Зміст:
- час для виведення алкоголю з організму
- що їсти після застілля, щоб не хворіти
- меню на наступний день після свята
- причини похмілля
- як нейтралізувати погане самопочуття
Святкова трапеза стає важким випробуванням для організму, адже доводиться боротися не тільки з переїданням, але і продуктами розпаду алкоголю.
Поки ми відпочиваємо душею в компанії друзів за святковим столом, наш організм невпинно трудиться, намагаючись здолати наслідки наших радостей. До рясної жирної їжі, яка до того ж з’їдається пізно ввечері, додається алкоголь.
І якщо останній виводиться з організму за 40 годин або приблизно два дні, то зайві жири, спожиті протягом одного лише застілля, будуть з вами аж два тижні!
Як допомогти своєму організму
Для того щоб загладити «провину» перед власним тілом за харчові слабкості доведеться попрацювати.
Слід дотримуватися спеціальної очисної дієти, суть якої – скоротити до мінімуму споживання жирів, причому не тільки тварини, але й рослинного походження – адже печінки і так доводиться не легко, вона працює в посиленому режимі для того, щоб швидше привести стан організму в норму.
Що включити в свій раціон після застілля:
- Морська капуста. Так, не найсмачніший з продуктів, так і без звичного майонезу вживати його не дуже то і смачно. Однак ламінарія відмінно виводить з організму шлаки і навіть важкі метали, а це якраз те, що нам зараз необхідно.
- Банан. Рослинна клітковина, яка міститься в цьому екзотичному фрукті, допомагає організму налагодити травні процеси. Краще з’їсти натщесерце і обмежитися одним бананом.
- Зелені яблука. Вони теж містять клітковину, причому вона більш звична нашому організму, їх можна з’їсти кілька.
- Буряк. Очищаючі властивості цього овоча відчував на собі кожен, хто хоч раз пробував вінегрет або борщ. А значить, як кажуть, коментарі зайві.
Приблизне меню на день
- Сніданок: починати день рекомендується з склянки води натщесерце, потім з’їсти банан і випити свіжовичавлений яблучний сік.
- Ланч: одне зелене яблуко.
- Обід: салат із сирого буряка. Якщо не переносите її в сирому вигляді, то відваріть, потрібно заправляти оливковою олією. На перше – суп з відварною м’ясом і капустою. На друге – картопля в мундирі.
- Вечеря: салат з морської капусти, зелений чай або склянку соку.
Переїв і перепив
На жаль, зловживання їжею – половина біди, як правило, застілля супроводжується ще й рясними алкогольними випивкою, що збільшує навантаження на організм.
Хоча б один з ознак похмілля відчував кожен: це сухість у роті, спрага, головний біль, нудота.
Як правило, страждає від похмілля тут же дає собі слово більше не брати ні краплі в рот, лише б позбавитися від болісних симптомів розпаду алкоголю.
Похмілля виникає з-за того, що головний мозок встигає звикнути до спиртного навіть за короткий час і його клітини починають страждати після того як алкоголь перестає надходити.
Не хочете щоб мозок п’янів? Пийте правильно. П’ята частина алкоголю встигає засвоїтися ще у роті, ще чверть – всмоктується в шлунку. Якщо правильно закушувати, то мозку досягне мінімальну кількість алкоголю.
Причини похмілля:
- Передозування. Взагалі так вам і треба, якщо не знаєте заходів. Організм ,зрештою, не повинен страждати на самоті, він із задоволенням поділитися з вами стражданнями.
- Неякісний алкоголь низького ступеня очищення з великою кількістю сивушних масел. Останні якраз і є причиною похмілля.
- Вживання натщесерце. «Голий» шлунок вкрай чутливий до алкоголю, всмоктується практично весь етиловий спирт, який надійшов до нього.
- Вживання різного алкоголю, або як прийнято говорити в народі «пониження градуса». Якщо тягне випити і горілки й вина, то краще спочатку випити вина, а потім вже міцний алкоголь.
Всі ці поради можуть здатися непотрібним, якщо алкоголь вже опинився всередині, а тепер ви страждаєте від головного, болю, нудоти і запаморочення.
Що ж зробити, для того щоб максимально швидко нейтралізувати наслідки:
- Випийте активоване вугілля або ферментні препарати для того, щоб допомогти шлунку.
- Вгамуєте спрагу, вода знизить концентрацію шкідливих речовин в стравоході і вам стане легше.
- Квашена капуста, розсіл – заповнять недолік корисних речовин, які вимив алкоголь.
- Потрібно прийняти ванну, або сходити в лазню. Разом з потом виходять і шкідливі речовини.
- Сніданок повинен бути легким, але досить щільним. Підійде відварний картопля, кефір, сир.
- Прийміть аскорбінову кислоту, полівітаміни і приляжте на пару годин. Похмілля має відступити.