Дієта при йододефіциті – Що їсти
В першу чергу це морська капуста. Робіть всілякі салати з морською капустою. Можна в день з’їсти 6-7 яблучних зерняток і одержати добову норму йоду.
Свіжа морська риба, натуральні морепродукти теж містять йод.
На етикетках мінеральних вод теж пишуть кількість йоду. Їх можна пити, бажано не газовані.1 кілограм овочів і 1л молока містить 30 мкг йоду.
Велика кількість йоду міститься в хурмі, фейхоа, хліб, макарони, овочах і фруктах.
Йододефицитная дієта обов’язково повинна включати в себе такі продукти харчування:
- морські водорості, можна придбати в порошку і посипати їм всю страви.
- морська риба, риб’ячий жир.
- морква, спаржа, шпинат, редиска, огірок, картопля сирої, салат, часник, капуста, дурнишник, цибулю.
- яблучні насіння, журавлина, банани, полуниця, горіхи, гречка, овес, жито, горох, яєчний жовток, гриби.
Підвищує рівень йоду відвар трави нетреби. Також відвар зменшує збільшену щитовидку.
Намагайтеся їсти полусырыми, гаряча обробка продуктів вбиває всі корисні мікроелементи, в тому числі і йод.
Особливого харчування при йододефіциті немає. Однак при дефіциті йоду може працювати гірше щитовидна залоза. І все ж, навіть якщо щитовидка в нормі, а йоду мало в організмі — треба оздоровитися в будь-якому випадку. Для того щоб бути здоровим потрібно харчуватися здоровими продуктами і перейти на здорове харчування. Йод для схуднення дуже важливий, точніше його прийом в продуктах.
Доведено, що развивание захворювань, пов’язаних з дефіцитом йоду збільшується при незбалансованому харчуванні. Коли в раціоні переважають вуглеводи, а білка і вітамінів недостатньо. Особливо важливі вітаміни А і С, мікроелементи – мідь, молібден, марганець, кобальт. Перераховані мікроелементи беруть участь в процесах утворення гормонів щитовидної залози.
Таким чином, якщо існує йодефицит слід приймати додатково вітамінізовані препарати Дуовіт, Олиговит, Цитрум, Комплівіт і пр. Дуже важливо забезпечити щоденне надходження йоду в організм з їжею.
Дієта при йододефіциті – денна норма
Для вагітних і годуючих мам – 200 мкг
Для середньостатистичної людини – 150 мкг.
90% йоду надходить в організм з продуктів. З досвіду деяких країн доведено, що застосування в раціоні йодованої кухонної солі значно підвищує рівень йоду в організмі.
Якщо використовувати йодовану сіль, то опускається можливість передозування йодом.
За російський стандартам в 1 грамі йодованої солі вміщується приблизно 40 мкг йоду. Щоденне вживання 10 грамів кухонної йодованої солі і при тепловій обробці продуктів надходять в організм можливо отримати 200 мкг йоду. Виходить, що отримати денну дозу організм повинен при нормальному харчуванні.
500-1000 мкг йоду допустима безпечна доза. Якщо дозування понад 1мг значить це вже лікарська доза. В 1 краплі йодного розчину на спирті вміщається 2000мкг, прийом таких доз заборонений.
Постійне вживання йодованої солі виключає прийом БАДІВ. Надмірний прийом йодованих добавок не бажаний і можуть виникнути побічні дії зі щитовидкою.
На такому харчуванні можна сидіти і використовувати як дієту при діабет для схуднення, йод не буде зайвим. Або ж краще перейти на дієту при підвищеному цукрі, щоб хвороби не прогресували.