Зміст:
У здоровому організмі рівень цукру повинен становити не менше 3,3 ммоль/л і не більше 5,5 ммоль/л. Кількості цукру в крові однаково як у маленьких діток, так і у дорослої людини. Саме в межах даного діапазону зміни рівня глюкози вважаються нормою. Але, не дивлячись на це, протягом дня рівень глюкози може змінюватися в діапазоні набагато ширше, ніж зазначено вище. Так відбувається у зв’язку з тим, що в нашому організмі постійно відбуваються фізіологічні процеси при травленні.
У разі підвищення рівня цукру в крові більш ніж на 5,5 ммоль/л (гіперглікемія) можна запідозрити у дитини наявність цукрового діабету, а так само наявність великої кількості ускладнень.
Необхідно брати до уваги і той факт, що при деяких захворюваннях цей показник так само має властивість підвищуватися. Наприклад, в період вагітності, або під впливом стресової ситуації. Але не варто побоюватися цього. У таких випадках показники дуже швидко повертаються в норму. Звичайно, не варто зовсім байдуже ставитися до цієї проблеми, так як в майбутньому це може звернутися до діабет, але поки що його немає.
Якщо при здачі крові у дитини виявився підвищений цукор, то ви повинні зрозуміти, що необхідно моментально урізати кількість уживаних вуглеводів. Так само рекомендуємо зробити УЗД підшлункової залози і відповідні аналізи, з допомогою яких можна визначити стан органу. Але в такому випадку вам ні хто не поставить діагноз – діабет. Дитині необхідно буде почати дотримуватися спеціального дієтичного харчування і через певний час повторити аналіз на цукор через тиждень. Якщо як у першому, так і в другому аналізі рівень глюкози більше ніж 7 ммоль/л, то тут більш ніж імовірний цукровий діабет.
Примітки для людей, які використовують глюкометр!
Якщо ви віддаєте перевагу для визначення рівня глюкози використовувати глюкометри, а не звичайні лабораторні аналізи, ось вам кілька порад: дані апарати відкалібровані таким чином, що цукор вони визначають не з цільної крові, а з плазми, а це призводить до того, що показники будуть вищими на 12% ніж узяті з цільної крові.
Перші ознаки того, що підвищений рівень глюкози
До основних симптомів підвищеного рівня глюкози в крові можна віднести наступні фактори:
- Відчуття сухості в ротовій порожнині, постійне бажання пити, збільшення кількості сечовипускань у будь-який час доби і збільшення обсягів виділюваної сечі;
- Поява слабкості, підвищеної втомлюваності, в’ялості, значно знижується працездатність людини;
- Значне підвищення апетиту, але при цьому регулярне зниження вашої ваги;
- Будь-які пошкодження на шкірі гояться набагато повільніше, ніж зазвичай, можуть виникати фурункули;
- Загальні показники зниження імунітету, опірність інфекціям значно зменшується;
- Виникає неприємний свербіж в області шкірних покривів і слизових.
Все перераховане вище не обов’язково повинно поєднуватися в одній людині, цілком можливо, що у пацієнта один або два симптому. Так само не виключено появу зовсім інших симптомів, як наприклад, поява постійного головного болю або погіршення зору.
Дієтичне харчування в разі підвищеного рівня цукру в крові
Увага!
Все нижчеперелічене не більше ніж поради! Якщо у вас або у вашої дитини підвищений рівень глюкози вам необхідно в першу чергу звернутися за допомогою до лікаря-ендокринолога.
Для ефективної нормалізації рівня цукру в крові необхідно нормалізувати раціон дитини, а в першу чергу кількість в ньому вуглеводів.
До основним правилам дієтотерапії можна віднести наступне: значне зменшення споживаних вуглеводів, найбільше так званих «простих»; зменшити кількість калорій у щоденному раціоні, особливо це важливо при наявності зайвої ваги у пацієнта; максимально збагатити свій раціон вітамінами і намагатися дотримувати режим при вживанні їжі.
Ви повинні максимально наблизитися до того, що б прийоми їжі вашої дитини щодня проходили в одні і ті ж години. Кількість таких прийомів повинно бути не менше п’яти, переїдання неприпустимо.
Перш ніж розробляти дієту важливо звернути увагу на вагу пацієнта на наявність ожиріння, захворювань, які є супутніми, ну і звичайно не варто забувати про рівень цукру в крові. Особливу увагу варто звернути на специфіку трудової діяльності людини і активність дитини. Тобто має значення, скільки енергії витрачає під час своєї роботи. Так само варто звернути увагу на сумісність організму з певними продуктами харчування та страв з дієтичного меню.
Заборонені продукти при підвищеному цукрі крові
Які ж продукти в першу чергу необхідно виключити зі свого раціону? В першу чергу все що містить «прості» вуглеводи – звичайний цукор, варення, цукерки, виноград, родзинки, інжир, різні кондитерські вироби. У всіх цих продуктах досить велику кількість глюкози, яка за аналогією з сахарозою максимально швидко всмоктується з порожнини кишечника в кров, а це загрожує різким збільшенням глюкози в крові.
Дозволені продукти при підвищенні цукру в крові
Особливо не обмежуючи себе і дитини, ви можете вживати різноманітні овочі, продукти, які містять корисні вуглеводи: огірки, кабачки, томати, гарбуз, салат, капуста, баклажани. Корисно для різноманітності свого харчування додавати петрушку, цибулю і кріп. Збільшити кількість моркви, буряка, але тільки з дозволу вашого лікаря (важливо враховувати добову норму вуглеводів).
Радимо віддати перевагу хлібу, який містить меншу кількість вуглеводів. До таких сортів відноситься як білково-пшеничний, так і білково-висівковий. Основним інгредієнтом для такого хліба є клейковина. Це білкова речовина, яка входить до складу зерен. Основна сировина для його приготування — сира клейковина (одне з білкових речовин, що знаходяться в складі зерна). При випіканні білково-висівкового хліба в тісто необхідно додати пшеничні висівки.
У такий раціон дозволяється включати житній хліб і трохи пшеничного. Якщо ваш лікар рекомендує вам дотримання дієти з вмістом. Приміром, у щоденній нормі в триста грам вуглеводів, близько ста тридцяти грамів ви можете отримати при вживанні хліба, а решту надійдуть до вас з овочами і крупами.
Дозволено вживати мед? Найчастіше лікарі не виступають проти вживання цього продукту, але в невеликій кількості. З однієї маленької ложечці пару раз в день. Людям, які страждають на підвищення рівня цукру в крові необхідно спостерігати за своїм харчуванням збагаченим вітамінами.
Корисними властивостями володіють яблука, зелень, різні овочі, чорна смородина, шипшина і відвар з нього, а так само свіжовичавлені соки з фруктів, які були приготовані на ксиліт.
Зразкове меню дієти при підвищених сахарах: м’ясо, птиця та риба, масла, яйця, сир, сир, кисломолочні продукти, фрукти з кислинкою, і ягоди. Вживання цих продуктів сприяє обмеженню вуглеводів, а так само сприяють підвищення вмісту білків.
Замінники цукру
Одним з найпоширеніших замінників цукру є ксиліт. За рівнем своєї солодощі його можна порівняти зі звичайним цукром, але його вживання практично не відбивається на показниках глюкози в крові.
Ксиліт видобувається в процесі переробки рослинної сировини такого як лушпиння бавовняного насіння і кочережки кукурудзяних качанів. По калорійності один грам ксиліту дорівнює чотирьом калоріях.
Так само до властивостей ксиліту відноситься жовчогінну та проносну дію. У добу дозволяється вживати не більш тридцять грам, при збільшенні дози можуть початися проблеми з діяльністю кишечника.
Дозволений для вживання фруктового цукру? По-іншому фруктоза – один з натуральних видів цукру. Він міститься у всіх ягодах, які солодкі на смак, а так само фруктах і овочах, а так само в меді. Так наприклад в одному яблуці близько 7,3% фруктози, в кавуні близько трьох, гарбузі близько півтора відсотків, морквини всього один, а картоплі лише половина відсотка. Максимальна кількість фруктози міститься в меді – приблизно тридцяти восьми відсотків. У промисловості сировиною для отримання фруктози стали свекличный і очеретяні цукру.
Фруктоза дозволена в якості замінника цукру, але у відносно невеликій кількості. При збільшенні дози фруктози рівень глюкози в крові може підвищитися.
Ті продукти, які випускаються для хворих на цукровий діабет, наприклад, цукерки та інші вироби з кондитерських не мають протипоказань до вживання здоровими людьми. Але немає сенсу вживати тривалий термін, так як організму здорової людини необхідно отримувати цукор в достатній кількості. Адже він повністю відсутній у продуктах для діабетиків.