Зміст:
Як відомо дієта № 4 відноситься до лікувальних дієт і як кожну другу дієту не рекомендується застосовувати тривалий час. Це пояснюється тим, що раціон, запропонований в цій дієті не багатий на поживні речовини і вуглеводи. Як правило, дієту № 4 призначають при захворюваннях кишечника, що супроводжуються сильним проносним ефектом.
Основною метою даної дієти є зменшення гнильних, бродильних, запальних процесів, нормалізація функцій шлунково-кишкового тракту (ШКТ), забезпечення харчування при порушеннях травлення. Тому продукти в цій дієті підібрані отже, що виключити всі запальні процеси бродіння і гнилості.
Фахівці рекомендують скоротити до мінімуму вживання рослинної клітковини (молоко, фрукти, овочі). Також вам необхідно відмовитися від смаженої їжі замінити її на приготовлену на пару, хліб замінити на сухарі, їжу краще споживати свіжоприготованою і краще у перетертому або пюреподібному вигляді. Необхідно зменшити кількість споживаної рідини разом з супами (не більше 1 – 1,5 літра). Вживайте їжу невеликими порціями і потроху.Дієта номер чотири характеризується за рахунок зниження уживаних жирів і вуглеводів зниженою энергоценностью, однак містить достатню кількість білка. В цій дієті відсутні термічні, хімічні, механічні подразники.
Енергетична цінність дієти становить 1800 – 1900 кКал. Хімічний склад дієти складає: 1,5 – 2 літрів вільної рідини, 8 – 10 г. солі, 250 г. вуглеводів (цукор), 65 – 75 г жиру. 70 – 80 р. білків (40% — рослинних, 60% — тварин).
Як будь-яка дієта Дієта номер 4» має набір продуктів, які можна так і є не продукти, які не рекомендується вживати в їжу.
Дієта № 4 — дозволені продукти
Борошняні вироби і хліб. Можна вживати сухарі їх пшеничного хліба (200 г) вищого сорту, неподжаристые, тонко нарізані.
Виключіть зі свого раціону інші борошняні або хлібобулочні вироби.
Дозволяються супи на не жирних, слабких бульйонах (м’ясному, рибному). Також ви можете додавати відвари слизових круп (манка, рис). М’ясо в супі повинно бути протертим. Можна додати фрикаделі або кнелі або яєчні пластівці.
Виключити необхідно всі інші крупи крім манки і рису: макарони і жирні бульйони.
Птиця та м’ясо. В свій раціон ви можете включити не жирні сорти м’яса (телятина, курка, індичка, кролик). Перед вживанням видаліть шкуру, жили, фасції. Котлети, фрикаделі, кнелі повинні бути приготованими на пару. У м’ясний фарш замість хліба додайте рис. Також ви можете приготувати м’ясне суфле.
Не рекомендовано всі види жирного м’яса (баранина, качка, свинина), смажене м’ясо, ковбасні вироби.
Риба, рибні продукти. Використовуйте для приготування нежирну рибу. Запікайте рибу цілком або скористайтеся у виробах: котлети, фрикаделі, кнелі. Однак не забувайте, що рибу як м’ясо необхідно готувати на пару.
Заборонено вживати рибні консерви, ікру, солону рибу, жирну рибу.
З молочних продуктів дозволено вживати тільки прісний, свіжоприготований, кальцинований сир або суфле із сиру приготоване на пару.
Вам необхідно раціону виключити незбиране молоко і всі продукти молока.
Ви можете вживати в їжу яйця, зварені некруто, паровий омлет. Але кількість яєць не повинно перевищувати 1 – 2 в день.
Не дозволяється смажені яйця, зварені в круту.
Крупи. Можна: рис, гречка, вівсянка. Ви можете готувати їх як не на жирних бульйонах, так і на воді.
Забороняються такі як крупи ячна, перлова, пшоно. А також макарони і всі бобові.
Овочі ви можете, вживаючи тільки у вигляді овочевих бульйонів.
Солодкі страви. Ви можете приготувати собі желе, киселі з груш, айви, кизилу, черемхи, чорниці. Ви можете вживати яблука в сирому, перетертому вигляді. Обмежте вживання цукру.
Виключіть з раціону в натуральному вигляді ягоди і фрукти. Також не рекомендується різні солодощі, мед, варення, сухофрукти, компоти. А ті хто не може жити без бананів, то краще спробувати бананово-кефірну дієту.
Напої. Дозволено: какао, приготована на воді, чорна кава, чай (зелений). Відвари з айви, черемхи, смородини, чорниці, шипшини. Свіжовичавлені ягідні або фруктові соки, з додаванням води крім абрикосового, сливового, виноградного.
Не дозволено: газовані напої, какао і кави з додаванням молока.
Жири. В їжу, ви можете додавати трохи вершкового масла (5 г). Всі кулінарні та тваринні жири виключаються.
Приблизне меню Дієти номер 4
На перший сніданок ви можете приготувати паровий омлет з білка, або приготовлену на воді манну, вівсяну, гречану кашу, або сир. Запити чаєм бажано зеленим.
На другий сніданок. Ви можете випити відвар з айви, чорниці, смородини або з’їсти сир, порцію не більше 150 грамів.
Обід. Приготуйте собі м’ясний суп-пюре або м’ясний бульйон з манної (рисового, вівсяного) крупою, парові тефтелі (кнелі, фрикаделі). Запийте свіжоприготованим киселем з айви, чорниці, груші, кизилу.
Полуденок. Відвар або з айви, або з черемхи, або з смородини, або з чорниці, або з шипшини
Вечерю. Приготуйте паровий білковий омлет з приготовленої на воді гречаною кашею або приготуйте рибу на пару з рисовою кашею. Запийте зеленим чаєм
Ви можете на ніч випити склянку не жирного кефіру.
В день ви можете з’їсти не більше 200 р. – сухарів, 30 г – цукру, 10 р. – вершкового масла.