Дієта при гастродуоденіті: щадне харчування для здорового шлунка.

Зміст:

Вас не турбує гастрит, коліт або виразка? Ви – щаслива людина.

Більшість знайомиться з цими медичними термінами на власному досвіді, який складно назвати приємним або корисним. Гастродуоденіт, запалення слизової дванадцятипалої кишки і шлунка, знаходиться в цьому ж переліку «популярних» хвороб.

Для лікування захворювання використовується комплекс засобів: медикаменти, фізіотерапія, реабілітує харчування.
Дієта при гастродуоденіті – найважливіша умова одужання.

Виконання всіх лікарських рекомендацій про «стіл» – строго обов’язково. Невідповідне харчування посилить процес і спровокує сильні болі.

Може бути лікувальна меню смачним? Поза всяких сумнівів.

Дієта при гастродуоденіті: про захворювання.

Хвороба може бути обумовлена будь-яким патогенним фактором з широкого переліку: підвищеною кислотністю, ендокринними розладами, хворобами печінки, надмірним вживанням дратівливої їжі (гострої, холодної, гарячої), попаданням бактерії Helicobacter pylori.

Слизова шлунка, дванадцятипалої кишки така вразлива. При регулярному її травмуванні процеси регенерації порушуються, розвивається атрофія.

Симптоматика хвороби широка і залежить від того, як сильно пошкоджена слизова, де локалізується головний осередок запалення, на якій стадії розвитку знаходиться запальні процес, які інші органи залучені.

Найбільш типовими ознаками є:

  • блідість шкіри;
  • виражений гіповітаміноз;
  • біль при пальпації живота;
  • наліт на язиці;
  • слабкість, зниження працездатності;
  • порушений сон.

Для точної діагностики необхідно провести ендоскопічне та гістологічне обстеження, діагностику Hp-інфекції, оцінити секреторну і моторну функцію шлунка.

На підставі отриманих даних гастроентеролог визначає тип гастродуоденіту (нормальна, підвищена або знижена секреторна функція), особливості хвороби (локалізацію, причинний фактор) і призначає відповідне лікування, важливою частиною якого стає дієта.

Дієта при гастродуоденіті з підвищеною секреторною функцією.

В основі цієї дієти – лікувально-профілактичний стіл №1, який повинен забезпечити пацієнта повноцінним харчуванням в умовах максимального щадіння травного тракту.

Серед інших завдань столу – нормалізація секреторної діяльності та моторної активності шлунка.

Рекомендації:

  • спосіб термічної обробки – відварювання, приготування на пару, іноді – запікання без скоринки;
  • консистенція їжі – протерта, ніжну рибу і м’ясо можна вживати цілісним шматком;
  • виключаються страви, підвищують секреторну функцію шлунка, що подразнюють слизову, важко перетравлювані;
  • обмежити вживання солі;
  • не вживати холодні, гарячі страви;
  • харчуватися дробно, не менше 5 разів;
  • перед сном – пиття молока або вершків.

У переліку заборонених продуктів:

  • свіжий хліб, здобні булочки;
  • бульйони і супи з м’яса, риби, грибів;
  • жирна, солона, копчена риба, м’ясо, птиця, консерви з них;
  • «пікантні» сири (з перцем, прянощами, солоні), кисломолочні продукти;
  • яйця смажені або зварені круто;
  • «грубі» крупи – пшонка, перлова, ячна, боби;
  • деякі овочі – капуста, редька, щавель, шпинат, цибуля, овочеві маринади, соління і консерви;
  • кислі, недозрілі фрукти і ягоди;
  • шоколад, морозиво, або неподрібнене нерозпарені сухофрукти;
  • міцний чай, кава, кола й інші газовані напої.

На базі решти продуктів готуємо страви, які не зашкодять хворому шлунку і допоможуть йому швидше відновити свої функції.

У період загострення раціон складається тільки з протертих до кашкоподібного стану страв, овочі з меню в будь-якому вигляді виключаються.

Меню:

  • Сніданок: молочна вівсяна каша, паровий омлет, чай.
  • Перекус: яблука, запечені з медом.
  • Обід: молочний рисовий суп, рибні тефтелі, пюре з брокколі.
  • Перекус: сирний пудинг.
  • Вечеря: запечена риба у вершковому соусі, солодкі парові сирники, чай з молоком.
  • Перед сном: стакан молока.

Дієта при гастродуоденіті з нормальною або зниженою секреторною функцією.

При зниженій кислотності лікар призначить лікувальний стіл №2, який стимулює секреторну функцію травної системи і нормалізує рухову функцію шлунково-кишкового тракту.

Рекомендації:

  • виключіть з раціону гострі, копчені, гарячі, холодні страви – будь гастродуоденіт потребує легкому харчуванні;
  • готуйте на пару, відварюйте, запікайте і смажте без утворення скоринки (не панірують);
  • вмикайте страви, багаті рослинною клітковиною, протираючи їх перед вживанням;
  • остерігайтеся страв, довго – і труднопереваріваемий;
  • харчуйтеся дрібно, невеликими порціями.

Розбіжності в раціоні з лікувальним столом №1 такі:

  • при зниженій секреторній функції в меню можуть бути присутніми рибні, м’ясні, грибні неміцні бульйони і супи з додаванням мелконарезанных овочів і протертих круп (включаючи борщі, щі, розсольники);
  • молочні супи в цьому меню – небажані гості, як і окрошка;
  • кисломолочна продукція, сир, сири з раціону не вилучаються, молоко і вершки додаються лише у страви в невеликій кількості;
  • сирі овочі вживаємо тільки у вигляді пюре, але краще – термічно обробити (протушкувати, відварити, запекти) і подрібнити (для приготування пюре, пудингів);
  • фрукти і ягоди їмо у вигляді пюре, м’які і зрілі плоди вживаємо цілком;
    вводимо соуси і спеції: молочні, сметанні соуси на бульйонах, з додаванням лимона, лаврового листа, з кропом, селерою і петрушкою.

Меню:

  • Сніданок: рисова каша, омлет з сиром, чай.
  • Перекус: сир з ягідним пюре.
  • Обід: рибний бульйон з підсушеним пшеничним хлібом, морквяне пюре з м’ясними котлетами, яблучний сік розбавлений.
  • Перекус: ягідний кисіль.
  • Вечеря: запечена риба на овочевій подушці, парові сирники з ягідним соусом.
  • Перед сном: кефір.

Лікувальна дієта – призначення лікаря. Узгодьте з ним в індивідуальному порядку особливості вашого раціону. Кожен гастродуоденіт – окрема історія, яка потребує уважного і обережного поводження.

Від використовуваних засобів залежить, наскільки швидко ви повернетеся в здорову форму. Проконсультуйтеся про спосіб вживання мінеральних вод: яку, в якій кількості, коли і яким чином?

В області харчування при хворобах травної системи другорядних деталей немає. Кожен продукт може як посилити перебіг хвороби, так і поліпшити стан здоров’я. Правильно розставляйте пріоритети.

Leave a Comment