Зміст:
Для нормального функціонування всіх систем людині необхідні жири. Як би не різнилися підходи до складання раціону, дотримання дієт і загальних принципів харчування.
Факт залишається фактом: без достатньої кількості жирів загальмовується процес спалювання жиру, погіршується самопочуття і значно страждає зовнішній вигляд (шкіра зневоднюється, волосся стають ламкими тощо).
Інше питання, що жири бувають «хорошими» і «поганими», і їх слід уникати.
Насичені жири: що це і чим вони небезпечні?
Всі жири, що надходять в організм з їжею, прийнято ділити на три типи:
- насичені;
- мононенасичені;
- поліненасичені.
У ресурсах, присвячених дієтології і принципам правильного харчування, можна знайти тонни інформації про користь моно – і поліненасичених жирів і шкоду насичених.
Проте ні в одному продукті не може міститися виключно «правильний» жир – навіть у рибі та лляному маслі, еталонних джерелах «хороших» жирів, є частка насичених жирів.
У чому ж криється принципова їх відмінність?
Вся справа в структурі: моно – і поліненасичені жири в своїх органічних сполуках містять місця для приєднання атомів вуглецю, що дозволяє їм вступати в хімічні реакції; а ось насичені жиру за своєю структурою «забиті під зав’язку», в їх молекулярній структурі немає резервів, тому вони не вступають у протікають реакції і практично відразу відкладаються в жирові депо.
Саме насичені жири являють собою горезвісний холестерин, підвищений рівень якого призводить до серйозних серцево-судинним недугам, ожиріння внутрішніх органів й утворенню надмірної маси тіла. Крім того, в організмі кислоти таких жирів трансформуються у твердий стан, перешкоджаючи нормальному функціонуванню систем і суттєво уповільнює метаболізм.
Тому, якщо ви прагнете відмінно виглядати і зберігати стрункість фігури, їх вживання необхідно суворо контролювати і обмежувати.
Де містяться насичені жири?
Норма споживання насичених жирних кислот становить близько 8% від загального добового раціону. Конкретна величина, виражена в грамах, варіюється в залежності від статі, рівня щоденної фізичної активності, віку та росту людини, однак середня величина для жінок зростом до 180 см становить не більше 80-90 грамів на добу.
Щоб грамотно планувати свій раціон, необхідно знати, які продукти і в якій кількості містяться «погані» жирні кислоти. Зверніть увагу на те, що в нижчеподаній таблиці зазначено зміст саме насичених жирів, а не загальна їх кількість, оскільки жири в жодному разі не можна виключати повністю – вони забезпечують найважливіші функції життєдіяльності організму: енергетичну, транспортну, ліпідного обміну та ін.
Вміст насичених жирів у продуктах:
- Стакан молока середньої жирності (250 мл) – 1,8 м
- Стакан знежиреного молока – 0,4 г
- Російський сир (100 г) – 11 м
- Сир чеддер (100 г) – 15 г
- Олії (100 мл)
- соняшникова — 12 г
- оливкова — 16 г
- вершкове — 58 г
- лляне — 9 м
- Скибочку бекону (30 г) – 4,2 г
- Сало (100 г) — 42 г
- Маргарин — 16 г
- Яйце – 1,9 г
- М’ясо (100 г)
- пісна яловичина – 1,4 г
- смажена яловичина (з прожилками) – 4,3 г
- курка без шкіри – 1,4 г
- курка з шкірою – 4,6 г
- баранина – 3,9 г
- свинина – 3,8 г
- Риба (100 г)
- консервований тунець – 0,2 г
- оселедець – 3,7 г
- тріска – 0,9
- минтай – 0,5
- креветки – 0,3
- Плитка молочного шоколаду – 17,7 г
- Шматок шоколадного торта – 22,4 г
- Коробка шоколадних цукерок – 18,6 г
Озброївшись цими знаннями, ви зможете удосконалити свій раціон і зробити ще один ключовий крок на важливому шляху до міцного здоров’я, незмінною стрункості і молодості.
Однак пам’ятайте, що виключати жирні кислоти повністю ні в якому разі не можна – бідна жирами дієта призведе до плачевних результатів.
Слідкуйте за тим, щоб, принаймні, 10% спожитих калорій припадало саме на жири.