Дієта годуючої мами по місяцях: здоров’я дитини або турбота про фігуру?

Зміст:

Правильне харчування під час лактації багато в чому визначає якість материнського молока. Дієта годуючої мами оточена міфами, хоча її основні принципи лише незначно відрізняються від традиційних норм «про якісної їжі».

І все ж необхідно пам’ятати про перелік окремо розташованих рекомендацій, виконання яких сприяє виробленню «хорошого» молока і вбереже малюка від алергічних реакцій і проблем з травленням.

Дієта годуючої мами – принципи харчування.

Грудне молоко містить величезну кількість поживних речовин, в числі яких білки і жири, вітаміни і мінерали.

Щоб виробити повноцінну їжу для малюка, організм мами витрачає багато енергії, «поставляє всі необхідні компоненти в «виробничий цех». Очевидно, що всі втрати повинні бути компенсовані.

Аж до шостого місяця лактації обсяг молока може досягати одного літра. І тільки з введенням достатньої кількості прикорму організм мами потребує меншої підживлення ззовні.

Саме тому збільшення калорійності в першому півріччі годування і значне збагачення дієти поживними компонентами – обов’язкова умова.

Але від омани «їсти за двох» дієта годуючої мами відрізняється. Харчуватися необхідно «для двох».

Про повноцінність і різноманітності.

В раціоні годуючої жінки повинні бути присутніми основні продовольчі групи: м’ясо-молочна продукція, риба, хлібобулочні вироби, яйця, крупи, масло і рослинні масла, овочі і фрукти, деякі кондитерські вироби.

Помилково вважати, що їжа в період лактації – це переважно білки, хоча їх кількість дійсно збільшено – до 2 г на кожен кілограм ваги жінки.

Насправді різноманітність визначає характер раціону, калорійність якого становить 3000-3500 ккал.

У меню присутні:

  • м’ясо і риба – нежирні сорти (яловичина, курка, хек, тріска);
  • молочна продукція – сир, несолоний сир, кефір і ряжанка;
  • овочі – особливо буряк, кабачки, гарбуз (для стимуляції перистальтики);
  • фрукти і сухофрукти – за винятком високоалергенних (цитрусові);
  • каші з круп – особливо гречана, вівсяна;
  • житній і висівковий хліб;
  • жири – не менше 25 г вершкового масла і 15 р. рослинного.

Годуючим мамам доцільно вживати спеціалізовані харчові добавки типу «Фемилак», виготовлені на основі молочно-вітамінної суміші.

При дефіциті поживних компонентів у молоко матері надійде по можливості необхідний максимум (природа дбає в першу чергу про здоров’я малюка), залишивши організм жінки практично ні з чим.

Про безпеку.

В материнському молоці повинні бути відсутні шкідливі для здоров’я дитини компоненти: речовини-алергени, інгредієнти, що викликають здуття.

З раціону жінки повинні бути виключені копченості, соління, маринади, спеції і прянощі.

До продуктів-алергенів відносяться в першу чергу: шоколад, горіхи, морепродукти, деякі фрукти (апельсини), ягоди (полуниця), овочі (томати).

Згідно з нещодавно проведеним дослідженням, «молоде» м’ясо також володіє високим алергенним потенціалом.

Специфічна реакція у дитини на той чи інший продукт з’являється через 2-4 години після їжі. Саме тому «нову» їжу необхідно вводити поступово у кількості одного продукту кожен день.

Про питний режим.

Дієта годуючої мами включає і питний режим, правила до якого зачіпають і період лактації (перші 2-4 доби після пологів), коли кількість випивається рідини необхідно обмежити одним літром (з урахуванням супів і фруктів), щоб уникнути розвитку лактостазу.

З початком годування літр рідини повинні становити тільки напої (чай, морси, кефір).

Бажано гарячі напої приймати хвилин за 10 до лактації – це сприяє припливу молока.

Дієта годуючої мами по місяцях.

Протягом першого місяця (особливо – у перші 1-2 тижні) раціон складається переважно з дієтичного м’яса, каш з цілісних круп (крім перлової і пшоняної) з додаванням вершкового або рослинного масла, овочевих супів.

З фруктів вживають запечені яблука і банани. З рідких напоїв рекомендований зелений чай шипшиновий настій і відвар сухофруктів.

З 10-14 дня до меню додають деякі кисломолочні продукти (сир і кефір), рибу, сири, яйця, овочі, хліб на висівках. Вся їжа повинна бути відварна, запечена або тушкованою.

З сиру переважно готувати запіканки (термічно обробляти його).

Перелік заборонених продуктів в 1-ий місяць лактації:

  • незбиране молоко і сметана,
  • м’ясні і рибні бульйони,
  • сирі фрукти і овочі,
  • свіжий хліб і здоба (сухарики, печиво – припустимо),
  • кондитерські вироби,
  • з напоїв – кава і чорний чай.

Аж до 3-го місяця раціон збагачується горіхами (крім арахісу), сирими овочами і фруктами, ягідними морсами, домашнім варенням. У цей період чай і каву, а також незбиране молоко залишаються під забороною.

З 3-го по 6-ий місяць додають перлову і пшоняну кашу, соки зі свіжих фруктів і овочів, спеції і прянощі (крім часнику), продукти бджільництва (крім квіткового пилку).

З 6-го місяця лактації зникають практично всі обмеження. Молода мама може ласувати морепродуктів, є часникові грінки і улюблену лазанью.

Головна умова – щоб малюк добре себе почував. Деякі діти можуть відмовитися приймати грудне молоко з-за специфічного присмаку, обумовленого екзотичним раціоном.

Приблизне меню (з 3-го місяця лактації).

  • Сніданок 1: зелений чай, сирна запіканка.
  • Сніданок 2: гречана каша з маслом, ряжанка.
  • Обід: варене куряче філе, парові овочі з рослинною олією, овочевий суп.
  • Полуденок: фруктове або овочеве пюре.
  • Вечеря: тушкована яловичина з овочами, запечені яблука з медом.

Піклуватися про свою фігуру матуся повинна лише після того, як малюк перестав приймати грудне молоко.

Знижувати калорійність під час лактації, обмежувати калорійність свого раціону на догоду красі, і в збиток здоров’ю дитини заборонено.

Leave a Comment