Зміст:
Айва — дивовижно ароматний і трохи терпкий на смак плід. Стародавні греки плід айви вважали символом родючості й любові. Не варто повторення і знаменита історія, про «яблуко» Діоніса і Венері.
Східні поети порівнювали жіночу красу з ніжною красою квітки айви.
Користь золотистого плода
Айва — лікарська рослина володіє багатьма лікувальними властивостями. Корисний як сам плід, так і його насіння (є тільки одне обмеження — не можна вживати сирі насіння айви їх потрібно готувати строго за вказаною рецептом).
Ще Авіценна прописував сік айви з медом, як засіб зміцнює шлунок і відновлює печінку.
Відвари, виготовлені з насіння, обволікають і дають легкий проносний ефект. А відвари, виготовлені з плодів, використовують при застуді, як відмінне відхаркувальний засіб.
Застосовують в косметології, так як відвар чудово пом’якшує шкіру.
Айву рекомендують при недокрів’ї, в 100 грамах цього плоду знаходиться дводенна норма заліза.
Містяться в айві антиоксиданти допомагають справлятися зі стресом і депресією, продовжать молодість і перешкоджають появі ракових клітин
Має сечогінну, загальнозміцнюючу, кровоспинну і протиблювотну дію.
Так само відомо антивірусну дію айви, її активно використовують при лікуванні застуди та грипу. Зменшує симптоми пародонтозу. Знімає гемороїдальну біль. Діє як жовчогінний засіб. Позбавляє від недокрів’я. Відвар з листя дерева позбавляє від ранньої сивини (потрібно обполіскувати волосся після миття). Полегшує стан при астмі.
Володіє властивостями антиоксидантної дії.
Плід містить ефірні масла (енантового-етиловий та пеларгонієво-етиловий ефір) надають неповторний і особливий аромат плодів айви. Проходячи за ринковими рядами ви безпомилково визначити прекрасний аромат стиглого плоду.
Айва зберігає свої корисні властивості при будь-термічної обробки і заморожування.
Застосування айви в дієтичному харчуванні
Плоди айви чудові для застосування в дієтичному харчуванні, також як і груші для дієти добре насичує. Харчова цінність — всього 40-48 ккал в 100 грамах! Склад біологічно активних речовин, що містяться в плоді айви поза всяких похвал. Містить: залізо, дубильні й слизисті речовини, яблучну, лимонну кислоти, цинк, кальцій, фосфор, мідь, пектини, вітаміни С, В1, В2, В6, Е, РР, А, фруктозу, камедь і крохмаль.
У плодах повністю відсутній холестерин і міститься мінімум жирів. Величезний вміст клітковини і міді покращують процеси травлення і, отже, сприяють позбавленню від зайвої ваги.
Пропонуємо кілька варіантів айва-дієти:
1. Звичайний, легкий режим харчування на 21 день.
Обсяг 1 порції 200 грам. Виключаємо солоне, солодке, жирне і випічку. До сніданку й обіду додаємо чай з айви. Вечірній прийом їжі замінюємо стравою з айви. Протягом дня пити воду, не менше 1,5 літрів.
Властивості: Знижує вагу, покращує травлення, виводить токсини, насичує організм вітамінами.
Запечена айва: Для цього потрібно вимити і очистити 1 плід від насіння. Запекти в духовій шафі з 1-2 чайними ложками меду або цукру. При бажанні можна додати корицю або ванілін за смаком.
Чай з айви: Для цього потрібно вимити і очистити плоди від насіння. Дрібно порізати. Сушити в духовці при 50°С. Отримані шматочки розмолоти. Для приготування чаю беремо 1 склянку окропу 1 столову ложку приготованого айвового порошку. Додайте за смаком корицю в чай, вийде смачний насичений напій.
2. Звичайний, легкий режим харчування.
Обсяг 1 порції 200 грам. Час дієти 14 днів. Приймати айвовий настій перед сніданком, обідом і вечерею по 1 столовій ложці за 15 — 30 хвилин. Властивості настою — зниження апетиту, насичення вітамінами.
Як готувати настій: В половині склянки окропу розмішати насіння айви, 1 чайну ложку. Настояти 2 години. Проціджувати не віджимаючи насіння.
3. При звичайному, легкому режимі харчування, об’єм 1 порції 200 грам.
Час дієти 14 днів. Приймати відвар з айви протягом всього дня маленькими порціями в обсязі 20 мл Він сприяє нормалізації травлення, відновлює роботу шлунка і лікує дисбактеріоз.
Як готувати відвар: Сухі перегородки айви — 1 столова ложка на 200 мл окропу, заварити і настояти в термосі 3 години.
4. Одноденна дієта:
Протягом усього дня вживати в їжу плоди айви у вигляді пюре.
Як готувати фруктове пюре: У рівній кількості взяти айву і гарбуз. В невеликій кількості води відварити плоди айви. В іншій ємності відварити шматочки гарбуза. По готовності гарбуз і айву подрібнити блендером в однорідну масу. У готове пюре додаємо волоські горіхи і курагу, попередньо подрібнивши. При бажанні можна додати корицю або ванілін за смаком.
Властивості: Знижує вагу, покращує травлення, виводить токсини, підвищує імунітет, зміцнює серцевий м’яз.