Лікувальний стіл: дієта № 2 при хронічному гастриті. Раціон для здоров’я та схуднення.

Зміст:

Якщо в анамнезі присутній хронічний гастрит, коліт або ентерит, без помірно щадного харчування не обійтися. Лікувальний стіл «Дієта 2» пропонує ряд рекомендацій для людей з зазначеними хворобами ШКТ.

Дієтичний план дозволяє скласти збалансоване терапевтичне меню, яке не зашкодить шлунку і кишечнику і забезпечує організм необхідними корисними компонентами.

Воно може бути смачною? Поза всяких сумнівів, якщо підійти до питання творчо і позбутися стереотипу «лікувальний стіл – це сумно і прісно».

Стіл «Дієта 2» – характеристики системи живлення.

Показаннями для дієти №2 є крім хронічних гастритів, колітів і ентеритів, не яскраво виражені періоди загострення цих захворювань, а також етапи одужання після криз.

Після перенесених інфекційних хвороб, операцій на постреабилитационной стадії також доречно використовувати саме цей план харчування, який стимулює секреторну функцію травної системи і нормалізує перистальтику ШКТ.

Про «характер» меню.

Характер другого столу – повноцінний, щадний. Баланс білків, жирів, вуглеводів – фізіологічний і становить 80-100 г, 80-100 г, 400-420 р. відповідно.

Взагалі калорійність даного лікувального меню варіюється в межах 3000 ккал, однак при надмірній вазі допустимо її зниження із збереженням здорових пропорцій всіх найважливіших елементів.

Вітаміни, мінерали, білки, ненасичені жири, повільні вуглеводи – невід’ємні компоненти будь-якої дієти.

Якщо стіл №1 виключає з меню смажені продукти, то №2 допускає їх вживання, але без панірування (кляра, сухарів). А краще віддати перевагу гасіння, відварювання, приготування на пару, запікання.

Продукти з великою кількістю клітковини або з’єднувальних елементів необхідно протирати до кашоподібного стану. І категорично заборонена їжа, яка довго і важко перетравлюється, дратує ШКТ, занадто гаряча або занадто холодна.

Поговоримо докладніше про обмеження і рекомендаціях.

Що їмо.

  • Підсушений або несвіжий хліб з пшеничного борошна, різні здобні борошняні вироби – пироги, пиріжки, булочки, ватрушки.
  • Нежирне м’ясо, птиця без шкіри і сухожиль. Кролятину, телятину і інші «ніжні» сорти можна готувати без подрібнення в фарш – шматками. Пісну свинину, дієтичну яловичину, куряче філе і інші «грубі» сорти рекомендовано переробляти у фарш для полегшення процесу перетравлення. При необхідності смаження м’ясного виробу слід уникати панірування, але допустимо змазування яйцем.
  • Щодо риби дійсні ті ж приписи – нежирні сорти і майже будь-який вид термічної обробки за винятком смаження у фритюрі.
  • Яйця можна їсти вареними некруто, у вигляді омлетів без скоринки.
  • Щодо молочних продуктів обмежень майже немає – в меню можна вводити навіть сири (некопченые, негострі). Щоб уникнути розладу шлунка молоко і вершки використовуються для приготування страв, а не п’ються в своєму натуральному вигляді.
  • Супи обов’язково вводяться в меню, але м’ясні, рибні бульйони повинні бути «помірної міцності» (ненаваристые і нежирні), для овочевих і круп’яних супів інгредієнти добре розварюються або подрібнюються після відварювання. Допустиме вживання борщів, щів, бурячників при гарній переносимості.
  • Крупи готуються на воді, молоці, м’ясному бульйоні. Допускається вживання розсипчастих каш за малим винятком.
  • Свіжі овочі подрібнюються блендером. Оптимальний спосіб приготування овочів – тушкування, відварювання, запікання. В меню в першу чергу вводяться крохмалисті, добре развариваемые представники групи – картопля, морква, буряк, гарбуз. Свіжу зелень при додаванні в страви необхідно сильно подрібнити.
    Добре доспілі свіжі фрукти (банани, груші) можна вживати без подрібнення. Всі інші фрукти, а також ягоди бажано протерти до стану пюре або ж обробити їх термічно – запекти яблука, приготувати компот або кисіль.
  • Десерти необхідно вибирати щадні – солодкі соуси, муси, желе, мармелад, мед, варення та інші.
  • Серед напоїв крім газованих заборон немає. Припустимо пиття чаю, кави, какао, розбавлених соків, трав’яних відварів і настоїв.

Перелік заборонених продуктів.

  • Свіжий хліб і всі борошняні вироби з великим вмістом цукру і жирів.
  • Жирне, солоне, копчене, консервоване м’ясо, риба (за винятком дієтичних нежирних консервів пюреподібної консистенції).
  • Хоча розсипчасті каші в меню присутні, обмеження стосуються перлової і пшоняної – їх доведеться на час виключити, як і бобові страви.
  • Яйця, зварені круто.
  • Хрін, гірчиця і жирні соуси.
  • Обмежити вживання тваринних жирів і відмовитися від свинячого, яловичого, баранячого жиру і інших кулінарних жирів за винятком рослинного і вершкового масла.
  • Сирі неподрібнене, мариновані та солоні овочі. «Грубі» ягоди і фрукти – смородина, цитрусові, аґрус.
  • З десертів доведеться відмовитися від сухофруктів, шоколаду, морозива.

Досить керуватися поняттям «щадний харчовий режим», щоб без пам’ятки організувати лікувальне меню. Очевидно, що сирі яблука – не найкраща їжа для хворого шлунка і кишечника, а запечені з медом принесуть одну лише користь.

Салат з нарізаних сирих овочів неодмінно травмує слизову, салат з варених обійдеться з нею дбайливо. Безперечно і те, що гострий сир (або копчений) завдасть шкоди. Зате вершковий і несолоний не принесе болісної болю.

Кращий індикатор меню – це власний організм, який завжди бурхливо реагує на неприпустиму їжу.

Дієта Стіл № 2» – меню.

Орієнтовне меню може виглядати так:

  • сніданок: духовий омлет на молоці, зелений чай з сиром та медом;
  • перекус: банан;
  • обід: овочевий суп, запечена риба, відварений рис з брокколі;
  • вечеря: сирна запіканка з ягодами, трав’яний чай;
  • перед сном: кефір.

Дієта Стіл №2» хоча і відрізняється від варіанту «№1», однак базується на тих же принципах здорового і дбайливого харчування.

Фінальне меню у відповідності з приписами може виглядати прісно, а може дивувати феєрією кольору, смаку і оригінальних комбінацій. Будьте здорові!

Leave a Comment