Зміст:
Озноб, чхання і кашель…Здається, що вони наші постійні супутники в зимовий час.
Чого ж не вистачає нашому організму?
Як харчуватися, щоб підтримати імунітет?
Кращий спосіб запобігти застуду – мати під руками арсенал натуральних засобів і скористатися ним при перших ознаках хвороби.
Природа подарувала нам дуже смачні і корисні продукти, у складі яких багато вітамінів, мінералів і поживних речовин навіть взимку.
Квашена капуста
Що може бути смачніше квашеної капусти в зимовий час? Нічого. Вона не тільки смачна, але і суперкорисна.
Квашена капуста:
- покращує травлення, кровообіг,
- захищає наше серце від перевантажень,
- забезпечує енергією,
- стимулює імунну систему,
- зміцнює кістки,
- знижує загальний рівень холестерину,
- також вона володіє потужною протизапальною дією,
- покращує загальне самопочуття і зовнішній вигляд шкіри.
Одна порція квашеної капусти, з червоним цибулею і оливковою олією, в день забезпечить вас клітковиною, вітамінами А, З, До, залізом, марганцем, міддю, натрієм, магнієм і кальцієм.
Морква
Цей сонячний овоч також повний вітамінів і мікроелементів.
Особливо багато в ньому вітаміну А і аскорбінової кислоти.
Корисні властивості
- Завдяки своєму унікальному складу морква здатна допомогти в лікуванні ГРЗ і грипу.
- Вона видаляє з організму зайву слиз, очищає кров і лімфу від токсинів.
Не лінуйтеся приготувати собі склянку соку! Він відмінно підніме настрій і поліпшить загальне самопочуття холодними зимовими вечорами.
Зелений чай
Доведено, що зелений чай знижує запальні процеси в організмі і підвищує імунну систему.
Цілющий напій:
- очищає організм від бактерій,
- заспокоює біль у горлі,
- зігріває.
Зелений чай – джерело амінокислоти L-теанін, яка допомагає знизити розумовий і фізичний стрес. Всього 3-4 чашки зеленого чаю в день, допоможуть вам почувати себе бадьоріше.
Покладіть в нього часточку лимона – буде додаткова порція вітаміну С і приємний смак. До зеленого чаю можна додати м’яту, мелісу або бергамот, і він стане ще корисніше.
Гарбузове насіння
Гарбузове насіння багаті залізом, білком, і омега-3 жирними кислотами. А яскраво-зелений колір ядерець вказує на високий вміст в них хлорофілу.
Корисні властивості хлорофілу
- зміцнює тіло,
- знижує запалення,
- сприяє олужненню організму, що знижує ризик захворіти на грип та ГРЗ.
Тому обов’язково включіть гарбузове насіння в свій раціон взимку. Використовуйте їх сирими, не обсмаженими. Варіанти вживання: у тарілку з вівсянкою вранці, в салат на обід, або просто як перекус.
Жирна риба
У зимовий час наш організм недоотримує вітаміну D. Хтось починає ходити в солярій, а хтось приймає спеціальні вітаміни і біодобавки з «вітамін сонця». Але корисніше і правильне отримувати його з натуральних продуктів!
Вітаміну Д багато в жирній рибі – оселедця, скумбрії, мойви, горбуші, сьомзі. До речі, в жирній рибі бонусом ви отримаєте Омега 3,6,9 жирні кислоти.
Готуйте оселедець під шубою з домашнім майонезом. У такому блюді гарне поєднання жирної риби і корисних овочів.
Часник, імбир, цибуля
Ця трійка буде боротися за ваше здоров’я навіть з найпідступнішими мікробами і вірусами!
Корисні властивості:
- володіють потужною протизапальною властивістю,
- очищають організм від слизу,
- допомагають при кашлі і нежиті.
Якщо часник, цибулю і імбир почати приймати при перших ознаках ГРВІ або грипу, час хвороби скоротиться наполовину.
Додавайте їх в супи і тушковані блюда. З коренем імбиру можна заварювати смачний і ароматний чай.