Дієта при запорі: народні засоби і рекомендації фахівців

Зміст:

Погано те, що сьогоднішній спосіб життя призводить до неправильного харчування, неповноцінною фізичної активності, багаторазовим стресових ситуацій, в результаті чого можуть виникнути проблеми з кишечником.

Запор може з’явитися і при використанні деяких дієт для схуднення з малою кількістю клітковини. Наприклад, Кремлівська дієта або дієта Дюкана

Затяжні запори можуть стати причиною порушення обмінних процесів в організмі, що призведе до виникнення зайвої маси тіла.

Що можна їсти, якщо у вас закріп

Рекомендується вживати продукти з великим вмістом клітковини.

Присутність в раціоні клітковини — головний принцип дієтичного харчування при виникненні запорів. Клітковина — природне проносне засіб.

Продукти з високим вмістом клітковини:

  • фрукти і овочі в сирому вигляді;
  • боби, горох і брокколі;
  • висівки круп’яні, хліб, виготовлений з цілісного зерна;
  • сушені і в’ялені фрукти: інжир, родзинки і чорнослив.

Користь полягає ще в тому, що велика частина даних продуктів є низькокалорійною і збагачена мінералами і вітамінами.

  • Під час запору бажано відмовитися від фітнес занять, тренування під час застуди і запорів не шкідливі, але краще вилікується.
  • Для попередження проблем, пов’язаних з запором необхідно пити 1,5 — 2 літри води в день і виключить з раціону продукти, що містять рафінований цукор.

Народні засоби від закропу

Народне старий засіб, що стимулює роботу кишечника — випивати натщесерце за 15 хвилин до сніданку стакан теплої води щоранку. Воду можна злегка підкислити лимоном.

Для посилення ефекту вранці з’їжте салат, приготовлений із свіжої капусти, буряка, моркви, зелені і яблук. Можна збризнути соком лимона і додати чайну ложку оливкової олії.

Кошти, які можуть посприяти в боротьбі із запорами:

  • додавайте в будь-яку їжу пару ложок висівок;
  • дві-три чайних ложки лляного насіння залити склянкою холодної води, настояти протягом двох-трьох годин, періодично розмішуючи, після чого, не проціджуючи, прийняти перед сном;
  • послаблюючу дію так само володіє морська капуста. Додавайте її в їжу замість солі.

Продукти харчування, які допоможуть нормалізувати стілець:

  • сирі овочі і фрукти, збагачені клітковиною, інжир, чорнослив, курага, фруктові, овочеві соки, морквяне, бурякове пюре, сік буряка в сирому вигляді (по одній третині склянки за двадцять хвилин до прийняття їжі);
  • кисломолочні продукти (кисле молоко, кефір свіжий);
  • чорний хліб, хліб з висівками, хліб з борошна грубого помелу або з цільного зерна;
  • різні компоти (з сливи, чорносливу, смородини, журавлини), компоти із сушених фруктів, соки з наявністю м’якоті;
  • крупи ячна, гречана, вівсяна каша;
  • сметана, жири.

Продукти харчування, які зможуть призвести до запорів:

  • киселі з чорниці і сушена чорниця,
  • чорний міцний чай,
  • какао через наявність таніну;
  • слизові супи, каші манна і рисова.

Спробуйте простежити, як ваш організм реагує на ті чи інші продукти і виключіть продукти, що потрапили під підозру зі свого раціону.

Рекомендації при наявності закрепів:

  • ванни теплі з м’яким масажем області живота (через день);
  • ванни хвойні (за двадцять хвилин через день);
  • активний спосіб життя, фізичні навантаження;
  • паліть менше і усуньте з раціону каву.

Застереження: при спастичних запорах, які пов’язані із збільшеною рухової збудливістю вашого кишечника, доведеться відмовитися від продуктів, збагачених рослинною клітковиною (дозволено лише трошки овочів – варених і в сирому вигляді протертих). До речі, ці овочі будуть корисні і на дієті при болісних менструаціях.

Дієта при закропі

Що ж являє собою дієтичне харчування при наявності запору, розроблена професіоналами? Це сукупність десяти розвантажувальних днів – змінюються по черзі продукти харчування,що мають терпкий і послаблюючий ефекти.

Раціон на 10 днів для лікування запору

  • Перший день: салат з капусти, буряка, моркви, яблук і зелені, з додаванням оливкової олії.
  • Другий день: каша геркулесова, два яблука.
  • Третій день: два яблука, 500 грам сиру з невисоким відсотком жирності, п’ятнадцять чорнослив.
  • Четвертий день: яблука, запечені в духовці, можна з медом.
  • П’ятий день: каша гречана з додаванням олії, цибулиною, порізаної дрібно, і зеленню.
  • Шостий день: відварена квасоля, зелений горошок з зеленню.
  • Сьомий день: голубці з гречаною кашею і морквою.
  • Восьмий день: вермішель з сиром, зелень петрушки і кропу.
  • Дев’ятий день: дієтичний борщ з квасолею.
  • Десятий день: каша пшенична, компот зі свіжих ягід і фруктів.

Використовуйте дану дієту, якщо страждаєте запорами. Удачі!

Leave a Comment