Зміст:
Для того щоб схуднути, не обов’язково сідати на дієту. У деяких випадках харчування «за планом» може взагалі не зрушити вагу. Чому? Приміром, середземноморська дієта на пасті «аль денте» при неправильному приготуванні макаронів не позбавить вас від кілограмів, а посилить вагове «перевага». Деякі дієтологи не підтримують системне харчування. За Дюканом, Аткінсом або Малишевою – кожен режим суперечливий і значно збіднює раціон. Але якщо відмовитись від 5 продуктів, які можна не тільки активувати процес схуднення, але і домогтися в цьому напрямку значущих результатів.
Геть всі таблиці з поєднанням продуктів, всі довгі списки позбавлень і обмежень. Запам’ятайте всього 5 ворогів вашої фігури і при зустрічі з ними говорите тверде ні спокусі.
У Топовій п’ятірці продуктів – ті, які уповільнюють метаболізм і сприяє відкладенню жирів.
Саме вони зумовлюють інсуліновий стрибок зростання рівня цукру в крові), провокують відчуття голоду і викликають стійке бажання «перекусити».
Погодьтеся, відмовитися від продуктів 5 – простіше, ніж худнути на капустяному листі.
5 основних продуктів, від яких потрібно відмовитися.
5 місце – м’ясо.
Не засмучуйтеся, не кожне м’ясо шкодить фігурі. Але від свинини і баранини доведеться відмовитися.
Величезна кількість жиру (до 50%) підірве не тільки фігуру, але і здоров’я. Ожиріння, склероз, артрит, серцево-судинні захворювання – вживання свинини і баранини не виправдовує себе нічим.
М’ясоїди цілком можуть вгамувати голод курячою грудкою, пісної яловичиною (не мармурової!), кролятиною та іншими доступними видами дієтичного м’яса.
Дієтологи взагалі рекомендують виключити «сучасне м’ясо» з раціону. Велика кількість гормонів та іншої синтетики може звести нанівець всю користь.
Ідеальний варіант – фермерський продукт, екологічно чистий, повністю натуральний. У будь-якому випадку норма вживання м’яса варіюється в межах 200-300 р. в добу.
4 місце – вершкове масло.
Користь вершкового масла – міф. Вітаміни Е і А можна отримати з більше корисних жирів – оливкової або лляної олії, наприклад. Рекомендована доза цього продукту на добу – всього 7-10 г!
Досить складно уявити собі ранкове чаювання з такою кількістю масла. Простіше виключити цей вид тваринного жиру повністю.
Втім, є окрема група людей, яким можна і навіть потрібно їсти вершкове масло – що живуть на Північному полюсі, які хворіють на туберкульоз, анорексичним.
Інші рішуче відмовляються від концентрованого жиру, у якого найвищий холестериновий індекс і калорійність.
3 місце – майонез.
Майонез – традиційна заправка для олів’є і мімози. Чому б не замінити ультравредные салати на корисні? Капрезе, грецька – ідеальний варіант салатною закуски.
А про майонезі доведеться забути. Навіть про натуральному домашньому.
Величезна кількість рослинної олії і визначає потрапляння цього продукту в ТОП.
Не кажучи про загустителях і підсилювачах смаку, які апріорі не повинні бути присутніми на столі худне.
2 місце – пшеничне борошно.
Пшеничне борошно і продукти на її основі – табу. Взагалі всі рафіновані (очищені) «страви» годяться лише людям з дефіцитом ваги. Але у випадку пшеничного борошна – окрема історія, так як раціон сучасної людини майже неможливо уявити без цього інгредієнта. А треба.
Біла і розсипчаста борошно, з якої виходить повітряний і пишний м’якушка хліба, багета або торта – це отрута, чистий крохмаль, суцільні легкозасвоювані вуглеводи.
А ось те, що йде на корм худобі – зародок, ендосперму і оболонка – це поживно і корисно. Хочете схуднути без дієти – забудьте про очищену пшеничне борошно. Замініть її житній висівковий.
1 місце – цукор.
Лідер руйнівників фигры – це цукор. Кожен знає про шкоду цього солодкого продукту. Але з якихось причин регулярно про це забуває. «Я взагалі не їм цукор!». Як часто ми обманюємо себе подібними твердженнями.
Значуща частина магазинних продуктів містить буряковий цукор. Це і гірчиця, і томатний соус, і хліб, не кажучи про кондитерських виробах. Ви любите гіркий шоколад?
І з почуттям гордості поглинаєте плитку мегаполезного продукту? Нехай цілих 70%, у ній – какао-боби, але 30% – цукор. Пожуйте какао-боби і порівняйте цей смак з шоколадом.
Потреби в цукрі організм людини не відчуває взагалі.
При його вживанні не тільки порушується обмін речовин, але і страждає імунна система, ми старіємо швидше, кістки стають крихкими.
Цукор – це наркотик, він викликає реальну залежність (науково доведений факт). У ньому немає жодного корисного компонента. Навіть тростинний має сумнівний коефіцієнт користі – нікчемна частина вітамінів не здатна реабілітувати продукт.
Продукти, які не потрапили в ТОП-5.
Багато хто спитає – а як же картопля, рис, макарони? Їх шкода в порівнянні з перерахованими вище абсолютними ворогами фігури – відносний.
Макарони потрібно вибирати твердих сортів і варити їх правильно. Печений або відварену в шкірці картоплю – відмінний джерело калію і магнію.
Білий рис замініть на буре – і порожній вуглевод перетвориться в живильний і корисний продукт. На жаль, ніяких маніпуляцій по увеличиванию індексу корисності «п’ятірки» здійснити неможливо.
Існують і міфічно шкідливі продукти, які дійсно досить калорійні.
Але всі дієтологи настійно рекомендують включати їх в раціон:
- горіхи в кількості 30 грамів перетворять шкіру, нігті і волосся, ними добре ласувати в якості перекусу (дозовано), корисні жири благотворно позначаться на стані всіх систем, включаючи статеву функцію;
- сухофрукти – з усього розмаїття солодощів саме вони повинні бути десертом до чаю, їх суперник – тільки мед, але не пастила або зефір (продукти з вмістом отруйного цукру);
- алкоголь – вживання коньяку та сухого вина стимулює обмін речовин і навіть сприяє знищенню целюліту на відміну від цукровмісних напоїв (лікери, настоянки, коктейлі).
Погодьтеся, стрункість зовсім не вимагає виснажливої роботи над собою, якщо дотримуватися деяких правил. Але їх виконання має бути старанним.
Якщо сьогодні ви дозволите собі маленький круасан, завтра буде складніше відмовитися від великого торта. Подивіться на продукти з ТОП 5 іншими очима.
Візьміть ложечку цукру, олії або борошна, покладіть її в рот, розсмакують – вам дійсно подобається цей смак? Ви дійсно не можете без цього обійтися? Або все-таки вас переконали промисловці в тому, що це смачно?