Гіпохолестеринемічна дієта. Зменшуємо споживання жирної їжі.

Зміст:

Гіпохолестеринемічна дієта призначається в разі, якщо людині необхідно пити спеціальні препарати (наприклад, аторис, липримар, торвокард) або якщо рівень холестерину впав нижче позначки 3,2.

Гіпохолестеринемічна дієта. Особливості.

Це лікувальна дієта – її основна мета нормалізувати пропорційне співвідношення вуглеводів і жирів. В результаті її застосування:

  • Підвищується еластичність судин, тим самим поліпшуючи кровообіг;
  • Нормалізується кровоносне тиск;
  • Йде розрідження крові, знижуючи ймовірність виникнення тромбів;
  • Підвищується тонус і пружність шкірних покривів;
  • Знижується ламкість нігтьових пластин;
  • Волосся стають більш здоровими і блискучими.

Непорушні правила гіпохолестеринемічної дієти.

  • Гіпохолестеринемічна дієта передбачає зменшення в їжі: жирів, різних масел і обмеження молочного.
  • Але в той же час необхідно додати в меню рибні страви, морепродукти, горіхи. Також не забудьте про клітковину, що міститься в овочах і фруктах.
  • На час дієти максимально виключити всі консервовані, солоні, гострі продукти. Зовсім без солі обходитися не рекомендується.
  • Повертаючись до молочних продуктів: з них можливо вживати низькокалорійну кисломолочну продукцію в помірних кількостях
  • Один раз в 6-7 днів – меню повинно містити тільки фрукти або тільки овочі.
  • Принцип харчування схожий на дитяче харчування. Тобто прийом їжі розбитий на маленькі, але часті порції. Ідеальне кількість перекусів – 4-5 разів.
  • Ідеально готувати їжу в пароварці або на програмі: гасіння в мультиварці.
  • Гіпохолестеринемічна дієта передбачає обмеження в прийомі рідини до півтора літрів.
  • Не слід повністю виключати хлібобулочні вироби, залиште в помірних нормах хліб з висівками, сухарі, хліб з борошна грубого помелу.
  • Звичайно, одне з правил, практично всіх дієт – виняток алкогольної продукції.
  • Якщо взяти весь обсяг поглинається в день їжі за 100%, то:
  • Сніданок – 25% від загальних кілокалорій;
  • Другий сніданок – 10% від загальних кілокалорій;
  • Обід – 35 % від загальних кілокалорій;
  • Полуденок – 15% від загальних кілокалорій;
  • Вечеря – 15% від загальних кілокалорій.

Підводячи невеликий проміжний підсумок, можна сказати, що дозволяються наступні види продуктів:

  • Якщо хліб, то не з борошна вищого сорту, зерновий, житній або з висівками.
  • Супи, не приготовлені на м’ясних бульйонах, тільки овочеві, молочні.
  • Нежирні шматки м’яса, бажано пісна яловичина, індичка, кролик.
  • З риби перевагу віддати пикше, минтаю, путасу.
  • З кисломолочних продуктів: знежирений сир, кефір 1%, можливе використання сметани з низьким відсотком жирності для заправки.
  • Яйця: білковий омлет, жовток не можна!
  • Гіпохолестеринемічна дієта дозволяє їсти різні крупи і макарони, зварені на воді.
  • Овочі, фрукти, ягоди можна їсти в необмежених кількостях і в будь-якому вигляді.
  • З напоїв: чай, відвар шипшини, розбавлені натуральні свіжовичавлені соки.

Заборонена їжа гіпохолестеринемічної дієти.

  • Все жирне м’ясо (свинина, баранина, яловичина), салосодержащие продукти, печінку;
  • Круті, жирні бульйони будь-якого типу (курячі, м’ясні, рибні і т. д.);
  • Солоності та копченості;
  • Бараняче і свиняче сало;
  • Редис, редька, ріпа;
  • Всі види бобових;
  • Здобне тісто з-за високого процентного вмісту тугоплавких жирових складових;
  • Будь-які консервовані продукти.
  • Кава. Деякі дієтологи вважають, що кофеїн сприяє розвитку стресу.

Їжа, прийом якої можливий з обмеженнями.

  • Цукерки, цукор та інші солодощі – знизити прийом до 30 грам на добу;
  • Ікра в малих порціях;
  • Оливкової, кунжутне або лляне масло (необхідна кількість вже призначає лікар).

Приблизне меню на день.

Так як гіпохолестеринемічна дієта має на увазі під собою 4-х або 5-тиразовое харчування, то нижченаведені продукти в меню можуть бути розбиті на необхідну кількість прийомів.

Ранковий прийом (варіанти на вибір).

  • Кружка кефіру, хлібець з висівками, ложка меду;
  • Фруктовий сік, 120 грам відварених грибів; шматок житнього хліба;
  • Чашка неміцного чаю, порція вареного пісного м’яса, сухарик;
  • Вівсяна каша на водній основі, печене яблуко.

Денний прийом їжі (варіанти на вибір).

  • Близько 100 грам індички на пару, шматок житнього хліба з оливковою олією, овочевий салат зі сметаною, цитрусовий.
  • Молочний суп, хліб з висівками, овочевий салат з кунжутним маслом, бринза.
  • Відварну картоплю з грибами, овочевий салат, жменя ягід.
  • Склянка нежирного йогурту, курка (філе) з відварним рисом, овочевий салат зі сметаною.

Вечірній прийом їжі (варіанти на вибір).

  • Відварну картоплю з запеченим минтаєм, овочевий салат.
  • Вегетаріанський суп, овочевий салат, хлібець з оливковою олією/

Протягом дня між великими прийомами їжі здійснюєте перекуси фруктами і невеликими порціями овочевих салатів.

Гіпохолестеринемічна дієта. Протипоказання.

  • Вагітність та годування груддю;
  • Онкологічні захворювання або схильність до них;
  • Вік менше 18-ти років;
  • Особи, що мають захворювання нирок.

Результати схуднення.

Як вже говорилося вище, гіпохолестеринемічна дієта спрямована головним чином на лікування та нормалізацію функціонування всіх органів людини, а не на боротьбу із зайвою вагою.

Тому невелике зменшення маси є в даному випадку скоріше приємним доповненням до оздоровлення організму.

Leave a Comment