Професор Сергій Савельєв про калорійність продуктів і здоровому харчуванні

Зміст:

Матеріаліст і прагматик до мозку кісток, професор Сергій Савельєв розмірковуючи на популярну і дуже актуальну тему про зайву вагу і про те, чому вона з’являється, руйнує навіть не міфи, а стійкі переконання, які існують у цій сфері і чітко дотримуються сторіччями.

Його міркування дивують, але мають під собою раціональне зерно, адже будь-яке своє твердження професор аргументує, причому так, що стає зрозуміло навіть пересічній людині, яка далека від питань дієтології та анатомії людини.

Догмати вченого Савельєва ще й цікаві тому, що він має безліч серйозних звань.

  • Він не тільки професор, а й завідувач лабораторії розвитку нервової системи Інституту морфології людини РАН, доктор біологічних наук, еволюціоніст, палеоневролог.
  • Останнім часом в мережі набирає популярність відео з його участю. Зрозуміло, що професор ніколи вести діяльність відеоблогера, тому його канал ведуть зацікавлені особи, але під контролем самого вченого.

Професор Сергій Савельєв. Калорії і з чим їх їдять

В одному з відео «Про калорійність продуктів і здоровому харчуванні» піднімається актуальна тема про калорії. Адже всі худнуть знають непохитне «хочеш схуднути – витрачай більше калорій, ніж з’їдаєш», а тому контролюють і те і інше. Це, між іншим, не так-то просто.

А чи знає хто-небудь, як підраховуються ці самі калорії в продуктах? А професор знає. І тому закликає не використовувати идиотический (так, так, навіть так) термін, який є чистим разводиловом.

Що ж таке калорії в сучасному понятті?

  • Береться 100 грам будь-якого продукту. Відмінною фінської ковбаски, ну або, приміром, останкінської – не важливо, і спалюється в чистому кисні. Від кількості тепла, що виділився при цьому, визначається розмір калорій.
  • Людський організм ніякого відношення до спалювання ковбаси в кисні не має. У свій час це був непрямий спосіб оцінки енергоємності продуктів в органіці.
  • Але харчуватися, обчислюючи калорії, які знайдені таким чином, не тільки ненормально, а безграмотно. Та коли люди починають приміряти до свого організму такий метод, це може привести до несподіваних наслідків.

Професор Сергій Савельєв. Звідки з’являється жир

Всі знають, що для того щоб схуднути, потрібно їсти овочі та фрукти. Але немає способу поправитися краще, ніж з’їсти солодкий фрукт і запити його, наприклад, газованою водою. Жир не з’являється з жиру.

Згадайте, як виглядають білоруси чи українці, чия традиційна кухня передбачає регулярне вживання сала.

Для того щоб з’явився жир потрібні вуглеводи та інсулін (він виробляється у відповідь на фруктозу і сахарозу). Як тільки інсулін з’являється в організмі з продуктами метаболізму вуглеводів, він починає зв’язувати останні в підшкірний жир.

Основна дія інсуліну не допомога в утилізації цукру, а в тому, щоб зв’язувати жир.

  • В еволюції він виник, щоб формувати жирові запаси. Щоб у жінок був животик, для того щоб вони могли виношувати дітей і вигодовувати їх навіть якщо раптом настане голод.
  • Це перше і головне властивість інсуліну. Ліпіди з’являються з вуглеводів. Вуглеводи і інсулін – вірний спосіб одержати жирові відкладення. Потрібно уникати поєднання високого вмісту вуглеводів при високому інсуліні.
  • Згадайте, люди хворі на діабет, як правило, гладкі саме з-за цього.

Професор Сергій Савельєв. Існує універсальний раціон?

Їсти потрібно мінімум. Тут той же принцип, як і з водою.

Уявіть групу молоді, які прямо на вулиці п’ють колу.

  • Це часта картина, а пляшка, як правило, дволітрова. У такому напої хоч і написано 0 калорій, є цукри, які не утилізуються навіть за допомогою інсуліну і довго циркулюють в крові.
  • Це не тільки шкідливо, це смертельно.

Наш питної центр знаходиться всередині мозкових шлуночків. Щоб вода туди потрапила, вона повинна пройти через кишечник, потрапити в кров, пройти через мозок, профільтруватись і тільки потім замериться скільки води і скільки солі надійшло.

Губи у людей не сохнуть, це фантомне відчуття, потрібне щоб змусити шукати їжу.

Повернемося до групи молоді.

  • Підліток, замість того щоб випити два грами води висмоктує півпляшки за раз і в мозок потрапляє надлишок рідини.
  • Природно через 15 хвилин запускається механізм скидання води. Так само і з їжею.

Їжі нам завжди не вистачало. Весь шлях еволюції людство жило впроголодь.

  • Тільки відносно недавно люди почали достатньо. Звичайно ж, бажання поїсти, коли в холодильнику мирно лежить ковбаса, за яким 4,5 млн років еволюції, сильніше будь-якої сили волі. Тому що ми такі ж примати як і 4,5 млн років тому.
  • Ми передаємо в запас. Ми не можемо повірити, що ковбаса в холодильнику – це назавжди (ну або хоча б в магазині, пам’ятаючи про силу бажання цієї самої ковбаси). Саме тому ми завжди будемо їсти більше, ніж нам необхідно насправді. Тому поняття норми при цьому вельми примарно. Змінюється навантаження – змінюється обсяг їжі.

Хоча в даному питанні головне це навіть не обсяг, а різноманітність їжі.

  • Якщо постійно харчуватися картоплею і сосисками, зрідка додаючи в раціон курку, вирощену у незрозумілих умовах, то ні про яке насичення вітамінами мови бути не може. Це викликає штучне голодування.
  • Вітаміни потрібні при виснаженні, при нормальному ж харчуванні організм буде їх отримувати з їжею.

Цинічно, але показово – наш організм каналізаційна праці, через яку проходить їжа, з якої висмикується тільки потрібні для життєдіяльності речовини, доля решти невідома.

Детальніше дивись тут:

 

Leave a Comment