Лікувальна дієта 9: харчування при цукровому діабеті

Зміст:

Порушений обмін речовин – серйозний привід, щоб переглянути свої погляди на їжу. Цукровий діабет вимагає особливого харчування, головним положенням якої є виключення швидких вуглеводів з меню.

Лікувальна дієта 9 розроблена спеціально для людей, в анамнезі яких – діабет легкого і середнього ступеня тяжкості. Але цей харчовий режим цілком підійде всім людям з надмірною вагою зважаючи на його невеликої енергетичної цінності і високої «дієтичністю».

Може бути лікувальна меню смачним? Переконайтеся самі – на базі загальних положень про раціоні можна розгорнути цікаву кулінарну історію.

Дієта 9 – характеристики раціону і перелік продуктів

Щоб нормалізувати обмін речовин і скорегувати масу тіла у людей з цукровим діабетом, необхідно позбавити меню від легкозасвоюваних вуглеводів і скоротити кількість тваринних жирів.

При цьому частка білка зберігається, «постраждати» не повинні вітаміни, мінерали та інші корисні компоненти, які необхідні нашому здоров’ю і красі.

Загальні рекомендації

  • Білки складають близько 80 р, половина з них – тварини.
  • Вуглеводи – до 350 г, повільні (полісахариди).
  • Жири обмежуються 70 г, третина з них – рослинні.
  • Оптимальний спосіб термічної обробки – відварювання, запікання. Обсмажування і гасіння – рідко.
  • Харчування дробове, від 5 разів і частіше.
  • Скоротити кількість солі – до 12 р.
  • «Позбутися» від цукру, цукромістких продуктів.
  • Калорійність меню – в межах 2200-2300 ккал.

Які продукти рекомендовані для дієтичного харчування, а які доведеться забути? Перелік заборон – не привід для засмучення. Дозволені продукти – зразок здорового і збалансованого раціону.

Що їмо

  • Житній і висівковий хліб, а також вироби із пшеничного борошна другого сорту.
  • Маложирное м’ясо, птицю, рибу – як у вареному, так і в запеченому після відварювання вигляді. Допустиме вживання дієтичних ковбас (не копчених), а також субпродуктів (обмежити печінка).
  • Молочні, кисломолочні продукти – молоко, кефір, нежирний сир, маложирний і несолоний сир, дозовано – сметану.
  • Крупи – практично всі, за винятком білого рису, особливо – гречку, вівсяну, перлову.
  • Овочі – кращі малоуглеводистые (огірок, салат, кабачки, зелень). Скрупульозно підраховувати кількість вуглеводів в картоплі, буряку і моркві.
  • Супи – вегетаріанські, м’ясні і рибні (маложирні), грибні.
  • Свіжі фрукти, ягоди (крім бананів і сухофруктів), десерти з використанням цукрозамінників. Допускається вживання малої кількості меду.
  • Овочеві та фруктові (несолодкі) соки, чай, кава, трав’яні настої.
  • Вершкове, топлене, рослинне масло.

Виключаємо або обмежуємо:

  • З раціону виключають здобу, жирне м’ясо і рибу, копченості та консерви, ікру, солоні сири.
  • Сильно обмежують вживання білого рису, манки, макаронів.
  • Овочеві соління й маринади – табу.
  • Жирні і молочні супи – не припустимі.
  • Про цукровмісних десерти та напої доведеться забути.

Нормалізувати жировий і вуглеводний обмін – значить забезпечити тіло всіма необхідними поживними компонентами, приділяючи особливу увагу свіжим овочам, несолодким фруктів, цільних круп і білків.

При цукровому діабеті важливо не допустити стрибка цукру в крові, який відбувається «завдяки» вживання продуктів з високим ГІ.

Використовуйте при складанні меню таблицю вуглеводів.

Дієта 9 – харчування при цукровому діабеті?

Меню для дев’ятого столу – еталон здорового і збалансованого харчування, яке допоможе відновити порушений обмін речовин, а заодно – і схуднути.

Меню 1

  • Сніданок: вівсяна каша, яблуко, зелений чай.
  • Сніданок 2: нежирний сир, ягоди.
  • Обід: суп-пюре з брокколі, парова риба, запечені овочі.
  • Перекус: овочевий салат, висівковий хліб.
  • Вечеря: запечена з овочами яловичина.
  • Перед сном: кефір.

Меню 2

  • Сніданок: омлет з овочами, зелений чай.
  • Сніданок 2: ряжанка.
  • Обід: рагу з овочів, яловичини.
  • Перекус: сирна запіканка, відвар шипшини.
  • Вечеря: курячі парові биточки, гарнір з бобів.
  • Перед сном: білки 2 яєць.

Меню 3

  • Сніданок: мюслі з молоком.
  • Сніданок 2: фруктовий салат.
  • Обід: юшка, риба на грилі, запечена картопля.
  • Перекус: несолодкий йогурт з висівками.
  • Вечеря: відварна яловичина, запечена спаржа.
  • Перед сном: ряжанка.

Цукровий діабет – порушений обмін речовин, супутником якого часто виступає зайва вага або навіть ожиріння. При легкім/середнім ступені дієтичне харчування – основний засіб лікування.

Раціон, багатий харчовими волокнами, продуктами з незамінних амінокислот, що містять речовини (сир, яловичина, соя та інші), вітамінами, білком – може стати базовим протягом життя. Його збалансованість і повноцінність дозволяють тривалий експлуатування.

Швидкі вуглеводи – головна причина ожиріння і патологічного обміну речовин у світі. При цукровому діабеті відмова від «продуктів-убивць» забезпечить високу якість життя. Коли на шальках терезів життя і десерт, вибір – очевидний. Будьте здорові!

Leave a Comment