Про вуглеводи начистоту — користь чи шкода?

Зміст:

У більшості сучасних дієт їх використання або різко обмежується, або й зовсім категорично не допускається. Саме в цьому їх автори і послідовники знаходять вірний шлях до прискореного спалюванню зайвих жирів і ефективному схудненню.

Однак у битві за струнку фігуру з вуглеводами нерідко забувають про те, що вони життєво необхідні. Таке «однобоке» тривалий харчування загрожує серйозними наслідками.

Корисні і шкідливі

Людям, що займають активну життєву позицію, або зазнають серйозні фізичні навантаження, без цього «палива» для клітин просто не обійтися.

Обов’язково включення в меню углеводсодержащих продуктів і для інших:

  • вони рекомендовані медиками для дітей,
  • для підлітків,
  • літніх людей,
  • для молоді,
  • і, зрозуміло, для енергійних і стрімко живуть сучасних жінок.

Міф про безумовне їх шкоду — всього лише легенда. Вона наочно спростована останніми заглибленими изучениями.

Якщо суворе дотримання такої дієти не призначено вам за медичними показаннями — при діабеті, наприклад, то не варто зловживати самостійністю у цьому серйозному питанні.

Немає ніякої необхідності свідомо записувати вуглеводи в серйозні вороги для стрункої талії або підтягнутих стегон. У глікемічний дієті докладно описано про прийом вуглеводів.

Вони приносять як користь, так і шкоду. Від одних відмовлятися зовсім вже категорично не варто, їх потрібно лише грамотно обмежити в своєму раціоні. А ось вживання інших краще по можливості уникати.

Прості і швидкі

Вони швидко надходять у кров (тому їх ще називають «швидкі вуглеводи»).

Такий тип дає швидку енергію, різко збільшуючи рівень міститься в крові цукру.

Їх дуже багато:

  • у хлібі, особливо в білих його видах;
  • у всіх видах випічки;
  • в солодощах;
  • у шоколаді;
  • в солодких напоях і соках;
  • у всіх видах фруктів (особливо багато їх містять в собі виноград і банани).

Різноманітні борошняні вироби різні види макаронів (виняток становлять лише виготовлені з твердих сортів пшениці), теж рекордсмени за вмістом саме простих форм.

Якщо ваше меню складається в основному з таких продуктів, з часом організм обов’язково адаптується до підвищеного вмісту цукру. Поступово формується звикання — певна форма залежності від певного змісту цукру в крові.

Відбувається постійна вироблення надмірної кількості інсуліну, необхідного для транспортування глюкози в кров. Сплеск енергії змінюється апатією і втомою.

Такий тип харчування супроводжується швидким настанням почуття голоду — ви ніяк не можете наїстися. Ви будете змушені збільшувати порції, є частіше і більше, відповідно, швидко наберете зайву вагу.

Але від такого виду вуглеводів є і користь. Бувають ситуації, коли треба терміново поповнити запаси глюкози. Ось саме тоді рівним їм не знайти.

Ідеальний варіант для дієт

Інший вид — повільні, довгі, складні, як їх тільки не називають.

Вони не викликають різкого підйому вмісту цукру, переробляються повільно, не вимагають додаткової кількості інсуліну. І насичують організм хоч і повільно, але зате якісно і надовго.

Містяться вони в овочах, мінімально оброблених крупах: бурий рис — прекрасний приклад.

Чим повільніше глюкоза надходить у кров, тим повільніше, довше забезпечується організм енергією, її запасів вистачає на значно більший час.

Якщо ви регулярно використовуєте на своєму столі продукти, що містять складні вуглеводи, у вас не виникає швидкого і виснажливого, постійного відчуття голоду. А з ним, на жаль, нерозлучні послідовники більшості дієт.

Приємна новина: можна схуднути, не голодуючи

Відомо, що стрімко скинуті кілограми обов’язково повертаються, несподівано і в найкоротші терміни, та ще й з надбавкою.

Організм не прощає таких різких коливань ваги і відгукується цілим комплексом різноманітних проблем — починаються порушення в діяльності шлунково-кишкового тракту, серцево — судинній системі, з’являються косметологічні неприємності.

Ваш раціон повинен в ідеалі містити оптимальну кількість складних вуглеводів. Це гарантує неминуче і поступове схуднення.

Leave a Comment