Зміст:
- мед і цукор
- морська сіль
- свіжовичавлені соки
- гранола
- сьомга
- оливкова олія
- картопля
- йогурти з біфідобактеріями
- органічна їжа
- знежирені продукти
Правильне харчування і корисна їжа можуть нашкодити вашому здоров’ю й фігурі. Вчені все частіше беруть участь у гарячих суперечках про «правильні» продукти, викриваючи міфи, які перешкоджають схудненню.
Ні поради професійних дієтологів, ні вмовляння медиків не можуть зупинити лавину помилок. Ми наполегливо накопичуємо псевдонаукові знання і втілюємо їх в життя.
Міф 1. Мед і цукор
Мед, безперечно, смачний продукт. А ось його користь все частіше піддається критиці. Величезна кількість швидких вуглеводів у складі псує репутацію меду, адже організму абсолютно без різниці, що відкласти жир – плитку шоколаду або 150 р. меду.
Продуктом категорії «міфічна користь» є і тростинний цукор, який з невідомих науці причин придбав статус дієтичного продукту.
Користі в такому цукрі трохи більше, ніж у рафінованому, але кількість швидких вуглеводів – таке ж. А значить – повніти як від білого, так і від коричневого цукру можна з однаковою швидкістю.
Пам’ятаємо:
- в 100 г. меду – 330-380 ккал,
- у 100 р. тростинного цукру – 380-390 ккал.
Обидва продукту – «володарі» високого глікемічного індексу.
Міф 2. Морська сіль
Морська сіль містить стільки ж натрію, скільки традиційна кухонна. Будь-яка сіль негативно впливає на роботу серця при надмірному споживанні.
У морській дійсно міститься більше мінералів, але перевага – мікроскопічний і не здатний хоч скільки задовольнити потребу нашого організму в корисних нутриентах.
Ресурсом, який поставляє нашому організму вітаміни і мінерали, повинна бути їжа, але ніяк не сіль і не цукор!
Міф 3. Свіжовичавлені соки
Свіжовичавлений сік – вибух енергії і вдалий початок дня! Насправді соковижималка – найгірші інвестиції в здоров’я.
Вибух енергії – лише сплеск цукру в крові і подальше стрімке відкладення жиру. Будь сік – пакетований або свіжовичавлений – «швидкий» вуглевод з високим ГІ.
Очищений від харчових волокон сік не представляє ніякої іншої цінності, за винятком комерційної – виробнику. Їжте плоди цілком або готуйте смузі, подрібнюючи м’якоть фруктів блендером в пюре.
Міф 4. Гранола
Популярність граноли зростає стрімко. Тим часом дієтологи радять уважно придивитися до складу і виявити величезну кількість цукру, жиру, солі. Модний сніданок рясніє добавками, назвати які корисними неможливо навіть з натяжкою.
- Приготування гранолы вимагає термічної обробки – обсмажування, яке знищує більшу частину вітамінів.
- Цільнозернові сировина піддається зарумяниванию в жирах, карамелізації в цукрі, перед тим як потрапити в нашу тарілку.
Десерт, ласощі, але не корисний сніданок!
Міф 5. Сьомга
Сьомга – царська риба, багата Омега-жирами. Під льоду в супермаркеті лежить зовсім інша сьомга – вирощена в неволі, виплекана на спецкормах.
Така сьомга не стане засобом профілактики атеросклерозу і може навіть посприяти хвороб серцево-судинної системи.
Чудовий джерело Омега-жирів і амінокислот – скромна оселедець, «пасуться» в океані, а не на фермі.
Міф 6. Оливкова олія
В 5 разів більше Омега-6, у 2 рази – вітаміну Е, це все про нього, про… соняшниковій олії! І якщо мова зайшла про корисних жирах ненасичених, найцінніша кислота Омега-3, у величезних кількостях міститься в лляній олії.
Оливкова програє практично всім своїм рослинним конкурентам, але завдяки рекламі цінується на вагу золота. Кажуть, на ньому навіть можна схуднути!
Між тим калорійність будь-якого рослинного масла – близько 900 ккал на 100 р. Не більше 2 ст. л. – норма, перевищувати яку шкідливо для фігури.
Міф. 7. Картопля
Навпаки, картопля стала персоною нон грата на нашому столі. Між тим в 100 г. «шкідливих» бульб – 420 мг калію і лише 80 ккал, не кажучи про магнії, залізо, фосфор, аскорбінової кислоти та інших корисних мінералах і вітамінах.
Калій – знаменитий «протинабряковий» макроелемент. Порція запеченого в шкірці картоплі виведе зайву рідину, вгамує голод і не вплине на фігуру.
Виняток – картопля смажена (192 ккал), вершкове пюре (120 ккал).
Міф 8. Йогурти з біфідобактеріями
Йогурти, збагачені біфідобактеріями, марні і не способи нормалізувати мікрофлору.
Експерименти підтвердили: бактерії важко переносять середовище шлункового соку, а найживучіші піддаються атаці живуть в кишечнику мікроорганізмів і програють цю війну.
Компанія Danon вже виплатила мільйони доларів обуреним американським споживачам, які не піддалися на аферу про відновлення мікрофлори і подали позов до суду.
Міф 9. Органічна їжа
Органічна їжа набагато дорожче звичайної, але чи дійсно вона корисніше?
- Ізраїльські експерти попереджають довірливих споживачів: «природні» пестициди отруйні в тій же мірі, що і синтетичні, інакше вони були б не здатні боротися з шкідниками!
- Більше того, половина «органічних» добрив досконально не досліджена – їх шкідливі властивості можуть перевершити «хімічних» конкурентів.
- І, нарешті, органічні продукти найчастіше заражені небезпечним канцерогенним грибком аспергиллом.
Екологічна сторона питання вимагає окремого міркування: органічний бізнес збитковий для екології і сильніше забруднює ґрунтові води.
Міф 10. 0% жиру
Знежирені продукти – молоко, сир, сири – надзвичайно популярні серед людей, які мають намір схуднути і знизити холестерин в крові.
- Згадуємо уроки хімії: кальцій та інші жиророзчинні корисні нутрієнти потребують жирі для хорошою засвоюваності.
- Дослідження виявили: знежирені продукти підсилюють відчуття голоду.
- Але головний недолік молочної продукції «0% жиру» – в наявності підсолоджувачів, покращувачів смаку, стабілізаторів, згущувачів. Калорійність продукту на виході трохи відрізняється від «жирного» конкурента, шкода – очевидна.
Часто наша впевненість – «замовна», результат масованої атаки ззовні. Будьте пильні: маркетологи не дрімають!