Зміст:
Дієта при оксалатних каменях являє собою збалансовану систему харчування, спрямовану на корекцію зайвої ваги, обсягів тіла і лікування симптомів-провокаторів підвищеного вмісту оксалатів у сечі (солей щавлевої кислоти).
Оксалати представлені у вигляді хімічної сполуки солей амонію і кальцію. Оксалурія може стати причиною виникнення гострих хронічних недуг—сечокам’яної хвороби, ниркової недостатності та ін.
Для того, щоб знизити концентрацію щавлевої кислоти і запобігти утворенню твердих каменів, лікарі рекомендують нормалізувати своє харчування.
У цих цілях була розроблена спеціальна дієта, що гарантує ефективне схуднення і делікатне очищення організму від токсинів.
Дієта при оксалатних каменях.
Оксалатні камені локалізуються в нирках, а тому головним завданням дієти є «вимивання» твердих новоутворень з порожнини органу.
Система харчування має 2 головних переваги:
- виведення затверділих солей амонію і кальцію,
- пацієнт стрімко худне і покращує якість свого тіла.
Складаючи щоденний раціон, хворий повинен керуватися наступними умовами:
- Достатне пиття допоможе налагодити функціонування видільної системи і налагодити обмінні процеси. Рекомендована норма рідини становить 2,5 літра чистої негазованої води в добу. Налагодивши питний режим, багато пацієнти відзначали поліпшення стану шкіри, нігтів і волосся.
- Основа багатьох дієт—дробове харчування. Дієтологи радять обмежувати кількість їжі, що вживається за один прийом. Розмір порції не повинен перевищувати 300 грам (при цьому основна порція продуктів, що містять велику кількість вуглеводів, що припадає на перший прийом їжі—сніданок).
- Перш ніж почати дотримуватися дієти, необхідно скоротити обсяги шлунка. При цьому пацієнт на протязі 2-х днів повинен харчуватися 1 раз на добу. Для того, щоб дотримуватися норму споживаних калорій (1500-2000 ккал. у день), інші прийоми їжі замінюються свіжовичавленими овочевими соками, які сприяють розчиненню і виведенню оксалатів з нирок.
- Прийом допоміжних біологічних добавок допоможе більш ефективному виведенню каменів. Серед Бадів відмінно зарекомендували себе сечогінні трав’яні збори (наприклад, чаї з додаванням сени), які можна приготувати самостійно.
Рецепти сечогінних зборів.
- Залийте крутим окропом взяті в рівних пропорціях листя м’яти перцевої, кукурудзяні рильця і золоту різку. Дайте настоятися, а потім процідіть.
- Подрібніть блендером сушену траву споришу, насіння кропу і листя суниці. Залийте гарячою водою. Ліки готове до вживання!
Фитоотвары рекомендується приймати за 30 хвилин до їжі. Добова норма прийому—2—3 рази на добу.
Дозволені дієтою продукти.
Складаючи свій щоденний раціон, хворий повинен віддавати перевагу продуктам, сприяє виведенню щавлевої кислоти.
Вони сприяють усуненню набряків і зменшення сантиметрів жирового прошарку, в результаті чого пацієнт стрімко худне.
До таких продуктів відносяться:
- яблука,
- груша,
- виноград,
- ківі.
Такі корисні фрукти можна вживати як свіжими, так і у вигляді відварів, пюре і компотів. Від термічної обробки вони не втрачають своїх корисних властивостей. Шкірку стиглих плодів можна додавати в сечогінні відвари.
Швидке виведення солей амонію і кальцію сприяє вимиванню лугів з організму. Для того, щоб заповнити баланс речовин, необхідно вживати в їжу сухофрукти:
- курагу,
- чорнослив,
- родзинки.
В раціоні хворого в обмеженій кількості повинні бути присутніми наступні продукти:
- сіль (не більше 2 грамів на день),
- високовуглеводна їжа (допускається її вживання в 1 половині дня),
- підсолоджувачі (мед, цукор, стевія)—до 25 грамів на добу,
- варені м’ясні продукти—150 грам в день,
- молочні та кисломолочні продукти (в період загострення недуги їх слід повністю виключити),
- яйця (без жовтків).
В основне меню пацієнт повинен включити:
- картопля (в необмеженій кількості),
- овочеві супи,
- свіжі або приготовані на пару овочі,
- солодкі фрукти,
- баштанні культури (гарбузи, дині, кавуни),
- каші (гречана, рисова, булгур, лляна),
- макарони локшина (перевагу варто віддати собі (гречана локшина) і рисової локшини—фунчозе),
- будь-які горіхи,
- прянощі і спеції.
Заборонені продукти.
Якщо у пацієнта виявлені оксалатні камені, то дієтологи рекомендують виключити продукти, багаті вмістом щавлевої кислоти.
До таких відносяться:
- зелень—петрушка, шпинат, щавель, кропива, салат;
- овочі—буряк, спаржа, болгарський перець, редька, брюссельська капуста, редис;
- хрін;
- ревінь;
- слива, інжир, журавлина, агрус, порічки;
- страви, що містять у складі какао-боби (шоколад, кондитерська випічка).
Желатин є речовиною, що сприяє синтезу щавлевої кислоти.
Дієта при оксалатах передбачає повну відмову від:
- желе,
- мармеладу,
- цукерок з вмістом желатину,
- холодцю,
- холодцю.
Щоб схуднення не викликало алергічної реакції організму на переважне в раціоні кількість фруктози і фруктових кислот, необхідно виключити продукти з високою концентрацією вітаміну C:
Меню дієти при оксалатних каменях.
Дієтологи розробили збалансоване і поживне меню, розраховане на триденний строк. Його цілком досить для того, щоб пацієнт звик до нової системи харчування, що гарантує не тільки ефективне схуднення, але і усунення симптомів настільки делікатної проблеми.
День 1
- Сніданок: свіжовичавлений яблучний сік + приготована на воді вівсяна каша (можна додати 25 мл топленого молока) + 50 гр сухофруктів + 1 ч. л. оливкової олії.
- Другий сніданок: склянка натурального йогурту + жменя кедрових горішків.
- Обід: вегетаріанський суп з квасолею + 100 гр гречаної локшини + шматочок черствого хліба (можна замінити на цільнозернові хлібці).
- Полуденок: салат із фруктів, заправлений ложкою сметани або натуральним йогуртом.
- Вечеря: відварна стейк з яловичини + салат з квашеної капусти.
День 2
- Сніданок: свіжий фруктово-овочевий сік (наприклад, яблуко + морква) + гречана каша з додаванням молока.
- Другий сніданок: склянка кефіру + жменю фундука + 50 гр сиру.
- Обід: куряча котлета, приготована на пару + салат з огірків з додаванням кунжуту + 150 гр кускуса.
- Полуденок: бутерброди з хлібців з вершковим сиром + міцний зелений чай.
- Вечеря: вінегрет (буряк замінити яблуком) + компот з фруктів + відварне філе риби.
День 3
- Сніданок: рисова каша з додаванням горішків + стакан фруктового соку + 100 г тертої моркви.
- Другий сніданок: яблучний штрудель (основа тесту—сир) + стакан киселю.
- Обід: куряча грудка, приготована на грилі з ложкою оливкової олії + відварна квасоля + чай.
- Полуденок: Голубець, тушкований в сметані + стакан кефіру.
- Вечеря: запечена в термопакете або фользі риба з додаванням прянощів (прованські трави, суміш перців, лавровий лист) + салат (огірок + помідор + натуральний йогурт в якості заправки).
Дієта при оксалатный каменях не вважається строгої, а тому при її дотриманні у пацієнта не виникає труднощів. Важливе правило—менше вуглеводів і більше білка. Недолік жирних поліненасичених кислот можна компенсувати за допомогою прийому 1 ст. ложки лляної олії натще.
Дотримуючись дієти, пацієнти відзначають не тільки поліпшення самопочуття, але і швидку втрату ваги (до 4 кг на місяць), який не повертається у разі незначного ухилення від раціону (наприклад, в період святкових застіль).