Дієта при сечокам’яній хворобі. Худнемо обережно

Зміст

Сечокам’яна хвороба (СКХ) – досить поширене урологічне захворювання, що супроводжується періодичними загостреннями і рецидивами.

Для даної хвороби характерне утворення в нирках і сечовивідних шляхах каменів, що складаються з кристалів солей і білкових сполук. Безпосередньою причиною виникнення захворювання вважається підвищення концентрації солей у сечі.

Дотримання дієти в цьому випадку є важливою частиною комплексної терапії. Сечові камені відрізняються за хімічним складом і поділяються на:

  • Оксалати;
  • Фосфати;
  • Урати;
  • Карбонати, цистеїнові, ксантинові, холестеринові камені.

Для правильного підбору лікувальної дієти необхідно знати, які саме камені виявлені, оскільки для кожного виду каменів існують свої протипоказання та рекомендації.

Загальні рекомендації

Незалежно від виду дієти, при наявності сечокам’яної хвороби слід:

  • Зменшити обсяг споживаної їжі, виключити переїдання;
  • Перейти на дробовий режим харчування (5-6 разів на день невеликими порціями) і суворо дотримуватися режиму;
  • Зменшити вживання солі;
  • Виключити з меню гострі страви;
  • Обмежити в раціоні харчові продукти, що сприяють каменеутворенню;
  • Дотримуватися, по можливості, максимально різноманітного і повноцінного раціону, який повинен включати необхідну кількість вітамінів і амінокислот і відповідати по калорійності реальним енерговитратам;
  • Випивати достатню кількість чистої води – не менше 2-2,5 літрів на добу;
  • Уникати переохолоджень.

Дієта при оксалатах

Оксалати – це відкладення кальцієвої солі щавлевої кислоти, тому основна мета дієти – обмежити чи взагалі припинити вживання щавлевої кислоти і продуктів, багатих змістом вітаміну С.

Заборонені продукти:

  • Щавель, шпинат, листовий салат, селера, петрушка, ревінь;
  • Інжир, портулак;
  • Желе, холодець та інші страви, що містять желатин;
  • Шоколад, какао;
  • Субпродукти, копченості, маринади.

Дозволені продукти:

  • Картопля, цвітна капуста, гарбуз, баклажани, ріпа, горох, червона квасоля;
  • Груші, некислі яблука, сливи, чорнослив, банани, виноград, кизил, персики, абрикоси, кавуни;
  • Крупи (особливо гречка і вівсянка);
  • Висівковий і чорний хліб;
  • Риба нежирних сортів;
  • Вершкове і рослинне масло;
  • Кисломолочні продукти, сир;
  • Яйця.

Обмежити споживання:

  • Солі;
  • Помідорів, моркви, зеленої квасолі;
  • Яловичини і курки;
  • Цитрусових, кислих яблук;
  • Шипшини, агрусу, чорної і червоної смородини, чорниці;
  • Молочних продуктів;
  • Горіхів;
  • Чаю та кави;
  • Молодої зелені.

дієта при сечокам'яній хворобі

Приблизне меню:

  • Сніданок: сир, чай з молоком, хлібець з маслом;
  • Другий сніданок: вівсяна каша, зварена на молоці, брусничний морс;
  • Обід: Овочевий суп зі сметаною, 1 шматок хліба, компот з ягід;
  • Полуденок: сирна запіканка з макаронами, фруктовий кисіль;
  • Вечеря: запечена яловичина (100 гр.), відварну картоплю, мінеральна вода;
  • Другий вечеря: невелика булочка з прісного тіста, журавлинний морс.

Дієта при уратів

Утворення уратів відбувається на тлі надлишку в сечі сечової кислоти, тому метою дієти є зміна реакції сечі з кислою на лужну. Раціон повинен бути молочно-рослинним.

Заборонені продукти:

  • М’ясо і риба, особливо баранина і телятина; можна вживати нежирні сорти м’яса у відвареному вигляді не частіше 2 разів у тиждень;
  • Ковбаси, копченості, консерви, субпродукти (печінка, нирки, мізки);
  • Щавель, шпинат, ревінь, цвітна капуста, інжир, журавлина;
  • Наваристі бульйони;
  • Гриби;
  • Бобові;
  • Шоколад і какао;
  • Солоний сир;
  • Холодець;
  • Тваринні жири (яловичий, свинячий);
  • Алкогольні напої (особливо червоне вино і пиво);
  • Міцну каву і чай.

Дозволені продукти:

  • Каші (гречана, пшенична, ячна);
  • Хліб, макарони;
  • Яйця;
  • Картопля, помідори, баклажани, огірки, солодкий перець, редьку, буряки;
  • Молоко і молочні продукти: негострий сир, сир;
  • Вершкове і рослинне масло;
  • Ягоди і фрукти (яблука, груші, абрикоси, персики, кавуни);
  • Петрушка, кріп, зелена цибуля;
  • Горіхи і насіння;
  • Мед, варення, мармелад, сухофрукти;
  • Лужна мінеральна вода, зелений чай, морси, соки (особливо морквяний).

Зразкове меню:

  • Перший сніданок: пудинг з яблук і моркви, овочевий салат з рослинним маслом, чай з молоком;
  • Другий сніданок: булочка з прісного тіста, відвар шипшини;
  • Обід: молочний суп з вермішеллю, шматочок хліба, картопляні котлети, ягідний компот;
  • Полуденок: два солодких яблука;
  • Вечеря: голубці з овочами і відварним рисом, мінеральна вода;
  • Другий вечеря: відвар пшеничних висівок.

Голодування при цьому типі МКБ заборонено, так як його наслідком є закислення внутрішнього середовища організму, але корисно проведення розвантажувальних днів: овочевих, фруктових, молочних, кефірних.

Дієта при фосфатах

Фосфати, на відміну від уратів, утворюються в лужному середовищі, тому в такому випадку слід обмежити вживання продуктів, багатих кальцієм і фосфором, щоб зробити реакцію сечі більш кислою.

Заборонені продукти:

  • Молоко і молочні продукти (сир, сир), а також морозиво;
  • Яєчний жовток;
  • Більшість овочів (включаючи картоплю) і фруктів;
  • Сіль (обмежити) і будь-які солоності, копченості, маринади, прянощі;
  • Алкогольні і газовані напої;
  • Тваринний жир;
  • Кава.

Дозволені продукти:

  • М’ясо, риба, морепродукти;
  • Печінка;
  • Хліб, каші і макаронні вироби;
  • Вершкове і рослинне масло;
  • Яєчний білок;
  • З овочів – гарбуз, спаржа, брюссельська капуста, помідори;
  • Квасоля, горох, сочевиця;
  • Кислі ягоди (журавлина, агрус, смородина, брусниця);
  • Кислі яблука;
  • Горіхи;
  • Соки з кислих сортів винограду і яблук, морси з кислих ягід, відвар шипшини, мінеральна вода.

Зразкове меню:

  • Перший сніданок: гречана каша, яєчний білок, чай;
  • Другий сніданок: булочка з прісного тіста, відвар шипшини;
  • Обід: суп з фрикадельками, шматок хліба, ягідний компот;
  • Полуденок: м’ясна котлета (вага не більше 100 гр.), кисіль;
  • Вечеря: запечене м’ясо курки (100 гр.), відварений рис, мінеральна вода;
  • Другий вечеря: зерновий хлібець і чай.

На цистеїнові і ксантинові камені лікувальне харчування вплинути не може, так як причиною їх утворення є генетичні відхилення. Від уратних каменів можна позбутися, якщо точно слідувати рекомендаціям лікаря.

Оксалати і фосфати розчиняються важко, та дотримання дієти може тільки запобігти утворенню нових каменів. У будь-якому випадку, дієту призначає лікуючий лікар на підставі аналізів і клінічних даних.

Leave a Comment