Скандінавська дієта: харчування народів північної Європи!

Зміст:

Як підібрати раціон харчування, щоб перебувати у відмінному фізичному стані, зміцнювати імунітет і виключити ймовірність захворіти діабетом? Народи північної Європи знайшли відповідь на це питання.

Вони створили одну з найбільш збалансованих і корисних дієт — скандинавську, пропонує споживати багато риби, молочні продукти зниженої жирності, овочі, ягоди і житній хліб як джерело клітковини.

Чим корисна північна дієта? Думка вчених

З метою проведення генетичних досліджень фахівці відібрали бажаючих взяти участь у них. Чоловіки і жінки від 35 до 45 років мали надлишкову вагу, страждали діабетом і гіпертонією.

Обстежуваних розділили на дві групи. Членам першої наказали харчуватися по скандинавської дієті, а другій половині учасників було запропоновано раціон з малою кількістю риби і овочів, але з великим вмістом поживних і жирних продуктів.

Через півроку генетичні аналізи показали, що у випробовуваних з першої групи змінилося функціонування 128 генів, розташованих в жировій тканині. Це особливі ділянки хромосом, які реагують на неправильне харчування, провокуючи атеросклероз, серцево-судинні хвороби та відхилення в роботі залоз внутрішньої секреції.

Якщо їжа містить досить харчових волокон, антиоксидантів, білків і жирних кислот, то експресія генів жирових клітин значно знижується.

В результаті після піврічного дотримання скандинавської дієти в учасників експерименту були зафіксовані зменшення артеріального тиску, зниження рівня глюкози в крові, нормалізація апетиту.

Різкого схуднення відзначено не було, однак люди стали природним чином є менше.

Основні положення скандинавської дієти

Найприємніше, що дотримання харчових обмежень не вимагає титанічних зусиль і дозволяє насолоджуватися корисною і смачною їжею, а ще — попередити масу захворювань і поліпшити пропорції фігури.

В їжі дотримуйтесь розумну помірність: не переїдайте і не виснажуйте себе голодом. Оптимальний 4-разовий прийом їжі, а її разова порція вимірюється двома пригорщами.

Особливості раціону скандинавської дієти викладені нижче.

Риба замість жирів

Слід споживати менше жирів тваринного походження – вводите в раціон курятину, нежирну телятину і побільше риби, особливо з північних морів. Оселедець, тріска, лосось повинні бути в меню хоча б тричі на тиждень.

Овочі та фрукти

Перевагу скандинави віддають капусті, буряку, цибулі, яблук. Доповнюйте їх та іншими плодами і коренеплодами, вживаючи більше сезонної продукції, вирощеної у вашій місцевості.

Масло

Воно повинно бути тільки рослинною – соняшниковою, рапсовим, лляною.

Молочні продукти

Раціон північних народів майже на третину складається саме з них. Вживати можна все: молоко, сметану, сир, сир – але їх жирність має бути низькою. У кожний прийом їжі можна з’їдати 15 – 25 р. сиру з вмістом жиру до 20%.

Ягоди

Скандинавська кошик рясніє барвистими і корисними плодами: в ній є чорниця, морошка, журавлина, полуниця, смородина. Їжте ягоди влітку у свіжому вигляді (не менше склянки в день), а на зиму заморожуйте.

Прихильники здорового способу життя дотримуються скандинавської дієти постійно і відзначають поліпшення загального самопочуття. Надмірна вага йде поступово – по 3 – 4 кг на місяць.

Leave a Comment