Зміст:
Всі ми засмучуємося, бачачи відбитки прожитих років на своєму обличчі. На жаль, в 40 виглядати на 16 неможливо. Але ж у будь-якому віці можна підтримувати хорошу форму!
Дієт для схуднення існує дуже багато, але щоб вибрати найбільш підходящу, потрібно врахувати багато факторів:
- по-перше, кожен організм індивідуальний;
- по-друге, з віком в організмі відбуваються гормональні, метаболічні, біохімічні зміни.
Які ж існують пріоритети в харчуванні в залежності від віку?
Дієта для дітей 11-13 років
Перевагу варто віддавати молочним продуктам.
Великою помилкою буде відмова від молочних продуктів.
- Молоко, сир, йогурт – це джерела кальцію, адже кальцій в дитячому віці необхідний для побудови скелетного каркасу!
- Його джерелами можуть бути багаті мінералами і вітамінами натуральні соки.
Дієта для підлітків 13-18 років
Перевагу бажано віддавати залозу в підлітковому віці.
У цьому віці добова потреба організму в залізі становить 15 мг. У великих кількостях залізо присутнє:
- в ікрі риб,
- червоному вигляді м’яса,
- овочі (горох і чорна квасоля),
- зернових культурах (пророщений овес і пшениця).
Дієта для молодих людей 18-25 років
Пріоритет віддається вітаміну С.
Цей вік – час самоствердження. Хтось посилено займається навчанням, хтось проводить час у нічних тусовках. Обидва варіанти призводять до нестачі вітаміну С. Потрібно вживати в їжу більше продуктів, в якому міститься цей вітамін:
- томати,
- полуниця,
- апельсини.
Дієта для людей 25-30 років
Пріоритетом має стати фолієва кислота.
Як правило, у жінок цей вік пов’язаний з вагітністю. Фолієва кислота потрібна організму для успішного виношування та розвитку плоду. Її багато:
- у фруктах,
- в апельсиновому соку,
- в овочах (особливо в зелених листках).
Дієта для 30-35 літніх людей
Пріоритет слід віддати антиоксидантам.
Якщо до 20 річного віку харчування було правильним, то організм має високу стійкість до захворювань, спостерігається хороша фізична форма.
Не потрібно сходити з правильного шляху, слід вживати більше продуктів з високим вмістом антиоксидантів. Такі продукти, як:
- зелений чай,
- морква,
- чорниця,
служать профілактикою діабету, серцевих і онкологічних захворювань.
Дієта для людей 35-40 років
Пріоритетними повинні стати білок і вітамін В.
- Вітаміни групи В (ніацин, рибофлавін), у великій кількості присутні в зернових культурах і молочних продуктах, допоможуть уникнути появи передчасних зморшок.
- Білок допомагає підтримувати в прекрасному стані волосся і нігті. Білок входить до складу морепродуктів, курячого м’яса.
Правильне харчування бажано поєднувати із заняттями спортом.
Дієта для 40-45-річних
Необхідно обмежити жири, віддаючи перевагу білку.
Кожних 10 років метаболізм сповільнюється на 4-5 %, тому слід зменшити кількість калорій.
Спортивні заняття потрібно поєднувати з правильним харчуванням: менше жирів, більше клітковини. Не забувайте, що 25-35 грамів клітковини на день допомагають знизити рівень холестерину в крові.
Корисно їсти:
- фрукти,
- рибу,
- крупи,
- дієтичні сорти м’яса.
Дієта для людей 45-50 річного віку
Перевагу: амінокислота Омега 3.
Харчування повинне бути засноване на виключення жирів і холестерину.
- Слід більше їсти сої, морепродуктів, проростків пшениці, горіхів – всі ці продукти багаті амінокислотами Омега 3.
- Двічі на тиждень треба їсти рибу: підійде сьомга, тунець, лосось, судак, скумбрія, сардина.
Дієта для віку 50+
Пріоритет: фітоестрогени і кальцій.
У жінок під час менопаузи підвищується потреба в кальції і зменшується потреба в залозі. Легше перенести цей період і стабілізувати гормональний фон допоможуть продукти з високим вмістом фітоестрогенів:
- злакові,
- лісові ягоди,
- соя.
До речі, саме через гормональної перебудови, яка впливає на метаболізм, багато в цьому віці набирають вагу. Тому слід бути особливо уважним до вживання висококалорійних продуктів, також слід уникати вживання кави та алкоголю.