Зміст:
Лікувально-профілактичний стіл №1 (Дієта 1)– система щадного харчування для людей з виразковою хворобою шлунка і загостреним гастритом. Дієта спрямована на максимально дбайливе відношення з ШКТ.
І разом з тим вона переслідує мету організації повноцінного і різноманітного харчування, яке допоможе відновити функції шлунка.
Хто сказав, що лікувальна дієта – це несмачно? В домашніх умовах на базі медичних рекомендацій можна організувати «царський» меню.
Про всі нюанси столу №1 і поговоримо, щоб переконатися – здоров’я пов’язане з споживанням смачної їжі.
Дієта 1 – загальні характеристики.
- Вміст білків, жирів, вуглеводів – класичне: 25%, 25%, 50%, орієнтуйтеся на обсяг вуглеводів в 400 р. Калорійність дієти – до 3000 ккал, але в цілях зниження ваги енергетична цінність меню повинна бути зменшена (не на шкоду вітамінів і мінералів).
- Обмежте вживання солі, кількість випивається рідини доведіть до 1,5 л.
- Спосіб приготування їжі на пару, відварювання, тушкування, запікання без масла.
- Температура споживаної їжі – помірна, уникайте дуже холодної або дуже гарячої їжі.
- Виключіть компоненти, які посилюють секрецію шлункового соку, подразнюють стінки шлунка, всі трудноперевариваемые продукти.
- Харчуйтеся дрібно, не менше 5 разів.
Що їмо.
- Хліб та інші борошняні вироби першого або вищого сорту. Зверніть увагу, щоб продукт був підсушений, вибирайте пісочне печиво і черствий пиріг.
- Нежирне м’ясо, птицю без грубих сухожиль. Дієтична яловичина, курчата, індичатина, кролятина у відварному, а краще – у подрібненому вигляді (тюфтельки, м’ясне пюре або паштет, мус, зрази) – ідеальна їжа для запаленого ШКТ.
- Рибу слід також вибирати нежирних сортів, обробляти її парою або відварювати у воді. І в цьому випадку рибний фарш з подальшим приготуванням парових котлет «ляже» в шлунок легше.
- З молочних продуктів віддають перевагу негострим, слабокислим і несолоним. Ніжний сир, среднежирная сметана, вершки, некислий кефір і ряжанка – все, що дбайливо впливає на проблемний орган. Включайте в меню парові сирники, сирні суфле і запіканки, молочні коктейлі – і отримуйте задоволення разом з користю.
- З круп варяться в’язкі каші, іноді – протерті. Зверніть увагу на вівсяну, гречану та манну, які можна готувати як на воді, так і на молоці.
- Овочі вибираються крохмалисті, некислі. Це в першу чергу картопля, морква і буряк, гарбуз, кабачки, солодкі помідори (обмежена). Правило поширюється на ягоди, фрукти – тільки солодкі і тільки в подрібненому або термічно обробленому вигляді.
- Десерти – це різноманітні солодкі киселі, мед, зефір, солодкі вершкові соуси.
- Яйця вживають «всмятку», як варіант – паровий омлет.
- З напоїв можна пити слабозаваренний чай, неміцна кава або какао з обов’язковим додаванням молока, некислі соки і трав’яні настої.
Не забувати про жирах, «черпати» які необхідно вершкового і рослинного масла.
Заборонено для вживання.
- Свіжий хліб і здоба.
- Жирна, солона, копчена, консервована риба або м’ясо.
- Крупи з великим вмістом грубих волокон – пшоно, перлова крупа, бобові.
- «Грубі», кислі, консервовані та мариновані овочі та фрукти — білокачанна капуста, щавель, редиска, цибуля, гриби, смородина, цитрусові та інші.
- З десертів виключити сухофрукти, шоколад, східні солодощі.
- З напоїв – міцну каву або чай, газовані напої.
Не потрібно думати, що лікувальний стіл №1 позбавлений фарб. Обмеження стосуються тільки «агресивної їжі». Виключивши з меню шкідливі консерви, копченості, важкі і жирні соуси, смажене з канцерогенну скоринкою, гостре (провокатор переїдання), ви станете здоровішими і знизити вагу.
Можна харчуватися смачно, коли необхідно піклуватися про стан ШКТ? Безумовно. Цієї дієти може дотримуватися будь – вона здорова і збалансована.
Дієта 1 – меню.
Уявімо, як може виглядати меню цього лікувального стола, враховуючи правило 5-разового харчування.
Меню 1
- Сніданок: паровий омлет, трав’яний чай з сиром та медом.
- Сніданок 2: банан.
- Обід: риба на пару, відварені броколі, рисовий суп.
- Перекус: какао з молоком і вершковим желе.
- Вечеря: м’ясні тефтелі на пару, буряковий салат з чорносливом, кисіль.
- Перед сном: ряжанка.
Меню 2
- Сніданок: рисова каша, яйце некруто, какао з молоком.
- Сніданок 2: яблуко, запечене з сиром та медом, неміцний чай.
- Обід: відварна риба з соусом бешамель, гарнір з тушкованих овочів, вівсяний суп.
- Перекус: трав’яний чай, вівсяне сухе печиво.
- Вечеря: м’ясний мус, картопляне пюре, відварені брюссельська капуста.
- Перед сном: молоко.
Пам’ятайте, що варіант «1а» лікувального стола №1 має великі обмеження. Всі страви в цьому випадку подрібнюються або протираються до стану рідких каш.
Овочі, фрукти і хліб повністю виключаються з меню. Які підстави для дієти «1а»? Початковий період загострення виразки або гастриту (перші 1-2 тижні), а також реабілітація після операції.
Немає жодних підстав називати лікувальний стіл №1 – харчуванням для «хворих на виразку». Здорове і збалансоване меню повинно бути нормою для всіх.
Хочете відчути себе краще і розвантажити організм? Призначте собі дієту №1 самостійно.