Гестаційний діабет: факти і суперечності

Гестаційний діабет або діабет вагітних — діагноз, який не знайомий дуже багатьом лікарям і більшості жінок.

Ще не так давно на рівень цукру в крові вагітних жінок звертали поверхневе увагу, тим більше що цей рівень підвищується фізіологічно (гіперглікемія) з-за підвищених потреб зростаючого плоду в цукрі — легко одержуваної і засвоюваної енергії.

Проте до цих пір існує багато протиріч у постановці самого діагнозу «гестаційний діабет».

Діабет вагітних асоціюється з такими ускладненнями вагітності, як великий плід (макросомия, або вага дитини більше 4 кг), прееклампсія, передчасні пологи, проблеми в пологах і більш високий рівень оперативного розродження, зокрема кесаревого розтину.

Гестаційний діабет зустрічається в 5-25% вагітних жінок і становить понад 87% усіх випадків діабету під час вагітності. Вважається, що більшість жінок, які страждають гестаційним діабетом, мають певні порушення обміну речовин з порушенням засвоєння цукру і інсуліну ще до вагітності, але без ознак подібних змін. Також у цих жінок є підвищений ризик розвитку діабету у зрілому віці, як і у їхніх дітей — вони частіше страждають ожирінням і порушенням обмінних процесів.

Таким чином, питання своєчасної діагностики гестаційного діабету і його лікування є актуальним для багатьох жінок.

Чому у вагітних підвищується рівень цукру в крові?

У всіх вагітних спостерігаються два важливих процесу, кардинально впливають на обмін цукру (глюкози) в їх організмі. Перший процес називається прискореним голодуванням, яке тісно пов’язане з нічним зниженням рівня цукру в крові. Під час нічного сну жінка не приймає їжу, тому закономірно, що рівень цукру в її крові значно знижується. Визначення ранкових показників цукру в крові часто використовується в діагностиці цукрового діабету та при контролі лікування цього захворювання.

Однак реакція вагітних жінок на нічний голодування призводить до ще більшого падіння рівня глюкози. Саме тому чимало вагітних жінок прокидаються від почуття голоду ночами і потребують їжі. Крім падіння рівня цукру в крові підвищується рівень жирних кислот, що прискорює утворення ацетону (кетонові тільця теж часто знаходять у сечі вагітних жінок, що є нормою).

Кількість глюкози, що виробляється печінкою, збільшується на 30%, що автоматично підвищує вироблення інсуліну підшлунковою залозою. Але ряд плацентарних гомонов підвищують стійкість клітин до інсуліну. Неправильне харчування вагітної жінки (відсутність сніданку, тривалі перерви між прийомами їжі) призводить до швидкого порушення обмінних процесів та посилює стан прискореного голодування.

Інший процес, який виражений у вагітних жінок, що проявляється збільшенням розпаду поживних речовин, в першу чергу для швидкого забезпечення плода цими речовинами. Зміна чутливості до інсуліну в тканинах матері призводить до того, що змінюється не тільки обмін вуглеводів, а й білків і жирів. Кров жінки стає насиченою енергетичними речовинами — жирними кислотами і тригліцеридами, які також беруть участь у виробленні гормонів плацентою і плодом.

Незважаючи на прискорене голодування та розпад речовин, вагітні жінки швидко набирають вагу, що нерідко спостерігається при другому типі цукрового діабету. Набір ваги пов’язаний з включенням механізму самозбереження і накопичення енергетичних речовин для успішного виношування потомства, так як вагітність є серйозним навантаженням для жіночого організму.

Фактори ризику розвитку гестаційного діабету

При постановці на облік повинні бути взяті до уваги наступні фактори ризику розвитку діабету вагітних:

  • ожиріння (індекс маси тіла до вагітності більше 30 кг/кв. м;
  • сімейна історія наявності діабету у близьких родичів;
  • приналежність до етнічної групи чи нації, де відзначається високий рівень діабету (Південна Азія, Близький Схід та інші);
  • вік старше 35 років;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • багатоплідна вагітність;
  • гестаційний діабет при вагітності в минулому;
  • велика дитина в минулому (більше 4,5 кг).

Суперечності у постановці діагнозу «гестаційний діабет»

Визначення рівня цукру в крові виявилося недостатнім для діагностики цукрового діабету, тому що його рівень може значно коливатися протягом дня і залежати від багатьох факторів. Недостатньо також визначати рівень цукру в крові, взятої з пальця, особливо для правильної діагностики діабету.

Досі немає одностайності в нормах рівня глюкози у вагітних жінок. Суперечності пов’язані з тим, що існує кілька організацій (The International Association of Diabetes and Pregnancy Study Groups (IADPSG), ВООЗ, професійні товариства ендокринологів та інші), рекомендації яких відрізняються, але ними користуються лікувальні установи та лікарі за власним бажанням.

Скринінг на діабет рекомендується проводити у жінок в 24-28 тижнів вагітності. Незважаючи на те, що глокозотолератный тест (ГТТ), який використовують в практиці понад 30 років, є «золотим діагностичним стандартом» (найкращим) у постановці діагнозу діабету, його часто плутають зі скринінговим тестом. Прогностичний, або скринінговий тест (glucose challenge test) включає в себе прийом 50 г цукру і вимір рівня глюкози в крові, а діагностичний тест (ГТТ) — 75-100 г цукру і визначення рівня цукру через 2-3 години.

Однак часто між лікарями виникають розбіжності в тому, який тест вибрати зміни в рівні цукру натще — скринінговий або відразу ж жінку направити на діагностичний тест. Зазвичай такі розбіжності впираються у вартість проведення аналізів і того, хто їх оплачує. Прогностичний тест дешевше, і при його нормальних показниках можна не проводити діагностичний тест. Порівняльний аналіз різних схем скринінгу та діагностики гестаційного діабету показав, що жодна схема ведення вагітних жінок щодо діагностики гестаційного діабету не має переваги, тому не може бути рекомендована в якості міжнародного стандарту.

Щодо проведення ГТТ існують суперечки: скільки брати глюкози — 75 г або 100 г? ВООЗ рекомендує 75 г глюкози, в Північній Америці, ряді країн Європи і Азії популярністю користується прийом 100 г глюкози.

Найгірше, коли лікувальні установи використовують різні види «солодощів», а часто просять жінку принести цукор або солодку воду з будинку, а іноді бутерброди та іншу їжу. Для проведення тестів на діабет існують стандартні набори, проте багато клініки та лабораторії такими наборами не користуються з-за економії бюджету. Деякі лабораторії пропонують не глюкозу, а глюкозний полімер, у якого менше побічних ефектів, ніж у чистої глюкози. Все ж, якщо вагітна жінка оплачує проведення тестування з своєї кишені, то змушувати її купувати або приносити розчин цукру або ще чого-то недоречно.

Найбільші розбіжності серед лікарів спостерігаються щодо інтерпретації результатів аналізів. За рекомендаціями ВООЗ визначення рівня глюкози проводять через 2 години, і нормою вважається рівень глюкози менше 7,8 ммоль/л. Більшість лікарів користуються вимірюванням рівня цукру через годину після прийняття рідини з глюкозою і через 2 години. Показники норми в такому випадку будуть такими: до 10,0–10,6 ммоль/л (1 год) і до 8,5–8,9 ммоль/л (2 години). Діапазон норми знову ж таки залежить від прийнятих в лікувальному закладі показників. Деякі лікарі рекомендують визначати рівень цукру через три години (третя порція крові).

Що необхідно пам’ятати вагітним жінкам

Незважаючи на те, що у вагітної жінки можуть виявити гестаційний діабет, його лікування практично ніколи не починається з призначення препаратів інсуліну. Жінка має бути проінформована, що у 80-90% випадків модифікація харчування і способу життя може значно поліпшити стан вагітності і підтримувати рівень цукру на нормальному рівні. Також рівень ускладнень при вагітності і в пологах у випадках недіагностованого гестаційного діабету все ж дуже низький. Однак діагностований гестаційний діабет може спровокувати надмірне втручання з боку лікарів з частими відвідуваннями жінкою клінік і лабораторій, що в свою чергу підвищить рівень стресу і психологічного напруження вагітної.

Проблема в тому, що навчити жінку дотримуватися дієти і правильно контролювати рівень цукру в крові в домашніх умовах набагато важче, ніж просто «посадити» на інсулін — і тут криється ще один великий мінус діагностики та лікування гестаційного діабету. В ряді країн в лікувальних установах є інструктор по діабету, або «викладач діабету», — найчастіше це санітарка, яка пройшла спеціальну підготовку і проводить навчання хворих на діабет. Часто жінка проходить навчання самоконтролю рівня глюкози, розрахунку дози інсуліну та його правильного введення в стаціонарних умовах (або в умовах денного стаціонару) протягом декількох днів, поки вона не навчиться робити це правильно.

Як не можна різко і швидко знижувати кров’яний тиск у вагітних з гіпертонією, так і первинною метою при гестаційному діабеті буде поступове зниження рівня цукру крові мінімум на 50%. При цьому важливо розуміти, що дієта і фізична активність покращують зниження цукру крові і дозволяють уникнути приймання великих доз медикаментів.

Для багатьох жінок щоденні розрахунки правильної дози інсуліну є складним процесом. Точний розрахунок дози та дотримання чіткого графіка введення інсуліну — це запорука не тільки успішного лікування, але і попередження виникнення небезпечних ускладнень застосування інсуліну. Тому профілактика гестаційного діабету за допомогою правильного харчування і фізичної активності з перших тижнів вагітності (в першу чергу в групі ризику) дозволить уникнути застосування лікарських препаратів у більшості вагітних жінок.

Цукровий діабет вагітних — це та область акушерства, де має провести чимало досліджень, щоб виробити оптимальні рекомендації для вагітних жінок і лікарів. Багато лікарі рекомендують наступне: якщо існують чинники ризику, краще всього провести скринінг-обстеження з виявлення діабету. Крім того, здорове харчування не завадить ні одній вагітній жінці, тому бажано обмеження солодких і борошняних продуктів, а також інших з великою кількістю вуглеводів. Застосування інсуліну доцільно тоді, коли рівень глюкози в крові високий і не піддається зниженню дієтою.

Leave a Comment