Як правильно заїдати стрес? Меню для міцних нервів.

Зміст:

Трагедію особистого життя, робочі негаразди – приводів для покупки черговий коробки з цукерками сила-силенна. Втекти, сховатися, усамітнитися і насолодитися єдиною можливістю знайти гармонію з простором, з часом, з самим собою… на Жаль, ні коробка цукерок, ні вазочка з морозивом, ні піца розміру «XXXL» не вирішать проблему, а лише погіршать її.

Їжа дійсно впливає на перебіг хімічних процесів в організмі і здатна не тільки вгамовувати голод, але і заспокоювати, порушувати, дарувати енергію і забирати її.

Про те, як правильно заїдати стрес, сьогодні достеменно відомо. І якщо психотерапевтичні методи вирішення конфліктів – не ваш варіант, заручіться підтримкою продуктів-антистрессов.

Заїдати стрес правильно: продукти відмінного настрою у вашій тарілці

Руйнівна сила стресу здатна завдати організму нищівний удар. Поради «не думай про погане», «махни рукою» і філософські вислови а-ля «все буде добре», «все пройде і це теж» працюють у більшості випадків вхолосту. В глибині душі страждалець купається в океані відчаю, де острівці надії затоплені темними водами.

Більшу ефективність демонструють десерти, фастфуд і інші представники світу висококалорійної і шкідливої їжі, які включають центр задоволення в головному мозку та дозволяють забутися і відвернутися від проблем.

Стрибки кортизолу, адреналіну, цукру, напружена робота органів травлення – організм відчуває граничні навантаження і виходить з ладу, «радуючи» гормональним збоєм, зайвою вагою, проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Зупинити порочне коло неймовірно складно, «наркотичний» ефект від вживання солодкої, солоної і жирної їжі дійсно викликає сплеск серотоніну – гормону задоволення. Виробники кондитерських виробів, випічки, фастфуду навмисно використовують поєднання «сіль, цукор, жир», щоб обзавестися широкою аудиторією споживачів.

Як зупинитися? Усвідомити проблему і наповнити тарілку корисними продуктами з антистресовим ефектом. Висока концентрація певних вітамінів та поживних елементів стабілізує стан нервової і ендокринної систем, підвищить енергетичний тонус і знизить рівень тривожності.

Наступні елементи допоможуть упоратися зі стресом:

  • Цинк: вчені стверджують, що менше цього мінералу в організмі, тим тривожніше самопочуття людини. Цинк піднімає настрій, покращує живлення мозку, захищає клітини мозку від негативних впливів, а ще – зміцнює волосся і покращує якість шкіри. Основні постачальники цинку – морепродукти, насіння і горіхи, яловичина, вівсянка, сир, яєчний жовток.
  • Магній – макроелемент, дефіцит якого спостерігається у 90% людей. Між тим його нестача призводить до серйозних розладів нервової системи. Маючи тіло магнієм, ми підвищуємо стресостійкість, позбавляємося від тяги «заїсти і запити поганий настрій», сприяємо схудненню і позбавляємося від набряків. Велика кількість магнію міститься в злаках (буром рисі, ячмені, вівсі), авокадо, молочних продуктах, темно-зелених листових овочах (шпинаті, мангольде), темному шоколаді, сушених травах (базиліці, шавлії).
  • Вітамін В12 – незамінний помічник у питанні стабілізації настрою. Ціанкобаламін блокує діяльність гормонів стресу, відновлює нервові клітини, «лікує» синдром хронічної втоми. Поповніть запаси цього вітаміну, активно налягаючи на печінку, яловичину, молочні продукти, рибу, морепродукти. На жаль, в рослинних продуктах вітамін В12 не міститься.
  • Вітамін С – не тільки потужний антиоксидант, але й найважливіший фактор захисту від стресу. При високих фізичних і емоційних навантаженнях витрачання аскорбінової кислоти досягає жахливих масштабів. Шипшиновий чай, солодкий перець, цвітна капуста, цитрусові, шпинат, томати, яблука повинні поглинатися у великих кількостях, коли накриває депресія. Їжте хоч тазиками – нерви стануть міцнішими, зуби біліше, талія – стрункішою.
  • При неврозах організм безцеремонно витрачає фолієву кислоту, в комплексі функцій якої – участь у виробництві серотоніну, гормону радості. Дефіцит фолієвої кислоти призводить до втоми, млявості, зникнення ентузіазму, «відпливу» енергії і навіть до агресії. Джерела – шпинат, брокколі, злаки, банани, лосось, сир, сир.
  • Омега-3 кислоти – це не тільки здоров’я серця і судин, але і баланс рівня кортизолу в крові, не кажучи про потужної захисту головного мозку. Жирна риба (лосось, форель, скумбрія), лляна та оливкова олія – смачні і корисні джерела Омега-3 кислот.

Заїдання тривоги, згідно з останніми дослідженнями, приводить в середньому до набору 5 кг в рік. «Нервові» кілограми не тільки псують настрій, але і знижують самооцінку і стають провокаторами «запою» – регулярного переїдання на грунті «я такий нещасний, а ще – і некрасивий».

Не потурайте бажанням втекти від вирішення проблеми, зарившись головою в несмачну і шкідливу їжу. Реорганізуйте своє меню, активуйте природний механізм опору.

Заїдаємо стрес смачно: меню

Сідати на голодну дієту в період високих психофізичних навантажень – остання справа. Організм особливо потребує енергії в «критичні дні», але постачальники калорій і вітамінів повинні бути правильні.

Так виглядає меню людини з залізними нервами:

  • після пробудження: склянку води з медом і лимоном;
  • сніданок: вівсяна каша з бананами, родзинками і корицею, йогурт з біфідобактеріями і злаками, зелений чай;
  • другий сніданок: смузі з селери, шпинату, яблук і грейпфрута;
  • обід: суп-пюре з брокколі з сиром, запечений лосось, овочевий салат;
  • перекус: м’ятний чай, мигдаль і волоські горіхи, шматочок гіркого шоколаду;
  • вечеря: яловичий стейк, салат з помідорів з моцарелою;
  • перед сном: кефір.

Апетитно? Фактор антистрес активований корисним і смачним способом. Вгамувавши голод і відчувши прилив енергії, окресліть коло проблем, подумайте про варіанти їх вирішення, складіть план дій і неквапливо приступите до його реалізації.

Нерозв’язних проблем немає. Все вийде. Ідіть до світла, який обов’язково замерехтить в кінці темного тунелю. Ідіть з твердою вірою в успіх, отримуючи задоволення від кожного пройденого метра.

Leave a Comment