Зміст:
Натуральний продукт полба є джерелом корисних речовин. Використовувати цю крупу можна не тільки для зміцнення організму, але і для ефективного зниження ваги. Каша та інші страви з полби відмінно насичують, покращують травлення і допомагають добитися стійкого схуднення.
Полба або спельта, як ще називають цю цінну культуру, люди вживають у їжу з давніх часів. Особливий сорт напівдикої пшениці має зерно плівчасте і ламкий колос.
Зимовий вид пшениці твердих сортів включали в раціон наші предки. Зокрема, згадки про нього зустрічаються як у давньоримських трактатах, так і в рукописах, які складали середньовічні ченці. Чим же корисна крупа і чому її радять використовувати для схуднення?
Користь полби
Крупа, використовувана для схуднення, високо цінується в кулінарії, дієтології завдяки унікальним властивостям:
- Стимулює травлення за рахунок вмісту клітковини.
- Покращує стан шкіри, нігтів і волосся.
- Зміцнює нервову систему людини, допомагає впоратися зі стресом.
- Насичує організм поживними речовинами.
- Нормалізує рівень цукру в крові.
- Сприяє зниженню ваги.
Знижувати вагу полба допомагає максимально ефективно. Вона очищає організм від токсинів і шлаків, видаляючи зі стінок шлунково-кишкового тракту залишки неперетравленої їжі.
При боротьбі з ожирінням особливо важливо те, що сорт зимової пшениці покращує перистальтику, нормалізує обмін речовин.
Склад крупи
Спельта володіє воістину унікальним складом:
- у ній міститься багато цинку, калію, натрію, заліза, фолієвої кислоти, вітаміну РР, В1, В2, Е і інших корисних речовин;
- калорійність продукту становить близько 340 ккал на 100 гр;
- глікемічний індекс крупи – менше 50.
- У високоякісному зерні спельти більше протеїну, ніж у звичайної пшениці. Білка в ній – 37 %. Але щоб цей продукт дійсно допоміг впоратися із зайвою вагою, необхідно правильно готувати страви з крупи. Також важливо вживати в їжу натуральну полбу, вирощену без застосування мінеральних добрив.
- Органічний продукт швидко засвоюється, і не викликає відчуття тяжкості в шлунку. Його вживання рекомендовано не тільки для боротьби з непотрібними кілограмами, але і при цукровому діабеті, в харчуванні вагітних, годуючих жінок, дітей.
- Спельта незамінна при перевтомі, стресах, слабкому імунітеті, частих застудах, серйозних розумових і фізичних навантаженнях.
- Серед рекомендацій також згадуються хвороби шлунково-кишкового тракту, нестача вітамінів. Полба підходить для раціону людей, які страждають непереносимістю глютену.
Як готувати спельту
Полудикую пшеницю можна готувати різними способами, щоб урізноманітнити раціон.
- Головним чином, зі спельти варять каші. Є їх для зменшення ваги краще всього на сніданок і обід.
Із-за вмісту складних вуглеводів їжа повільно перетравлюється і дарує відчуття насичення. Кашу можна варити тільки на воді або нежирному молоці. Допускається додавання свіжих фруктів, меду, сухофруктів або горіхів.
- Крупу додають також в запіканки, голубці, поєднують її з бобовими, замінюють нею рис або гречку, наприклад.
- Спельта використовується для приготування різноманітних супів – овочевих, грибних.
- Можна зробити з продукту гарніри до рибних, м’ясних страв.
- З-за особливої якості клейковини натуральна крупа використовується для випічки хліба. Борошно з полби відрізняється вираженим ароматом, тісто швидко піднімається і відрізняється щільністю.
Дієта на полбяной крупі
Екологічно чистий продукт може стати основою правильного харчування. Але зустрічаються і дієти на цій диво-пшениці. Полба стане вдалим вибором для монодієти – на 3, 5 і 7 днів, якщо варити кашу виключно на воді і без цукру.
При схудненні на спельте людина відчуває менше стресу, тому що сильних обмежень дієта не накладає.
Система зменшення ваги має ряд правил:
- Насамперед, важливо розбити щоденний раціон на 5-6 прийомів їжі;
- краще всього їсти страви з напівдикої пшениці до обіду;
- інші прийоми їжі повинні становити рибні страви, нежирне м’ясо, овочі, несолодкі фрукти, натуральні соки;
- за 20-30 хвилин до їжі важливо випити склянку чистої води, так само протягом дня слід випивати не менше 1,5 літрів чистої води.;
- бажано зменшити вживання чаю і кави, тому що ці напої здатні затримувати рідину.
Спад ваги за тиждень такої різноманітної дієти може скласти до 5 кг. При бажанні полбу можна доповнювати гречкою або диким рисом.