Зміст:
Для багатьох сучасних жінок, які народили та годують груддю, головною є проблема надмірної ваги. Тому цю статтю ми присвятимо обговорення однієї з найпопулярніших дієт серед жінок, а саме «великий дієті» та її впливу на організм особливо під час годування грудьми. При виборі дієти годуючих жінок хвилюють такі питання: вибір дієти; не завдати шкоди своєму здоров’ю та здоров’ю дитини; як зберегти лактацію і уникнути депресії. Деякі просто шукають методи, як схуднути без дієти.
Велика дієта — це система харчування, яка включає великий список дозволених продуктів, з яких нескладно вибрати і самостійно скласти меню на день.
Ця дієта среднекалорийная (1500 кКал), збалансована, не завдає шкоди організму (не викликає стресу) для людей не володіють силою волі.
При такій дієті організм споживає: білків 60 г, вуглеводів 215 г, жирів 45 р.
Дієта складається на місяць. Продукти харчування, скільки можна їсти:
Хлібобулочні вироби – денне споживання складає:
- шість шматочків білого хліба;
- або три булочки по 40 г;
- або три скибочки чорного хліба; або три рогалики по 50 г;
- або здоби -100 г;
- чи дев’ять штучок печива (90 г);
- або шість сухариків (90 г)
Цукор — денне споживання складає:
- три чайні ложки (15 г).
- Можна вживати замінники цукру :
- меду—15 р. або три неповні чайні ложки;
- варення або джем -20 р. або чотири чайні ложки
Крупи, а також рис — денне споживання складає:
- сухий крупи дві столові ложки або 40 г;
- вівсяних пластівців – чотири столові ложки;
- приготовленої каші– дві столові ложки або 120 р.
Замість круп можна вживати:
- макаронних виробів – дві столові ложки або 120 г;
- сухий квасолі або гороху – дві столові ложки або 40 г;
- картопля -120 г;
- хлібобулочних виробів -50 г;
- борошно – 40 г або чотири столові ложки.
Вареної або сирої картопля — 150 р. або дві середні картоплини; або дві столові ложки пюре.
Овочі – денне споживання становить 200 гих вживають окремо або змішуючи на вибір:
- половина кабачка,
- цвітна капуста – одна головка, кольрабі,
- два свіжих огірка,
- три солодких перцю,
- помідори – 2 шт., редис – 300 г,
- цибуля-порей – 1 шт.
- брюссельської капусти – 300г.
- дві буряків;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.,
- 150 р. зеленого горошку;
- відварної капусти дві столові ложки,
- сирої моркви – 4 шт.,
- вареної моркви – чотири столові ложки,
- корінь селери – 1шт.,
- 200 г стручкової квасолі;
- корінь петрушки – 4 шт.,
- 2 великих цикорію;
- свіжих грибів -200 г; ревінь;
- листя зеленого салату – 200г;
- щавлю – 150г;
- шпинат.
Ягоди і фрукти— денне споживання становить 250 р. їх вживають окремо або змішуючи на вибір:
- аґрусу, 300 р. і стільки ж м’якоті кавуна;
- 250 г банана;
- 2 персика;
- 2 лимона;
- чорниці 400 г;
- вишні або черешні 400 г;
- 2 яблука; 2 груші;
- ожини – 100г,
- малини 100г;
- 250 р. м’якоті дині;
- 6 абрикос;
- смородини 300 г;
- 1 апельсин;
- суниці – 250 г;
- полуниці-250 г;
- 5 слив;
- виноград -150 р,
- журавлини -400 р.
Кисломолочні продукти – денна норма становить: 500 р.
- або дві склянки молока;
- або дві склянки біойогурту;
- або дві склянки кефіру;
- або вершкового масла 10 р. і дві склянки сколотин;
- або плавленого сиру 60 г;
- або твердого сиру 60 г;
- або 100 р. сиру.
Якщо Ви просто любитель кисломолочки, то Вам краще сісти на білу дієту і їсти улюблені продукти з користю для фігури.
М’ясо — денна норма становить:
- яловичини – 100 г;
- або телятини – 100 р.
- або нежирної свинини – 120 г;
- чи курятини – 100 г; або індички – 100г.
- або нежирної шинки – 80 г;
- або м’ясного рулету – 80 р.
- або сосисок – 80 г,
- сардельок – 80г.
- або печінки – 100 г;
- або нирок – 100 г,
- або серця – 100 г,
- мови – 100 р.
М’ясо (50 г) можна замінити яйцями – 2 шт. або два рази в день по одному.
Риба — денна норма становить:
- 120 р. коропа,
- або 120 р. ляща,
- або 120 р. камбали,
- або 120 р. плотви,
- або 120 р. судака,
- або 120 р. щуки,
- або 120 р. філе тріски,
- або 120 р. філе морського окуня,
- 120 р. оселедця.
До даної групи продуктів необхідно додавати жир (10г) з-за малого його вмісту.
Таким чином, дана дієта передбачає велику різноманітність продуктів, з яких ви можете вибрати, на ваш смак.
З перерахованими продуктами ви можете фантазувати, придумувати нові рецепти. При такій дієті організм жінки отримує достатньо вітамінів і мікроелементів, що є незамінним фактором активного функціонування організму жінки, який бореться із зайвою вагою.
Велика дієта передбачає зниження ваги за місяць на 5 – 8 кг. Ця дієта відноситься до среднекалорийным (денна норма 1500 кКал). При такій дієті складно домогтися результатів відразу, зниження ваги проходить поступово, що важливо для жіночого організму – не приводить до стресів. Однак з-за низькокалорійності цю дієту не рекомендують жінкам під час годування грудьми, так як вона розрахована на 1 місяць.
Дієтологи радять застосовувати таку дієту дрібно (10 днів на місяць), з поступовим збільшенням споживаних калорій (до 2200 кКал у день), вуглеводів, білків, жирів. З задоволенням можна їсти виноград на дієті, тільки як окремий прийом їжі.
Плюси і Мінуси великий дієти.
Полюси:
- дієта ефективна, так як сприяє зміні звичного вживання їжі. При зміні харчової поведінки, по закінченню такої дієти, увійшовши в звичний ритм життя, вуглеводні запаси не повертаються;
- збалансована дієта — включає в себе достатню кількість мікроелементів і вітамінів, що не завдає шкоди організму;
- поступове зниження ваги, що не призводить до стресу організм;
- розщеплює жир, а не м’язову тканину;
- обмеження споживання вуглеводів – цукру і продуктів, що його замінюють (цукерки, шоколад, варення, джем), а також обмеження продуктів, у складі яких велика кількість вуглеводів (кетчуп, соус, йогурт);
- чимало важливим для даної дієти є те, що під час загострення хвороб пов’язаних з системою травлення (гастрит, виразка) її можна використовувати не перериваючи, підібравши інший набір продуктів, що сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт.
Мінуси:
- ті, хто очікують швидкого результату, будуть розчаровані, так як вага при такій дієті знижується дуже повільно;
- не зазначено кількість денного споживання рідини. Необхідно додати, що денне вживання рідини повинно бути не менше півтора літра (по одній склянці очищеної води перед кожним вживанням їжі і в перервах), влітку рекомендують збільшити цю кількість до 2 літрів. Це дуже важливо для годуючих матерів, оскільки кількість молока залежить від кількості споживаної рідини. Можна вживати такі напої: відвар шипшини, зелений чай, настій кропу м’яти;
- не зазначено кількість прийомів їжі, що немало важливо при дієтах, так як чим частіше прийоми їжі (4 – 5 разів у день), тим рідше організм відчуває почуття голоду і спалює більше калорій. Рідкісні прийоми їжі приблизно 1 – 2 рази в день сприяють швидкому засвоєнню, відкладання жиру і калорії спалюються повільніше.
Меню великий дієти різноманітно, але й має свої недоліки: неправильний підбір продуктів денного раціону, який обирає жінка.
До них відносяться крохмалевмісні (картопля, банани) або продукти, що містять високий рівень холестерину (вершкове масло, сардельки).
Денний раціон №1 може виглядати приблизно так:
- три булочки, вершкового масла – 10 р,
- 120 р. відварених макаронів, два яйця,
- дві столові ложки картопляного пюре,
- два помідора,
- 80 р. сардельок,
- три чашки чаю з чайною плюс по 1 ч. л. цукру на кожну,
- два банана.
Такий набір продуктів з-за малого вмісту клітковини може призвести до атеросклерозу (утворює бляшки на стінках судин, що призводить до порушення кровообігу). Клітковина обмежує всмоктування жирів і токсинів, знижує калорійність їжі і покращує процес травлення.
В іншому випадку набір продуктів не повинен бути занадто «правильним», так наприклад, Денний раціон №2
- хліб грубого помелу – 60 г,
- чотири столові ложки вівсянки.
- І один стакан (200 мл) йогурту,
- дві запечені середні картоплини,
- салат буряків (дві штуки).
- Два яблука,
- відварна курка – 100 г,
- одне яйце,
- одна чайна ложка меду,
- три чайні ложки джему.
Такі ж поради дають і у відомої нью-йоркської дієті.
Виходячи з вище сказаного, в будь-якій дієті повинно поєднуватися рівну кількість продуктів, які містять і вуглеводи, крохмаль, клітковину, що допоможе кращому засвоєнню корисних речовин в організмі.
Зразкове денне меню №3 великий дієти виглядає наступним чином:
сніданок – одне яйце, 200 г шинки; салат 150 г, чорна кава без цукру;
обід – 250 г овочевого супу без картоплі зі сметаною, 220 р. відбивною з свинини в клярі, 150 г помідорів і солодкого перцю, чашка чаю без цукру; полуденок -100 р. сиру;
вечеря – сухий хлібець з сиром -40 г; овочевого салату з оливковою олією -160 г; 150 р. курчати тютюну; чай без цукру; друга вечеря – 200 г кефіру без цукру.
Найголовніше раціонально побудувати дієту, тоді набори продуктів денного раціону буде різноманітним і не буде вам набридати.
Для досягнення кращого результату потрібно не забувати і про фізичні навантаження, як спортзалі, так і вдома, що допоможе вам досягти гармонії. Результат мінус 5 кг в місяць можна отримати з допомогою регулярних тренувань.