Лікувальний стіл: «Дієта № 3» при хронічних хворобах кишечника і запорах: як налагодити роботу ШКТ і схуднути!

Зміст:

Хронічні захворювання ШКТ і схильність до закрепів – проблеми, які гнітюче впливають на якість життя. У комплексі терапевтичних заходів – лікувальний стіл «Дієта №3», який відновлює функціонування кишечника і нормалізує перебіг обмінних процесів.

Чи може зміна харчового режиму вирішити проблему повністю?

У більшості випадків – так, проте комплексний підхід ефективніше в рази.

Лікування хронічних хвороб ШЛУНКОВО-кишкового тракту часто вимагає медикаментозних засобів. А деякі шкідливі звички (куріння) здатні звести нанівець будь-які зусилля, спрямовані на реабілітацію здоров’я.

Дієта 3 – характеристики харчового режиму

Дієту призначають при хронічних хворобах кишечника, що супроводжуються запорами. У періоди загострення цей харчовий режим не практикується, однак допустимо його використання при нерізких кризах або в періоди їх згасання.

«Характер» живлення

Головна мета столу №3 – відновити перистальтику кишечника і запобігти розвитку застійних процесів у ньому. Зважаючи чого призначається щадне харчування, багата рослинними волокнами, кисломолочними продуктами при значному обмеженні або повному виключенні страв, які можуть бродити і гнити в кишечнику.

Для посилення скоротливої здатності мускулатури кишечнику їжа не подрібнюється.

Кращий вид термічної обробки – на пару і запікання.

Допустимо і навіть рекомендовано вживання сирих овочів і фруктів.

Немає обмежень на холодне, гаряче, солодке.

Калорійність меню складає 2400-2700 ккал. Частка вуглеводів у меню – не менше 50%, білки і жири включаються в приблизно рівних пропорціях – по 80-90 р. в добу.

Харчовий режим організований дробово – не менше 5 порцій їжі в день.

Перед сніданком необхідно пити прохолодну воду, овочеві соки, незадовго до сну – відвар з сухофруктів (чорносливу, кураги, родзинок) або кефір.

Що їмо?

Хліб і хлібобулочні вироби

Херствые або підсушені, з пшеничного борошна другого сорту. При цій дієті особливо важливо включати в щоденне меню зерновий або висівковий хліб. В обмеженій кількості – несдобная випічка.

Овочеві супи

Особливо – борщі, щі — повинні вживатися майже щодня. Допускається приготування на нежирному м’ясному або рибному бульйоні, додавання круп (особливо – перлової).

Риба, м’ясо, птиця

Ці найважливіші джерела білка повинні бути нежирними, приготованими на пару або шляхом запікання цільного шматка. Жарення в олії заборонено.

З молочних продуктів

Звернути увагу на кефір, ряжанку, свіжий м’який сир. Допустиме вживання негострих і некопченых сирів, вершків і сметани. Молоко краще використовувати як інгредієнт для приготування.

Яйця

Некруто або для приготування парового омлету. Обмежити вживання до 2 штук на добу.

З круп

Готуються розсипчасті каші на воді або з додаванням невеликої кількості молока. Звернути увагу на гречану, пшоняну, перлову каші, які добре стимулюють перистальтику. З названих круп можна готувати запіканки з додаванням овочів або м’яса, супи.

З овочів

Варто зменшити частку картоплі і виключити «агресивних» представників групи – часник, цибулю, редьку, гриби.

Будь-які інші овочі можна вживати у свіжому, вареному і запеченому вигляді. Білокачанну капусту та горошок рекомендовано відварювати перед вживанням і є тільки при переносимості.

Фрукти і ягоди

Варто збільшити частку солодких і стиглих фруктів, свіжих ягід в меню. Сухофрукти перед вживанням розмочити, використовувати їх для приготування різних десертів та солодких каш.

З напоїв

Слід віддати перевагу трав’яні настої, відвари, соки овочеві і фруктові соки, чисту воду (до 1,5 л).

Перелік заборонених продуктів

  • свіжий хліб, хлібобулочні вироби з рафінованого борошна;
  • жирне м’ясо, птах, риба, а також консерви і копченості;
  • смажені яйця і приготовлені «круто»;
  • сильно обмежити вживання білого рису, макаронних виробів, манної крупи;
  • заборонені десерти, посилюють проблему закрепів – шоколад, кисіль, тістечка з кремом та інші;
  • кава, міцний чай, гарячий шоколад також у «чорному списку» унаслідок вмісту в них великої кількості дубильних речовин.

Обмеження стосуються тваринних жирів, жирних та гострих соусів, гірчиці, хрону, деяких фруктів і ягід (айви, кизилу), овочів (редьки, редиски, грибів).

Очевидно, що не варто посилювати проблему і вводити в меню їжу категорії «фаст фуд» і «джанк фуд», напівфабрикати, газовані напої. При стійких запорах доцільно збагатити харчування висівками і збільшити обсяг випивається рідини.

Дієта 3 – меню

Орієнтовне меню столу №3 може виглядати так:

  • Сніданок: гречана каша, свіжий овочевий салат з тунцем, трав’яний чай.
  • Перекус: салат з фруктів (яблук, груш, ананасів, апельсинів).
  • Обід: рибний суп, омлет з овочами.
  • Полуденок: трав’яний чай з розмоченими сухофруктами (курагою, чорносливом, родзинками).
  • Вечеря: бурий рис, відварна риба, овочевий салат.
  • Перед сном: кефір.

Як швидко приготувати салат з тунцем?

Знадобиться:

  • 300 г. відвареного філе тунця (не консервованого);
  • овочі (огірки, помідор, болгарський перець);
  • зелень (рукола, кріп);
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль.

Приготування:

  • відварити філе тунця в несолоної воді, порізати на шматки;
  • додати овочі (огірки і помідори – кружальцями, перець – соломкою), рукколу, кріп, рослинна олія; сіль.
  • маринувати 3-4 хвилини;
  • готове.

Дієта 3, багата клітковиною, надає кожному можливість відновити роботу кишечника без необхідності вживання проносних засобів. Однак при наявності гострих запалень ШКТ цей харчовий режим не підходить.

Стежте за своїм самопочуттям і використовуйте правильну дієту. А вибір в області лікувального харчування – великий. Будьте здорові!

Leave a Comment