Зміст:
- не їж і худнеш
- вуглеводи — вороги стрункої фігури
- роздільне харчування
- дробове харчування
- безсольові дієти
- багатий сніданок
- пізня вечеря — зайва вага
Сумарна кількість дієт у світі перевищує два десятки тисяч. Кожна друга дівчина мінімум раз в рік закриває рот на замок і занурюється в тужливий і виснажливе «ничегонеедение». Між тим міфів про дієти – превелика безліч, і більшість рецептів стрункості працюють у збиток.
Дієтологи регулярно моніторять інформацію і топлять піратські кораблі нісенітниць, що не заважає помилкам обростати новими подробицями, переходячи з уст в уста і завдаючи шкоди спраглому знайти фігуру мрії будь-якою ціною.
Про яких небезпечних ілюзіях слід забути раз і назавжди?
Помилка 1. Не жерти!
Система живлення легендарної Майї Плісецької, іменована «Не жерти», надзвичайно популярна в колі людей із зайвою вагою і виконується з особливою старанністю – до першого непритомності, до першого зриву, до першого крику відчаю «вони (кілограми) повернулися!».
Гипераскетичное харчування, тобто голодування, травмує психіку, здоров’я і, головне, уповільнює обмін речовин.
Неможливо звинуватити рада «не жерти» в неефективності. Причинно-слідче «не їж – худнеш» дійсно працює. На короткій дистанції. Після голодної стометрівки доведеться сісти на пеньок» і вирішити стратегічну задачу, як подолати такі відрізок шляху.
- Збільшення калорійності при активованому режимі заощадження енергії (метаболізм сповільнилося) приведе в кращому випадку до ефекту плато – зупинці ваги.
- У гіршому, як це часто буває, кілограми переможно повертаються, захопивши «приятелів».
Як правильно: не переїдати, не занижувати калорійність менше рекомендованих ВООЗ 1200 ккал.
Помилка 2. Вуглеводи повнять
Захоплення білковими дієтами приведе вуглеводи до статусу головних винуватців повноти. Насправді тільки «швидкі» – борошняні і цукровмісні вироби, фастфуд і напівфабрикати – розташовуються на талії з завидною швидкістю. Організм не в змозі миттєво переробити таку кількість енергії і завбачливо відкладає надлишок у вигляді жиру.
«Повільні» вуглеводи постачають енергію нешвидко (повільно розщеплюються). Чи означає це, що каші, цільнозерновий хліб або навіть овочі можна споживати тазиками? Аж ніяк! Надлишок будь-яких калорій, «поганих» чи «хороших», повнить.
Як правильно: 40-50% вуглеводів з «повільних» джерел – здорова норма, в якій не можна собі відмовляти.
Помилка 3. Роздільне харчування
Роздільне харчування викликає у гастроентерологів здивування: з роздільним травленням ще ніхто в науковому світі не зустрічався. В системі ШКТ виробляються всі необхідні ферменти для розщеплення і білків, і жирів, і вуглеводів «в один сеанс».
А фахівці в області харчування нагадують: майже будь-який продукт містить у собі три групи нутрієнтів одночасно.
- Як видалити із хліба 9 г білка?
- Як вилучити 5 г вуглеводів з молока?
Інша справа – роздільне харчування допомагає знизити калорійність раціону. Смажене м’ясо з смаженою картоплею будуть рознесені в різні прийоми їжі, а кількість овочів значно збільшиться.
Як правильно: акцент на користь повільних вуглеводів під час сніданку, змішання білків і вуглеводів в обідній прийом і полегшений білково-овочевий вечерю.
Помилка 4. Дробове харчування
«5, а краще – 6-7 маленьких порцій в день!» – рекомендують журнали про схуднення, в той час як численні дослідження не виявили різниці між триразовим харчуванням і багаторазовим.
Має значення сумарна кількість калорій, а твердження «дробове харчування прискорює обмін речовин» не володіє переконливою доказовою базою. Для розгонки метаболізму досить пити воду і зелений чай протягом дня.
Як правильно: задовольняти голод у міру його виникнення здоровою їжею і підсумувати калорії. 3 рази по тарілці або 33 рази маковому зернятку – вибір залежить від індивідуальних переваг.
Помилка 5. Безсольові дієти
Безсольове меню («японка» та інші) – модний тренд. Кількість солі в раціоні сучасної людини дійсно надмірне, але повна відмова від NaCl загрожує:
- зміною осмотичного тиску,
- погіршенням транспортування поживних речовин,
- зростанням ризиків серцево-судинних патологій.
Іони натрію дозволяють підтримувати структурний склад крові в нормі.
Головна перевага безсольової дієти – у швидкому зниженні ваги, але виключно за рахунок «зливу» води, а не горіння жиру. Повернення до звичного меню відновить об’єм рідини в тканинах і цифри на вагах.
Як правильно: дієтологи рекомендують знизити, а не виключити споживання солі. 2-3 р окрім того натрію, який вже міститься в продуктах харчування, достатньо, щоб вивести зайву воду і не обезвожить організм. Досаливайте їжу після приготування. Використовуйте морську сіль, додаючи в блюдо кілька кристаликів.
Помилка 6. Багатий сніданок
Щільні сніданки, можливо, найближчим часом будуть зняті з п’єдесталу пошани. Поки дієтологи сперечаються, що краще їсти після пробудження – м’ясо або каші, вчені рекомендують максимально полегшити ранковий прийом їжі, а краще і зовсім почекати з їжею. А ще не забувайте займатися кардіо з ранку, наприклад стрибайте на скакалці.
Період після сну – режим активної детоксикації, спалювання жирів, вироблення енергії. Сніданок вимикає энергопроизводящий процес. Людина відчуває втому і сонливість після ранкового прийому їжі, а організм налаштовується на збереження жирових запасів.
Як правильно: для підтримки високоенергетичного стану вчені рекомендують обійтися легким сніданком – фруктами, йогуртом та іншими кисломолочними продуктами, чаєм з медом, горіхами.
Помилка 7. Пізня вечеря – зайва вага
Переконання в тому, що до шести можна безкарно є тортики, а після цієї магічної цифри навіть селера перетвориться в жир на талії, не витримує критики.
Голодування з 6 вечора до 8 ранку, а це 14 годин без їжі, збільшує активність ферменту ліпопротеінліпази, який сприяє трансформації їжі в жир.
Як правильно: легка вечеря в будь-який час, але за 2-3 години до сну. Безпосередньо на ніч можна побалувати себе сиром або яєчними білками.
Найбільш поширеною помилкою про дієти є міф про те, що вони працюють. Насправді статистика безжальна: дієти проблему ожиріння лише посилюють.
Як правильно? Активний ритм життя і здорове меню – рецепт з гарантією результату.