Зміст:
Багато хто впевнені, що свіжі овочі – найкорисніші.
Для більшості зелених овочів і зелені це твердження вірне, але насправді не все так очевидно.
Частина продуктів після невеликої термічної обробки стають тільки корисніше, і краще засвоюються організмом.
Наш список допоможе вам розібратися, які овочі краще їсти сирими, а які – в приготованому вигляді.
Буряк
Як краще їсти: у свіжому вигляді
Варений буряк простіше сприймається нашим шлунком.
Однак після теплової обробки вміст фолієвої кислоти стає менше майже на половину, як і багатьох інших мікроелементів.
Намагайтеся частіше їсти її у свіжому вигляді в салатах, але не забувайте добре подрібнювати буряк на тертці або невеликими шматочками.
Томати
Як краще їсти: приготованими
Коли ми варимо або тушкуємо помідори, вміст лікопіну у них збільшується.
Цей компонент – один з найбільш відомих речовин для профілактики ракових захворювань.
Не прибирайте шкірку з приготованих томатів, тоді організм отримає ще й додаткову клітковину для кращого травлення і випорожнення.
Броколі
Як їсти: з мінімальної теплової обробкою
Під час приготування брокколі, в ній руйнується фермент мирозиназ, дуже корисний для печінки, і безліч інших вітамін.
Найбільш бажаний спосіб – швидке відварювання в окропі (бланшировка) або кілька хвилин на пару.
Не готуйте брокколі занадто довго!
Спаржа
Як краще їсти: після теплової обробки
Ідеальний спосіб приготування спаржі – на пару.
Так кількість антиоксидантів в ній виросте, а сама вона стане більш легкою їжею для шлунка.
Ферулова кислота з спаржі перешкоджає розвитку раку.
Цибуля
Як краще їсти: свіжою
Не любите варену цибулю в супі? Не варто мучитися, тим більше що більшу користь вона приносить саме в сирому вигляді.
- Додайте свіжий лук у будь-які овочеві салати.
- Для різноманітності включайте в раціон не тільки простий ріпчаста, але і червоний лук, а також цибулю-порей.год
Болгарський перець
Як краще їсти: свіжий
У болгарському перці багато вітаміну С Під час нагрівання при випіканні, відварюванні або обжарке, цей вітамін майже повністю руйнується.
Тому найбільш бажано вживати болгарський перець в сирому вигляді – наприклад, в салатах.
Шпинат.
Як краще їсти: після теплової обробки
Під час нагрівання в шпинаті вміст корисних мікроелементів, особливо заліза, кальцію і магнію, тільки збільшується. Листя можна бланшувати або швидко протушкувати без масла – так вони залишаться соковитими і не потьмяніють.
Шпинат – це чудовий гарнір до м’яса або риби на вечерю. Купувати його можна не тільки в свіжому вигляді, але і у відділах з замороженими продуктами.
Якщо шпинат на виробництві був заморожений правильно, то в ньому збереглися мікроелементи і майже всі вітаміни.
Гриби.
Як краще їсти: приготовлені
Гриби – це не овочі, але все одно є важливою частиною здорового меню.
У процесі нагрівання в них зростає кількість потасіуму – мікроелемента, який відповідає за формування нашої м’язової маси. Тому замість солоних грибів, використовуйте відварені або приготовані на грилі.