Зміст:
Залізо (Fe) – головна частина гемоглобіну, який переносить до всіх клітин тіла кисень.
При нестачі заліза виникає анемія, знижується кількість гемоглобіну в крові, відповідно, всі органи страждають від нестачі кисню.
Fe міститься в багатьох продуктах живлення, але якщо людина харчується неповноцінно (що не дивно при сучасному ритмі життя), то можуть допомогти спеціальні препарати, що містять цей елемент.
Продукти, в яких міститься залізо.
Цей елемент присутній в продуктах харчування в двох формах – гемовом і негемовом.
Гемовый Fe міститься в продуктах тваринного походження (червоному м’ясі, в невеликих кількостях – в рибі, курці), а негемовый – в овочах, фруктах, злаках.
З продуктів тваринного походження Fe засвоюється більш ефективно, ніж із рослинних.
Найкращими джерелами заліза є баранина і яловичина, субпродукти.
Чим темніше колір м’яса, тим більше в ньому заліза.
Особливо багато заліза в печінці – свинячий, яловичої, телячої, курячої. У м’ясі курки (темному) також є залізо – але в 3 рази менше, ніж у яловичині.
Багато цього елементу і в морепродуктах, особливо в устрицях, мідіях, креветках, сардинах, тунці.
В яйцях теж багато заліза – 2,5 мг, що в 2 рази менше, ніж у яловичині.
Що стосується рослинної їжі, то найбільшу кількість заліза міститься в бобових (горох, сочевиця, соя, зелена, червона і біла квасоля, нут), темно-зелених листових овочах (мангольд, шпинат, китайська, брюссельська, цвітна капуста, брокколі, зелень ріпи).
Також багаті залізом петрушка, кукурудза, селера, хурма, картоплю, кавун, артишок.
З горіхів і насіння найбагатші за змістом Fe– фісташки, мигдаль, арахіс, волоські та кедрові горіхи, фундук, насіння соняшнику та гарбуза, кунжут.
Сухофрукти теж допоможуть збагатитися залізом – його багато в куразі, родзинках, чорносливі, фініках, сушених персиках.
Не варто відмовлятися і від злаків – чимало заліза міститься в житньому хлібі, пшеничних висівках, хлібі з борошна грубого помелу, вівсяних пластівцях, гречаної, пшоняної та кукурудзяної крупи.
Що стосується соків, то найбільший вміст заліза відзначається у сливовому, гранатовому і томатному соках.
Рекомендації по харчуванню.
Засвоєння негемового заліза збільшується в поєднанні з вітаміном С. Тому, щоб дієта для збагачення залізом виявилася ще ефективніше, варто вживати їжу, що містить вітамін С. Його достатньо в цитрусових, зелених листових овочах, ківі, полуниці.
Деякі речовини, навпаки, перешкоджають всмоктуванню заліза. Вони містяться в таких продуктах: чай, кава, червоному вині, мандаринах, виноградному соку, шоколаді.
Також рекомендується готувати в металевому посуді. Наприклад, якщо смажити м’ясо в чавунній сковороді, то вміст Fe в ньому може збільшитися до 30 разів.
Приклад меню.
Дієта для збагачення залізом передбачає включення в кожен прийом їжі продуктів, багатих даних елементом.
Сніданок: яєчня з двох яєць, житній хліб, апельсиновий сік.
Обід: борщ на яловичому бульйоні, хліб з борошна грубого помелу.
Полуденок: жменю сухофруктів.
Вечеря: тушкована курка з гречаною кашею, гранатовий сік.
Препарати, що містять залізо.
Сучасний ритм життя не дозволяє харчуватися правильно багатьом людям. Хтось не встигає поснідати, у когось немає можливості повноцінно пообідати. Неправильне харчування може призвести до анемії – брак заліза. У цьому випадку можуть допомогти препарати, що містять залізо.
Бувають ці препарати у вигляді таблеток, сиропів, розчинів для внутрішньовенного та внутрішньом’язового введення. Для підвищення рівня гемоглобіну краще використовувати таблетки.
Розчини використовуються в тому випадку, якщо порушене всмоктування заліза (наприклад, при деяких захворюваннях ШКТ).
До таких препаратів відносяться:
- таблетки («Каферід», «Гемостимулин», «Фитоферролактол», «Гемофер», «Феррум Лек», «Феррокаль»);
- сиропи («Актиферрин», «Ферронал»);
- ампули («Мальтофер», «Феррум Лек»).
Існують і інші препарати, що допомагають при анемії. З приводу їх застосування варто проконсультуватися з лікарем.