Зміст:
- характеристика режиму харчування «Дієта № 3»
- рекомендований раціон
- заборонені продукти
- орієнтовне меню.
Хронічні захворювання ШКТ і схильність до закрепів – проблеми, які гнітюче впливають на якість життя. У комплексі терапевтичних заходів – лікувальний стіл «Дієта №3», який відновлює функціонування кишечника і нормалізує перебіг обмінних процесів.
Чи може зміна харчового режиму вирішити проблему повністю?
У більшості випадків – так, проте комплексний підхід ефективніше в рази.
Лікування хронічних хвороб ШЛУНКОВО-кишкового тракту часто вимагає медикаментозних засобів. А деякі шкідливі звички (куріння) здатні звести нанівець будь-які зусилля, спрямовані на реабілітацію здоров’я.
Дієта 3 – характеристики харчового режиму
Дієту призначають при хронічних хворобах кишечника, що супроводжуються запорами. У періоди загострення цей харчовий режим не практикується, однак допустимо його використання при нерізких кризах або в періоди їх згасання.
«Характер» живлення
Головна мета столу №3 – відновити перистальтику кишечника і запобігти розвитку застійних процесів у ньому. Зважаючи чого призначається щадне харчування, багата рослинними волокнами, кисломолочними продуктами при значному обмеженні або повному виключенні страв, які можуть бродити і гнити в кишечнику.
Для посилення скоротливої здатності мускулатури кишечнику їжа не подрібнюється.
Кращий вид термічної обробки – на пару і запікання.
Допустимо і навіть рекомендовано вживання сирих овочів і фруктів.
Немає обмежень на холодне, гаряче, солодке.
Калорійність меню складає 2400-2700 ккал. Частка вуглеводів у меню – не менше 50%, білки і жири включаються в приблизно рівних пропорціях – по 80-90 р. в добу.
Харчовий режим організований дробово – не менше 5 порцій їжі в день.
Перед сніданком необхідно пити прохолодну воду, овочеві соки, незадовго до сну – відвар з сухофруктів (чорносливу, кураги, родзинок) або кефір.
Що їмо?
Хліб і хлібобулочні вироби
Херствые або підсушені, з пшеничного борошна другого сорту. При цій дієті особливо важливо включати в щоденне меню зерновий або висівковий хліб. В обмеженій кількості – несдобная випічка.
Овочеві супи
Особливо – борщі, щі — повинні вживатися майже щодня. Допускається приготування на нежирному м’ясному або рибному бульйоні, додавання круп (особливо – перлової).
Риба, м’ясо, птиця
Ці найважливіші джерела білка повинні бути нежирними, приготованими на пару або шляхом запікання цільного шматка. Жарення в олії заборонено.
З молочних продуктів
Звернути увагу на кефір, ряжанку, свіжий м’який сир. Допустиме вживання негострих і некопченых сирів, вершків і сметани. Молоко краще використовувати як інгредієнт для приготування.
Яйця
Некруто або для приготування парового омлету. Обмежити вживання до 2 штук на добу.
З круп
Готуються розсипчасті каші на воді або з додаванням невеликої кількості молока. Звернути увагу на гречану, пшоняну, перлову каші, які добре стимулюють перистальтику. З названих круп можна готувати запіканки з додаванням овочів або м’яса, супи.
З овочів
Варто зменшити частку картоплі і виключити «агресивних» представників групи – часник, цибулю, редьку, гриби.
Будь-які інші овочі можна вживати у свіжому, вареному і запеченому вигляді. Білокачанну капусту та горошок рекомендовано відварювати перед вживанням і є тільки при переносимості.
Фрукти і ягоди
Варто збільшити частку солодких і стиглих фруктів, свіжих ягід в меню. Сухофрукти перед вживанням розмочити, використовувати їх для приготування різних десертів та солодких каш.
З напоїв
Слід віддати перевагу трав’яні настої, відвари, соки овочеві і фруктові соки, чисту воду (до 1,5 л).
Перелік заборонених продуктів
- свіжий хліб, хлібобулочні вироби з рафінованого борошна;
- жирне м’ясо, птах, риба, а також консерви і копченості;
- смажені яйця і приготовлені «круто»;
- сильно обмежити вживання білого рису, макаронних виробів, манної крупи;
- заборонені десерти, посилюють проблему закрепів – шоколад, кисіль, тістечка з кремом та інші;
- кава, міцний чай, гарячий шоколад також у «чорному списку» унаслідок вмісту в них великої кількості дубильних речовин.
Обмеження стосуються тваринних жирів, жирних та гострих соусів, гірчиці, хрону, деяких фруктів і ягід (айви, кизилу), овочів (редьки, редиски, грибів).
Очевидно, що не варто посилювати проблему і вводити в меню їжу категорії «фаст фуд» і «джанк фуд», напівфабрикати, газовані напої. При стійких запорах доцільно збагатити харчування висівками і збільшити обсяг випивається рідини.
Дієта 3 – меню
Орієнтовне меню столу №3 може виглядати так:
- Сніданок: гречана каша, свіжий овочевий салат з тунцем, трав’яний чай.
- Перекус: салат з фруктів (яблук, груш, ананасів, апельсинів).
- Обід: рибний суп, омлет з овочами.
- Полуденок: трав’яний чай з розмоченими сухофруктами (курагою, чорносливом, родзинками).
- Вечеря: бурий рис, відварна риба, овочевий салат.
- Перед сном: кефір.
Як швидко приготувати салат з тунцем?
Знадобиться:
- 300 г. відвареного філе тунця (не консервованого);
- овочі (огірки, помідор, болгарський перець);
- зелень (рукола, кріп);
- 2 ст. л. рослинної олії;
- сіль.
Приготування:
- відварити філе тунця в несолоної воді, порізати на шматки;
- додати овочі (огірки і помідори – кружальцями, перець – соломкою), рукколу, кріп, рослинна олія; сіль.
- маринувати 3-4 хвилини;
- готове.
Дієта 3, багата клітковиною, надає кожному можливість відновити роботу кишечника без необхідності вживання проносних засобів. Однак при наявності гострих запалень ШКТ цей харчовий режим не підходить.
Стежте за своїм самопочуттям і використовуйте правильну дієту. А вибір в області лікувального харчування – великий. Будьте здорові!