Дієта при підвищеній кислотності: що можна, а що не можна їсти?

Зміст:

Дієти при захворюваннях шлунка є найважливішим елементом лікування. Необхідно вибрати правильний раціон харчування, а для цього в першу чергу потрібно визначити якого типу у вас гастрит, так як, вибравши неправильний вид дієти можна посилити захворювання шлунка.

При виникненні перших симптомів необхідно:

  • записатися на прийом до гастроентеролога, якщо вам дуже погано, тоді викличте лікаря додому;
  • при сильних приступах супроводжуються блювотою або розладом шлунка, пийте постійно маленькими порціями воду кімнатної температури;
  • зберігайте спокій, так як хвилювання завжди сильно впливає на шлунок.

У цій статті ми розповімо, як правильно харчуватися в період загострення хвороб шлунка супроводжуються підвищеною кислотністю, щоб уникнути появи в майбутньому рецидивів.

Головні принципи раціону

В ході дієти при підвищеній кислотності головним чином необхідно зменшити активність вироблення шлункового соку.

А тому слід:

  • Не вживати продукти, що містять грубу клітковину або інші грубі елементи, так як вони можуть механічно нашкодити стінок шлунка під час запального процесу.
  • Не є продукти, які сприяють активному виробленню шлункового соку.
  • Велику увагу приділяємо температурі вживаної їжі, вона повинна бути в межах 15-60 градусів.
  • Харчуватися слід дрібно, ретельно пережовуючи, від чотирьох до шести разів протягом дня.
  • Також немало важливо їсти постійно в певний час.
  • Відпочивати хоча б хвилин 15 в лежачому положенні.

Які продукти принесуть користь, а які ні?

Перелік дозволених продуктів харчування під час лікувальної дієти при підвищеній кислотності:

  • Крупи. Можна їсти на гарнір, а також в якості основного прийому їжі. Каші, такі як вівсяна, рисова, гречана, манна, можна варити навіть на молоці.
  • Овочі. Морква, буряк, цвітна капуста, картопля краще є варені і протерті. А також допускаються молоді кабачки, гарбуз, очищені помідори. Можна трохи зеленого горошку, зелені і зеленого салату.
  • Білки яєць.
  • Морепродукти.
  • Хліб. Дозволяється вчорашній або підсушений.
  • М’ясо і риба. Допускаються лише з низьким вмістом жиру.
  • Десерт. Допускається вживання фруктів, ягід, але тільки солодких, які рекомендується запікати. Дозволяється їсти пастилу, зефір, мед, пудинги, киселі, муси.
  • Напої. Можна пити чорний чай, кава і какао тільки неміцні і з додаванням молока або вершків. Корисним буде трав’яні чаї або настої, а відвар шипшини добре знижує кислотність.

Не секрет, що при будь-яких хворобах ШКТ необхідно їсти супи. При надлишку кислоти в шлунку вкрай корисні слизові і легкі овочеві супи.

Не дозволяється вживання їжі, яка підвищує секреторні функції шлунка:

  • жирні бульйони;
  • копченості з досить великою кількістю спецій;
  • квас, газовану воду, сильно міцний чай, какао, кава;
  • чорний хліб;
  • сирі овочі, овочеві гострі закуски, свіжий часник, цибулю, маринади і лимонний сік.

Зразок харчування на дієті при підвищеній кислотності на день

  • Перший прийом їжі повинен бути в період з 6 до 7 годин ранку. З’їдаємо рисову кашу, яйце некруто і запиваємо чаєм з молоком.
  • Другий прийом їжі 9-10 годин. Випиваємо кисіль або молоко за бажанням.
  • Третій прийом їжі 12-13 години дня. Обідаємо супом (пюре), рибним суфле, а також картопляної запіканкою і компотом.
  • Четвертий прийом їжі 15-16 годин. Випиваємо гарбузовий сік з сухариками.
  • П’ятий прийом їжі 18-19 годин. Вечеряємо відвареної горбушею, картопляним пюре і запиваємо киселем.

З 21-22 годин можна випити молока.

Проте якщо у вас кислотність підвищується регулярно, то більш точну дієту повинен призначити фахівець, так як, можливо, кислота – це розвиток іншого захворювання.

Не запускайте хворобу – вчасно реагуйте і будьте завжди здорові!

Leave a Comment