Зміст:
Як схуднути? Риторичне питання для більшості жінок, задаючи яке представниці прекрасної половини людства намагаються вирішити одну з найбільш важливих для них проблем буття. Вперше з’явившись у світі в 1999 році, дієта Протасова в нинішній час є однією з найбільш популярних методик схуднення в нашій країні.
Плюси і мінуси дієти протасовської
Для любителів регулярно сидіти на дієтах, цей метод схуднення є особливо привабливим, тому що акумулює в собі чимало позитивних моментів:
- не обмежує добове кількість споживаних продуктів зі списку дозволених, а також час прийому їжі, що є дуже важливим критерієм для тих, хто категорично не любить сильно обмежувати себе при заняттях схудненням;
- не має у своєму переліку якихось дорогих і складних у приготуванні продуктів;
- нормалізує функцію підшлункової залози відсутністю в меню простих вуглеводів і високожирних продуктів;
- кисломолочні продукти, що містять у великій кількості кальцій і білок, допомагають зниженню ваги і заміщення жирів без втрати м’язової маси;
- дуже добре впливає на моторику кишечника, завдяки великій кількості сирих овочів;
- не будучи короткостроковій дієтою, дає час переглянути образ живлення в цілому і допомагає привчити організм до правильному поєднанню і підбору продуктів, а результати дієти тримаються дуже довго.
У той же час схуднення по Протасову не рекомендується людям з серйозними проблемами шлунково-кишкового тракту та непереносимістю кисломолочних продуктів. До того ж цю дієту важко тримати в ті сезонні періоди, коли у продажу недостатня кількість необхідних свіжих овочів.
Основний період в дієті Протасова
Ця методика для скидання ваги є однією з найбільш тривалих серед існуючих і становить в цілому 10 тижнів:5 тижнів триває безпосередньо дієта і стільки ж — вихід з неї. Для кожного етапу є свої нюанси, дозволу і обмеження. У перші два тижні набір продуктів максимально строгий, є основою для всієї дієти в цілому, і загальні рекомендації виглядають наступним чином:
- основний раціон складається з сирих некрохмалистих і малокрахмалистых овочів: капусти, огірків, помідорів, кабачків, всіх видів зелені, листового салату та ін;
- дозволено споживати будь-які кисломолочні продукти жирністю до 5%: кефір, ряжанку, йогурти, зернистий сир, низькокалорійні сири, причому їх обсяг повинен складати в співвідношенні до овочів приблизно 20%;
- дозволено з’їдати 1 яйце і 3 зелених яблука в день;
- чай і кава без цукру, а також трав’яні відвари можна вживати в будь-якій кількості;
- незалежно від розміру споживання іншої рідини, чистої води в день повинно выпиваться не менше 1,5-2 літрів;
- не рекомендується рокировать солодке цукрозамінниками, але якщо дієта в цьому плані дається дуже важко, то не забороняється;
- сумарна кількість споживаних калорій в день має становити не менше 1200-1500 для того, щоб не сповільнювалися обмін речовин і метаболізм;
- бажані заняття спортом і прийом полівітамінів.
Практично завжди до кінця перших двох тижнів дієти Протасова у більшості дотримуються цю методику зникає тяга до солодкого, і підшлункова залоза приходить в нормальний робочий стан, перестаючи гарячково викидати шалену кількість інсуліну в кров у відповідь на кожний прийом їжі. Починаючи з 3 тижня і до кінця основного періоду, в меню додається до 200-300 р. в день вареного, тушкованого, а також смаженого без масла пісного м’яса яловичини (або аналогів), птиці і риби. Паралельно з цим необхідно скоротити кількість споживаних сирів і сиру.
Вихід з дієти протасовської
Ті, хто з полегшенням сподівається зітхнути після закінчення п’ятого тижня, не розраховуйте, що вихід з протасовської дієти разюче відрізняється від основного періоду з раціону:
- основними в меню залишаються кисломолочні сири, м’ясо і овочі практично в тих же пропорціях;
- до кінця 6 тижні можна почати додавати в салати невелику кількість рослинної олії;
- жири необхідно контролювати і не допускати перевищення їх кількості понад 35 р. в день;
- на сніданок можна вживати зварену на воді рідку вівсяну кашу обсягом порції не більше 250 мл;
- яблука в раціоні поступово в якості поблажки замінюємо на інші фрукти, але не банани, інжир, виноград.
Протягом наступних після виходу з дієти Протасова 1-2 місяців, необхідно, як і раніше не вводити в раціон солодке, крупи і високожирні продукти.
Деякі рецепти для протасовскої дієти
- Тонко наріжте 1 огірок, 1 редьку, 2 помідора, варене яйце і невелику головку цибулі. Додайте дрібно порізану зелень петрушки і кропу, сіль, чорний перець за смаком. Заправте невеликою кількістю оцту.
- Збийте блендером сире яйце, додайте 150 р. сиру або сиру, зелень і сіль за смаком і запечіть в мікрохвильовій печі або духовій шафі.
- Наріжте кубиками кальмарів з банки, 2 яйця, 100 р. сиру, додайте дрібно нарізаний зелений лук, збризніть соком лимона і перемішайте.
- М’ясо, сир, зелень, кабачки і цибулю прокрутити в м’ясорубці, отриманою сумішшю нафаршируйте болгарські перці і запечіть в духовці.
- Очистіть яблуко від шкірки, присипте зверху корицею, запечіть в духовці, подавайте з кефіром або сиром.
- В ¼ склянки окропу розмішайте чайну ложку какао-порошку і таблетку цукрозамінника. Коли суміш охолоне, перемішайте з знежиреним сиром до консистенції морозива, поставте в холодильник.
Результати, що досягаються при дотриманні протасовської дієти
Всі люди різні і організми у всіх, відповідно, теж.
Якщо уважно почитати відгуки героїв, стоїчно перенесли 10 тижневі обмеження в повній мірі, можна помітити, що думки досить суперечливі, і хтось скидає вагу миттєво, в перший же тиждень, у когось зайві кілограми йдуть до середини першого періоду, а хтось болісно починає розлучатися з жировими надлишками лише до кінця виходу з дієти Протасова.
Тим не менше всі одноголосно стверджують: при чіткому і послідовному дотриманні основних правил і мінімальні відступи від них у вигляді одиничних «зигзагів», що цілком природно при такому тривалому періоді утримання від улюблених страв, вага неодмінно йде.
Середня кількість переможених кілограмів варіюється в залежності від величини надлишків від 6 до 12 кілограмів.
Худніть з розумом, дотримуючи всі запропоновані рекомендації, і ваша фігура буде стрункою і підтягнутою, харчування правильним, а організм молодим і здоровим!