Дієта мусульман: очищення і схуднення

Зміст

Практично в будь-якій релігії світу передбачається наявність періоду, коли віруючі повинні обмежувати себе в їжі. У мусульман це – священний місяць Рамадан, коли віруючі відмовляються від їжі і води на період світлового дня. Можна поснідати рано вранці і повечеряти пізно ввечері, після заходу сонця.

Звичайно, харчове обмеження – не єдине, в чому доводиться відмовляти собі мусульман місяць Рамадан.

За цей час людина повинна звільнитися від гріховних думок, тобто очистити не тільки своє тіло, але й розум. З одного боку таке харчове розмежування, як пізня вечеря, здається, суперечить усім сучасним нормам дієтології, однак при цьому не позбавлений розумних підстав.

Особливості мусульманського посту

  • Дотримуватися посту заборонено людям, що мають проблеми зі здоров’ям, вагітним, жінкам, дітям.
  • Для здорових людей утримання від їжі істотно знижує рівень холестерину та глюкози в крові, а значить, знижується апетит у цілому.
  • Завдяки голодування відбувається очищення організму, виводяться шлаки.
  • Знижується вага.

Психологічний аспект

Саме на нього звертають увагу фахівці з дієтології, говорячи про особливості харчування в ісламі.

Тривале утримання від їжі дозволяє людині інакше подивитися на свій звичний раціон.

Раптом вилазять такі харчові звички, про існування яких їх власник раніше навіть не здогадувався. Приміром, «заїдати» пробку горішками — начебто не чіпси, корисні для мозку, проте не помітно для себе їх можна з’їсти незліченна кількість і набрати зайві калорії. Або може стати відкриттям, що по дорозі на роботу ви купуєте в кафе навпроти не тільки каву, але і пиріжок на додачу.

Повна відмова від їжі протягом дня дозволить в майбутньому обмежити себе в подібних калорійних звички, а значить, дотримання посту корисно не тільки в режимі «тут і зараз», але і на довгострокову перспективу.

Наскільки це ефективно

Статистика свідчить про те, що в східному світі ожирінням страждають набагато менша кількість людей, ніж у середньому по всьому світу. Якщо надмірною вагою обтяжені третина населення земної кулі, то в мусульманських країнах — всього десять відсотків. Суттєва відмінність, особливо якщо врахувати, що в останніх немає і культу тіла, яке прагнуть виставляти напоказ.

Ураза (пост) триває майже місяць, але при цьому після закінчення світлового дня віруючий не накидається на їжу, не їсть жирної та іншої шкідливої їжі. І не тільки тому, що це обмежена уразой.

Мусульмани в принципі не їдять жирну свинину, зате налягають на кисломолочні продукти, сири.

Крім того, існують інші поведінкові обмеження, які не дозволяють прихильникові ісламу переїдати. Наприклад, є поняття исраф, що означає «зайва трата», а тому навіть хліба на столі повинно бути рівно стільки, скільки вони можуть з’їсти гості.

Про гостях окрема розмова — їжею завжди прийнято ділитися, навіть якщо її небагато. Є норми, згідно з якими гості не можуть доторкнутися до їжі раніше господаря, а він не може продовжувати трапезу, якщо запрошені вже ситі.

Переїсти в таких умовах практично неможливо.

Закінчення місяця посту ознаменується святом Рамадан, під час якого віруючі приносять пожертви на користь стражденних, і накривають великий загальний стіл, до якого запрошуються всі бажаючі.

Як правило:

  • м’ясо подається дієтичне — бараняче;
  • зі страв — лише перше;
  • з солодкого — сухофрукти, мед.

До того ж досить наваристий бульйон розбавляється традиційним курутом (кисломолочний продукт), який є природним ферментом і зеленню, також активізуючою травлення.

Як правильно дотримуватися уразу

Уразу, як і будь-який інший пост, можна дотримуватися навіть прихильникам іншої віри, адже практично всі обмеження в їжі приймаються як очищення душі і тіла.

Отже, для правильного дотримання мусульманського посту необхідно:

  • Поснідати до сходу сонця.
  • Сніданок повинен складатися з клітковини, краще всього, якщо це пшоняна або вівсяна каша.
  • Фрукти, молочна продукція.
  • У період урази не варто «дивувати» шлунок занадто екстравагантними і важкими стравами. Краще всього, якщо це будуть овочеві салати та бульйони з зеленню.
  • Варто повністю виключити смажену їжу і готувати на пару.
  • Звести до мінімуму використання спецій для того, щоб не підвищувати кислотність шлунка.
  • На вечерю рекомендовані низькокалорійні страви, мінімум м’яса.
  • Воду протягом посту теж не вживають, тому після заходу сонця, бажано випивати необхідну кількість для того, щоб відновити водний баланс.

Leave a Comment