Чим замінити кухонну сіль? Аналоги, корисні для здоров’я

Зміст:

Нас вчать, що сіль — це зло і потрібно уникати будь-якою ціною, але насправді це не зовсім так.

Біла сіль поварена проходить потужну обробку і тому важко засвоюється нашим організмом. На відміну від неї, нерафінована необроблена сіль містить природний натрію хлорид, який життєво необхідний нам для міцного здоров’я і гарного самопочуття.

Розберемося що таке сіль, і з’ясуємо чим відрізняються найбільш популярні її різновиди:

  • поварена,
  • гімалайська рожева,
  • морська,
  • чорна,
  • йодована.

Я порівняю їх, щоб допомогти вам у правильному виборі цієї приправи.

Що таке сіль і, як вона впливає на здоров’я людини?

Сіль – кристалічний мінерал, що складається з двох елементів, натрію (Na) і хлору (Cl), абсолютно необхідних для нормального життя людини. Вони беруть участь у важливих неврологічних функцій організму, допомагаючи мозку і нервів передавати електричні імпульси.

Тому не варто категорично прибирати сільничку з обіднього столу і відмовлятися від продукту, достатньо знати про його аналоги.

Сіль солі ворожнечу! Її види різні за своїм складом, властивостями і, природно, відрізняються впливом на наш організм. Давайте розберемося в цьому питанні і дізнаємося яка сіль корисна, а яка не дуже.

Кухонна сіль

Є хімічно очищеною продуктом, що складається на 97% з NaCl з домішкою речовин, що запобігають її злипання. Всі мікроелементи і електроліти, які є в неочищеної солі видаляються в процесі обробки, що робить цю сіль не тільки позбавленої всіх поживних речовин, але і чужорідної для нашого тіла.

Насправді, наш організм бачить її ні багато ні мало як отрута або токсин і намагається від нього позбутися якомога швидше.

Кухонна сіль порушує баланс рідини в організмі, що може викликати:

  • підйом кров’яного тиску,
  • поява целюліту, подагри, артриту,
  • запалення і утворення каменів в нирках і в жовчному міхурі.

Йодована сіль

Йодована сіль – це звичайна кухонна сіль до складу якої доданий йод, у вигляді йодиду або йодату калію. Вживання в їжу такої солі, нібито найпростіший спосіб профілактики дефіциту йоду в організмі. І протягом багатьох років харчова йодована сіль вважалася корисним і безпечним для здоров’я продуктом.

Однак, зараз, багато досліджень показують, що роль цієї солі в профілактиці йододефіциту сильно перебільшена, а може бути, навіть небажана.

Увага: якщо у вас є захворювання щитовидної залози, перш ніж вживати в їжу йодовану сіль, порадьтеся з ендокринологом.

Гімалайська рожева сіль

Найбільш природна з усіх солей. Цей нерафінований продукт, який вручну добувають з соляних печер, надходить до нас з Пакистану.

Гімалайська рожева сіль містить 84 мінералу і мікроелемента, що дуже корисно для клітинних функцій нашого організму.

Це сіль з пониженим вмістом натрію:

  • покращує розумову працездатність,
  • позбавляє тіло і кров від токсинів і отрут,
  • регулює рівень рідини в організмі.

Рожева сіль широко використовується в косметології у вигляді скрабів і як добавка для ванн.

Чорна сіль

Чорна сіль – індійська вулканічна кам’яна сіль з високим вмістом заліза. Вона також, як і рожева, має в своєму складі велику кількість корисних копалин.

Чорна сіль містить менше хлориду натрію, ніж кухонна, має трохи менш солоний смак і незвичайний запах сірки, який зникає при готуванні.

Вона широко використовується в аюрведичній медицині для:

  • лікування запорів,
  • розладів шлунка, печії, здуття живота,
  • поліпшення травлення,
  • підвищеного кров’яного тиску.

Морська сіль

Проводиться шляхом випарювання морської води. Як поварена, складається в основному тільки з хлориду натрію.

Однак, в залежності від того, де вона здобута і як була оброблена, може містити певну кількість мікроелементів, таких як магній, калій, залізо, йод і цинк.

  • Калій і магній необхідні для правильного функціонування нервової та серцево-судинної системи;
  • залізо для нормального процесу кровотворення;
  • йод для роботи щитовидної залози.

Морську сіль використовують не тільки як добавку до їжі, але і в лікувальних цілях при захворюваннях лор-органів, суглобів, грибкових ураженнях і отруєннях.

Увага: при використанні морської солі в їжу потрібно мати на увазі, що із-за забруднення океанів вона може містити важкий метал свинець, небезпечний для здоров’я.

Важливо:

добова норма будь-якої солі, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я = 5 г (чайна ложка) в день.

Мається на увазі не тільки сіль в чистому вигляді, але і у всіх продуктах, які ви з’їсте за день. Тому вибирайте правильну сіль, уважно читайте етикетки і, звичайно, не пересолюйте свою їжу!

Leave a Comment