендуємо обов’язково включати в раціон насіння, особливо якщо ви їсте мало м’яса, так як вони поряд з бобовими є для нас головними джерелами білка.

Leave a Comment