Зміст:
- що відбувається з вітамінами?
- шкідливі властивості консервів
- позитивний вплив
- рецепт маринованого імбиру
Соління, маринади, варення – традиційні страви на нашому столі. Без хрусткого огірка і сардин у маслі життя людини позбавляється перчинки.
Заготівля разносола на зиму – не труд, а втіха для сучасних хазяєчок. Для самих зайнятих – широкий асортимент в супермаркеті. Магазинні корнішони не тільки виглядають привабливіше домашніх, але і не поступаються їм у якості.
Але який вплив маринованих і консервованих продуктів на схуднення?
- З одного боку, деякі з них містять зовсім невелика кількість калорій. У тих же огірках – не більше 20 ккал на 100 р.
- З іншого боку, дієтологи рекомендують відмовитися від вживання будь-яких маринадів під час дієти.
Про причини цієї умови ми і поговоримо.
Негативний вплив маринованих і консервованих продуктів на схуднення
Маринована їжа – це продукт термічної обробки, «завдяки» якій втрачається величезна кількість вітамінів:
- в першу чергу – вітаміну С. До 80% аскорбінової кислоти руйнується в процесі стерилізації;
- вітаміни В і Е не страждають від теплової обробки, але їх кількість знижується при зберіганні – майже на 90% протягом року.
Консервовані овочі та фрукти позбавлені значущої частини своїх корисних компонентів, на відміну від заморожених, в яких вищезазначені та інші вітаміни присутні «в повному складі».
Не тільки поживна «бідність» – брак будь-яких консервів. Кількість солі, цукру та оцту в них перевищує нормальний поріг. Без цих натуральних консервантів тривале зберігання неможливо.
І якщо протипоказанням до вживання кислотовмісних продуктів (оцту, цитрусів) є хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту, то у відношенні цукру і солі перелік ширше.
Соління і маринади заборонені:
- при зайвій вазі;
- порушеному обміні речовин;
- схильності до набряків.
Навіть низька калорійність консервованих овочів (яка рідко перевищує 20-30 ккал) в цьому випадку не грає ніякої ролі. Сіль затримає величезна кількість води, а значить – і токсинів.
Вага буде стояти при будь-якій дієті, якщо регулярно ласувати низькокалорійними перцем, помідорами і огірками «банки».
Категорично заборонено при схудненні включати в меню м’ясні, рибні та салатні консерви, які грішать не тільки надлишком солі, але і неприпустимим кількістю жирів.
Лише зрідка можна побалувати себе тунцем або горбушею у власному соку (з позначкою «натуральна»).
Шкода консервів: підводячи підсумки
- Містять у 8-10 разів більше солі, ніж свіжоприготовані страви.
- Вітаміни або знищені повністю термічною обробкою, або містяться в незначних кількостях.
- М’ясні заливаються тугоплавким жиром для продовження терміну придатності.
- Може бути соя, крохмаль, манна крупа (зазвичай – в тушенках).
- Не виключено наявність підсилювачів смаку, барвників, стабілізаторів та іншої «синтетики».
Раз в тиждень (не частіше) можна включити в меню рибу у власному соку, але «в компанії» з несолоним гарніром, або ж відварне м’ясо з консервованим горошком або кукурудзою, коли хочеться чогось «забороненого».
Але ні в якому разі не зривайтеся на копченості та солодощі, які крім рідини «затримають» і жири.
Позитивний вплив маринованих і консервованих продуктів на схуднення
Чи можна отримати користь з консерви? Відомо, що маринади і розсоли не тільки стимулюють апетит, але і активізують травлення. При поганій роботі ШКТ 50-100 мл «напою» заведуть заснулий кишечник. Зворотна сторона – затримка рідини.
У рибних консервах (особливо в оселедця) міститься велика кількість Омега-3. Зворотна сторона – сила-силенна солі. Набагато корисніше купити заморожену або свіжу рибу і приготувати її у духовці або на пару. Але раз в тиждень поласувати сельдевыми шматочками з бочки можна.
Маринований імбир – єдиний продукт, який буде сприяти зниженню ваги. При його вживанні поліпшується кровопостачання, прискорюється обмін речовин, виводяться токсини.
Це – потужний жіросжігателя, який має ще й протизапальну, тонізуючу і імуностимулюючим ефектом.
Рецепт маринованого імбиру
Приготування:
- поріжте очищені коріння тонкими скибочками (поперек волокон).
- Проваріть скибочки в підсоленій воді кілька хвилин.
- Злийте воду і залийте імбир маринадом.
- Обсяг маринаду – щоб шматочки були покриті повністю.
- Настоювати 2-3 дні.
Для маринаду:
- змішайте 1 ст. л. винного або яблучного оцту,
- 1-2 ст. л. цукру,
- 3-4 ст. л. сухого червоного вина,
- окріп.
На жаль, на імбирі перелік безумовно корисних маринованих продуктів закінчується. І навіть оливки в банку затримають рідину і призупинять процес схуднення. На відміну від оливкової олії, яке володіє високими очисними властивостями і стимулює розщеплення жирів.
Вплив маринованих і консервованих продуктів на схуднення – негативний. І в цьому випадку далеко не калорії заважають зниженню ваги. Процес розщеплення жирів – ряд складних хімічних реакцій, які потребують особливих умовах.
Застій рідини – несприятливий фактор, який заважає жирів розщеплюватися, а продуктів розпаду – залишати організм.
І все ж, якщо стоїть вибір «зірватися» на корнішони або «краківську» – віддайте перевагу першому. А краще – не катуйте себе строгими дієтами, які провокують напади дикого голоду, в пориві якого змітається все їстівне на шляху.