Дієта багата клітковиною: наповни організм здоровими продуктами.

Зміст:

Популярній і одній з наймодніших на сьогоднішній день дієт, є дієта на основі клітковини, яку добули для всього світу англійська вчені в 70-ті роки ХХ століття. Дослідження сучасних дієтологів довели, що багаті клітковиною продукти (овочі, фрукти, неочищені злаки), є одним з найефективніших способів зниження ваги і його контролю. Сьогодні дієта на основі клітковини знову придбала колишню популярність серед сучасних жінок. Особливо став відомим продукт сибірська клітковина для схуднення та оздоровлення.

Основним принципом дієти є вживання харчового волокна, тобто харчових речовин, які не перетравлюються ферментами організму, але переробляються мікрофлорою кишечника.

Дієтологи вважають, що вживання клітковини не тільки сприяє зменшенню ваги, але прискорює процеси проходження їжі в органах травлення, а також допомагає самоочищення організму від отрут і токсинів, що знижує ризик розвитку ожиріння, цукрового діабету, виникнення захворювань товстої кишки і серцево-судинної системи.

Клітковина є частиною рослинної їжі, груба і трудноперевариваемая організмом частину рослини, але в життєдіяльності та очищення шлунково-кишкового тракту відіграє величезну роль. Тому для тих, що худнуть людей важливо не є борошняне так як в білій муці немає клітковини, вітамінів і мікроелементів.

Британські вчений встановили, що вага людини прямо залежить від вживання людиною клітковини. Чим більше вживання клітковини, тим менше вага людини. У свою чергу фахівці з Канади стверджують, що люди з нормальною масою вживають, около19 гклетчатки вдень, а денна норма людей з ожирінням составляет13 р.

Проведені дослідження в Англії за участю 38000 випробовуваних з нормальною масою тіла підтвердили цю тенденцію. Дослідження показало, що індекс маси тіла людей дотримуються вегетаріанства становить 21,98, в свою чергу люди, що вживають в їжу м’ясну їжу і менше клітковини становить 23,52.

Дієта багата клітковиною — основні правила

Основні правила дієти на основі клітковини полягають у скороченні уживаних калорій і збільшенням їжі, з великим вміст клітковини. В свій денний раціон потрібно використовувати якомога більше низькокалорійних продуктів, що містять багато клітковини. Ці продукти, як правило, наповнюють шлунок, і утоляю почуття голоду.

Клітковина міститься в листових овочах (білокачанна і цвітна капуста), коренеплодах (картопля, морква, буряк, ріпа), бобових, фруктах, ягодах, горіхах, сухофруктах, борошні (житнє, пшеничне), крупи (пшоно, рис, перловка). Їжа, яка містить клітковину прискорює виведення шлаків і попереджає захворювання шлунково-кишкового тракту. Клітковина допомагає зниженню ваги тим, що на відміну від інших продуктів повністю не перетравлюється, тим самим організм засвоює менше калорій і пошуках енергії спалює власні запаси жиру. Таких же принципів дотримується і доктор, розробив свою дієту Брауна.

Приблизне меню на добу

  • Сніданок: порція пісної вівсяної каші, яблуко, банан
  • Обід: суп-пюре з шпинату, хлібець з висівками
  • Вечеря: відварна тріска з лимонним соком і невелика порція бурого рису.
  • Якщо захочеться чогось солодкого на ваш денний раціон можна включити сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки, інжир).

Плюси дієти на основі клітковини

  • Загальне очищення організму, внаслідок чого відбувається зниження ваги (за рахунок швидкого насичення і зниження калорійності).
  • Попередження захворювання товстого кишечника.
  • Зниження рівня цукру та холестерину в крові.
  • Зниження ризику захворювання серцево-судинної системи.
  • Уповільнення засвоєння організмів жирів і вуглеводів
  • Прискорення обміну речовин.
  • Дієта проста, натуральна, дешева.

Мінуси дієти:
Ця дієта може негативно вплинути на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту (коліт, гастрит, виразкова хвороба, та інші розлади). При дотриманні дієти можливі здуття живота.
Вживання висівок знижується здатність організму засвоювати корисні мінерали, мікроелементи і вітаміни, які прийняті до і після їжі. Якщо сидіти на фруктовій дієті, то проблем не виникне, у фруктах і клетчатках.

Деякі продукти (горіхи, курага, авокадо), які містять багато клітковини, – висококалорійні, тому вам необхідно рахувати калорії. А деякі, найбільше овочі містять мало калорій і максимум клітковини. Тому дієти на огірках, моркві та капусті одні з найбільш наповнених клетчаткою.

Дієтологи вважають, що вживання клітковини не тільки сприяє зменшенню ваги, але прискорює процеси проходження їжі в органах травлення, а також допомагає самоочищення організму від отрут і токсинів, що знижує ризик виникнення ожиріння, захворювання товстої кишки, цукрового діабету і серцево-судинних захворювань.

Leave a Comment