Зміст:
Нас вчать, що сіль — це зло і потрібно уникати будь-якою ціною, але насправді це не зовсім так.
Біла сіль поварена проходить потужну обробку і тому важко засвоюється нашим організмом. На відміну від неї, нерафінована необроблена сіль містить природний натрію хлорид, який життєво необхідний нам для міцного здоров’я і гарного самопочуття.
Розберемося що таке сіль, і з’ясуємо чим відрізняються найбільш популярні її різновиди:
- поварена,
- гімалайська рожева,
- морська,
- чорна,
- йодована.
Я порівняю їх, щоб допомогти вам у правильному виборі цієї приправи.
Що таке сіль і, як вона впливає на здоров’я людини?
Сіль – кристалічний мінерал, що складається з двох елементів, натрію (Na) і хлору (Cl), абсолютно необхідних для нормального життя людини. Вони беруть участь у важливих неврологічних функцій організму, допомагаючи мозку і нервів передавати електричні імпульси.
Тому не варто категорично прибирати сільничку з обіднього столу і відмовлятися від продукту, достатньо знати про його аналоги.
Сіль солі ворожнечу! Її види різні за своїм складом, властивостями і, природно, відрізняються впливом на наш організм. Давайте розберемося в цьому питанні і дізнаємося яка сіль корисна, а яка не дуже.
Кухонна сіль
Є хімічно очищеною продуктом, що складається на 97% з NaCl з домішкою речовин, що запобігають її злипання. Всі мікроелементи і електроліти, які є в неочищеної солі видаляються в процесі обробки, що робить цю сіль не тільки позбавленої всіх поживних речовин, але і чужорідної для нашого тіла.
Насправді, наш організм бачить її ні багато ні мало як отрута або токсин і намагається від нього позбутися якомога швидше.
Кухонна сіль порушує баланс рідини в організмі, що може викликати:
- підйом кров’яного тиску,
- поява целюліту, подагри, артриту,
- запалення і утворення каменів в нирках і в жовчному міхурі.
Йодована сіль
Йодована сіль – це звичайна кухонна сіль до складу якої доданий йод, у вигляді йодиду або йодату калію. Вживання в їжу такої солі, нібито найпростіший спосіб профілактики дефіциту йоду в організмі. І протягом багатьох років харчова йодована сіль вважалася корисним і безпечним для здоров’я продуктом.
Однак, зараз, багато досліджень показують, що роль цієї солі в профілактиці йододефіциту сильно перебільшена, а може бути, навіть небажана.
Увага: якщо у вас є захворювання щитовидної залози, перш ніж вживати в їжу йодовану сіль, порадьтеся з ендокринологом.
Гімалайська рожева сіль
Найбільш природна з усіх солей. Цей нерафінований продукт, який вручну добувають з соляних печер, надходить до нас з Пакистану.
Гімалайська рожева сіль містить 84 мінералу і мікроелемента, що дуже корисно для клітинних функцій нашого організму.
Це сіль з пониженим вмістом натрію:
- покращує розумову працездатність,
- позбавляє тіло і кров від токсинів і отрут,
- регулює рівень рідини в організмі.
Рожева сіль широко використовується в косметології у вигляді скрабів і як добавка для ванн.
Чорна сіль
Чорна сіль – індійська вулканічна кам’яна сіль з високим вмістом заліза. Вона також, як і рожева, має в своєму складі велику кількість корисних копалин.
Чорна сіль містить менше хлориду натрію, ніж кухонна, має трохи менш солоний смак і незвичайний запах сірки, який зникає при готуванні.
Вона широко використовується в аюрведичній медицині для:
- лікування запорів,
- розладів шлунка, печії, здуття живота,
- поліпшення травлення,
- підвищеного кров’яного тиску.
Морська сіль
Проводиться шляхом випарювання морської води. Як поварена, складається в основному тільки з хлориду натрію.
Однак, в залежності від того, де вона здобута і як була оброблена, може містити певну кількість мікроелементів, таких як магній, калій, залізо, йод і цинк.
- Калій і магній необхідні для правильного функціонування нервової та серцево-судинної системи;
- залізо для нормального процесу кровотворення;
- йод для роботи щитовидної залози.
Морську сіль використовують не тільки як добавку до їжі, але і в лікувальних цілях при захворюваннях лор-органів, суглобів, грибкових ураженнях і отруєннях.
Увага: при використанні морської солі в їжу потрібно мати на увазі, що із-за забруднення океанів вона може містити важкий метал свинець, небезпечний для здоров’я.
Важливо:
добова норма будь-якої солі, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я = 5 г (чайна ложка) в день.
Мається на увазі не тільки сіль в чистому вигляді, але і у всіх продуктах, які ви з’їсте за день. Тому вибирайте правильну сіль, уважно читайте етикетки і, звичайно, не пересолюйте свою їжу!